Η Μαντώ είχε συμμετάσχει σε σπουδαίους δίσκους Eλληνικού Rock, New Wave και Italo Disco (και όχι μόνο) της Ελληνικής δισκογραφίας πριν κυκλοφορήσει το πρώτο της single!


Πολλοί από τους τραγουδιστές και τις τραγουδίστριες που έγιναν μεγάλα ονόματα στο χώρο τους, πριν την αναγνωρισιμότητα και την προσωπική τους δισκογραφία, συμμετείχαν σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών κάνοντας φωνητικά (Θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο όπου θα δούμε σπουδαία ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού να εμφανίζονται ως backing vocalists σε δίσκους που πολλές φορές δε θα το πιστεύεις!)

Ψάχνοντας λοιπόν να βρω τα σχετικά στοιχεία για το άρθρο που ετοιμάζω δεν μπόρεσα να μην ξεχωρίσω μια αγαπημένη μας τραγουδίστρια, το σύνολο των συμμετοχών της οποίας στη δισκογραφία σαν backing vocalist ήταν ένα επίπεδο παραπάνω από τους υπόλοιπους της γενιάς της καθώς διαπίστωσα ότι οι συμμετοχές της ήταν όλες πολύ προσεκτικά επιλεγμένες. Και τελικά έχει συμμετάσχει σε μια σειρά δίσκων που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Ελληνικό Rock στο Ελληνικό New Wave αλλά και στην Ελληνική Italo Disco σκηνή από την οποία τελικά ξεκίνησε και την προσωπική της δισκογραφία με το single / Maxi single “Fill me Up”, τόσο σαν τραγουδίστρια φωνητικών όσο και σαν σόλο τραγουδίστρια.

Η τραγουδίστρια αυτή είναι η αγαπημένη μας και πολυταλαντούχα Μαντώ η οποία πριν τη γνωρίσουμε από την προσωπική της δισκογραφία, τελικά έχει συμμετάσχει σε μερικά άλμπουμ διαμαντάκια της Ελληνικής δισκογραφίας κάνοντας φωνητικά!

Αυτόγραφο από την αγαπημενη μας Μαντώ το 1989

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την ιστορία των συμμετοχών της Μαντώς στα άλμπουμ αυτά.

1. Θα ξεκινήσω φυσικά από την πιο γνωστή της συμμετοχή στο άλμπουμ «Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν» των Μουσικών Ταξιαρχιών το 1984 (Columbia 064-1700241). Σε αυτό το άλμπουμ η Μαντώ κάνει ένα σχεδόν ντουέτο με τον Τζίμη Πανούση στο τραγούδι «Γιαγιά πατίνι» με τους πολύ αιχμηρούς για την εποχή στίχους.

Η εκπληκτική της προφορά στο Αγγλικό τμήμα του τραγουδιού έκανε όλους να πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποια τραγουδίστρια από το εξωτερικό (στο εσωτερικό του δίσκου αναφέρεται ότι η “Μαντώ τραγουδά την Country – Western version του “Γιαγιά πατίνι” χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για εκείνη ούτε και φωτογραφία της).

Ακούστε τη Μαντώ με τον Τζίμη Πανούση εδώ:

2. Ένα χρόνο πριν, το 1983, η Μαντώ συμμετείχε σε ένα ακόμα ιστορικό δίσκο της Ελληνικής δισκογραφίας στο New Wave / Rock άλμπουμ των Ελλήνων T.V.C με τον τίτλο “Make me up” (Vertigo‎– 812044-1) στον οποίο κάνει backing vocals στα τραγούδια του άλμπουμ που έχει μείνει στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας σαν ένα από τα πιο ουσιαστικά δείγματα της Ελληνικής New Wave σκηνής.

Διαλέγω να ποστάρω στο άρθρο ως δείγμα αυτής της δουλειάς το τραγούδι “Garbage World” με τα χαρακτηριστικά φωνητικά στο refrain (μετά το 4.40 τα φωνητικά της Μαντώς ξεχωρίζουν από τη φωνή του Ανδρέα Κουμπαρούλη που ήταν ο τραγουδιστής του γκρουπ).

Και θα αναφέρω και το υπέροχο “Everyone deserves to be loved” όπου στα φωνητικά ξεχωρίζει επίσης ιδιαίτερα η φωνή της Μαντώς.

Στο άλμπουμ των TVC η Μαντώ αναφέρεται σαν “Mado Stamatopoulou”.

