
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος Έλληνας ροκ σταρ με καριέρα 50 ετών (κλείνει φέτος τα 50 χρόνια του στο τραγούδι με μια μεγάλη συναυλία γιορτή στο Καλλιμάρμαρο).
Έχει πουλήσει χιλιάδες δίσκους, έχει κάνει τεράστιες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας έχει συνεργαστεί με