3. Την ίδια χρονιά το 1983 η Μαντώ συμμετέχει και στο άλμπουμ σταθμό στην Ελληνική δισκογραφία, το θρυλικό «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» (LYRA 3762) του Λουκιανού Κηλαηδόνη, όπου εδώ ερμήνευσε με το κουαρτέτο του Μανώλη Μικέλη το “Blue moon” και όπως έγραψε η Σίσσυ Καραβία σε σχετικό άρθρο στη LIFO για το θρυλικό αυτό πάρτυ “ κι αν στο τέλος της συναυλίας η Μαντώ ξεχάστηκε στην πλατφόρμα τραγουδώντας jazz κι αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από ένα σκάφος του λιμενικού για να επιστρέψει στην ξηρά, αυτό δεν πείραξε ούτε την ίδια, απλώς σημειώθηκε στα πρακτικά σαν ένα από τα ευτράπελα και διασκεδαστικά που χαρίζουν ακόμη χαμόγελα”.

https://www.lifo.gr/articles/arxeio_articles/132277

Ακούστε τη Μαντώ στο Blue moon εδώ:

4. Το 1984 τη συναντάμε στο άλμπουμ «Σήμερα και πάντα» (Polydor ‎– 821371-1) της Μπέσσυς Αργυράκη όπου μοιράζεται τα φωνητικά με τη Λία Βίσση και τον Γιάννη Πηλιούρη.

Το ομότιτλο τραγούδι ακούστηκε αρκετά εκείνη τη χρονιά:

5. Την ίδια χρονιά έχει μια ιδιαίτερη συμμετοχή στο δίσκο του Γιώργου Χατζηνάσιου «Ζήσε τη ζωή» (Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών – ΔΣΚ 20) από την παράσταση της Ζωής Λάσκαρη όπου η Μαντώ ερμηνεύει το ομότιτλο κομμάτι και το “Time for love”.

Το ομότιτλο τραγούδι εδω:

To Time For Love εδω:

6. Το 1985 συμμετέχει πάλι σε ένα ιδιαίτερο άλμπουμ. Είναι το άλμπουμ «Δυο ξανθιές» το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν σαν ανεξάρτητη παραγωγή (STIGMA 0100). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο άλμπουμ με συμμετοχή σπουδαίων μουσικών της εποχής από τον τραγουδοποιό Αλέξανδρο Μολφέση και ξεχώρισε στην εποχή του (το ομότιτλο «Δυο ξανθιές» ακούστηκε αρκετά τότε στην κρατική τηλεόραση). Διάλεξα να ποστάρω το «Νυχτώνει» όπου τα φωνητικά της Μαντώς ξεχωρίζουν. Στο άλμπουμ αναφέρεται σαν “Μαντώ”. Εννοείται ότι έχω το δίσκο και το συγκεκριμένο κομμάτι το είχα λιώσει τότε!

7. Το 1985 συνεργάζεται ξανά με το Λουκιανό Κηλαηδόνη στο διπλό άλμπουμ «Μαέστρο πάμε» (MINOS – MSM 553/54) το οποίο περιέχει τραγούδια από τις παραστάσεις της «Ελεύθερης σκηνής» από το 1973 μέχρι το 1984 και η Μαντώ συμμετέχει στα φωνητικά μαζί με την Αγνή, τη Λία Βίσση και άλλους.

8. Η συνεργασία όμως που τελικά οδήγησε στην έναρξη της δικής της δισκογραφικής καριέρας ήταν το 1983 όταν συμμετείχε στο πρώτο άλμπουμ του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου το “Itchika” (Columbia ‎– 14C 062-71310) όπου συμμετείχε στα φωνητικά μαζί με τη Λία Βίσση, τη Μαριάννα Ευστρατίου (που αναφέρεται ως Παγκάκη) και τη Μαρίνα Σκιαδαρέση.

Διαλέγω το ομώνυμο κομμάτι με τα δυνατά φωνητικά (μετά το 3.40 ακούμε τη Μαντώ μαζί με τα άλλα τα κορίτσια).

9. Η συνεργασία με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο συνεχίστηκε και στο επόμενο βήμα του που ήταν το διάσημο “Lost in the night” (EMI- SPR 286) το οποίο κυκλοφόρησε και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπου μοιράζεται τα φωνητικά με τη Vana Marre (τη γνωστή μας Gelsomina που συμμετείχε και στο στίχο του τραγουδιού ) και την Charlie Paschalides.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε μια σπάνια στιγμή από το στούντιο όπου η Μαντώ με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο και την Charlie  μαζι και με το Βασίλη Δερτιλή και τον Μιχάλη Καπούλα ερμηνεύουν το “lost in the night” με λίγο αλλαγμένη ενορχήστρωση. Στο βίντεο αναφέρεται σαν Costas Charito καθώς με αυτό το όνομα κυκλοφόρησε το τραγούδι στη Γαλλία σε 7″ Single και 12″ Maxi Single!

10. To 1986 συνεργάζεται ξανά με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο στο Maxi Single του “Love Will Last Forever” (EMI GREECE – SPR 397) μαζί με τη Μαριάννα Ευστρατίου με πολύ έντονα και χαρακτηριστικά φωνητικά (δες στο 3.24 και μετά).

Έχει ωστόσο ήδη προηγηθεί η κυκλοφορία του πρώτου της single (CBS A6106)  & Maxi Single (CBSA 12-6106)  “Fill me Up” σε σύνθεση του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου το οποίο την έχει κάνει ήδη αναγνωρίσιμη στο νεανικό κοινό σαν solo τραγουδίστρια.

Το 1989 κυκλοφορεί και το πρώτο της άλμπουμ «Δως μου ένα φιλί αυτό το καλοκαίρι» σε σύνθεση του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου το οποίο την οδηγεί με την κυκλοφορία του στην κορυφή των πωλήσεων και στην καταξίωση της σαν κορυφαία Ελληνίδα ποπ τραγουδίστρια.

11/12. Αξίζει να αναφέρω εδώ άλλες δυο χαρακτηριστικές συμμετοχές της το 1985 και το 1988 στους δίσκους της Αλέκας Κανελλίδου «Μικρές Επαναστάσεις» (Columbia -14C 064 1701881) και «Φταίμε»   (MINOS -MSM 969) όπου συμμετέχει στο τραγούδι «Θα ξαναγυρίσεις πάλι». και «Είμαι κι εγώ εδώ»

Από τα άλμπουμ αυτά ξεχωρίζω το “Θα ξαναγυρίσεις πάλι” για τα υπέροχα φωνητικά της Μαντώς.

13. Για το τέλος αφήνω τη συμμετοχή της σε ένα άλλο ιδιαίτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1980 από τη «μικρή» εταιρία Venus Tzina και είναι το άλμπουμ του συνθέτη Βαγγέλη Πιτσιλαδή με τίτλο «Σ’ αναζητώ».

Ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής έχοντας κάνει τεράστιες επιτυχίες από το 1964 και μετά με τη Βίκυ Μοσχολιού, την Πόλυ Πάνου, τη Μαρινέλλα, το Σταμάτη Κόκοτα, το Μιχάλη Βιολάρη και πολλούς άλλους και είχε ήδη καταξιωθεί σαν συνθέτης, είχε ήδη πειραματιστεί σε μια σειρά δίσκων με ηθοποιούς της τηλεόρασης στο πλαίσιο του spoken music που ήταν μόδα στην Ευρώπη την περίοδο αυτή (μουσικές δημιουργίες σε Jazz/ Pop στύλ με ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό ύφος που σήμερα θα το κατατάσσαμε στις κατηγορίες Lounge και Easy Listening με ηθοποιούς που πολλές φορές μιλούν πάνω στα τραγούδια και δεν τραγουδούν) ενώ είχε κάνει αίσθηση και με μια άλλη πλευρά του συνθέτοντας το τραγούδι «Yes I dο» με το γκρουπ που δημιούργησε τους Οasis  (όχι αυτούς που ξέρουμε) το οποίο ακούστηκε αρκετά και πολλοί ακόμα και σήμερα νομίζουν ότι πρόκειται για τραγούδι από το εξωτερικό.

Το 1980 αποφάσισε να τραγουδήσει ο ίδιος στα Ελληνικά και κυκλοφόρησε το άλμπουμ στη μικρή εταιρία ‘Venus Tzina’  με τίτλο «Σ’αναζητώ» (SV-36).

Στο άλμπουμ υπάρχει και ένα αγγλόφωνο τραγούδι το οποίο ονομάζεται “I love you Mykonos” και το οποίο ήταν το μόνο αγγλόφωνο και προοριζόταν για το hit single του άλμπουμ όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο του δίσκου. Φαντάζομαι πως το τραγούδι ακούστηκε στη Μύκονο εκείνα τα καλοκαιρία του 80 καθώς κινείται το πλαίσιο του Disco Bouzouki (play bouzouki για μένα) που είχε κάνει παγκόσμια αίσθηση τρία χρόνια νωρίτερα.

Στο τραγούδι αυτό όπως και σε κάποια από τα υπόλοιπα του άλμπουμ κάνει φωνητικά η αγαπημένη μας Μαντώ! Το τραγούδι αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στο YouTube στο κανάλι Kosdil – Dilzas Says and Shares και μπορείτε να το απολαύσετε εδώ:


Βαγγέλης Πιτσιλαδής feat Μαντώ: “I love You Mykonos”

Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό τραγούδι που διακρίνεται η φωνή της Μαντώς είναι το «Εγώ» το οποίο επίσης για πρώτη φορά ανεβαίνει στο YouTube στο κανάλι Kosdil – Dilzas Says and Shares και μπορείτε να το απολαύσετε εδώ:

Βαγγέλης Πιτσιλαδής feat Μαντώ: “ΕΓΩ”

Με κάποιους από τους δίσκους που συμμετείχε η Μαντώ

Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!


A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Φιλιά!

kosdil

Categories: music, stories, UncategorizedTags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: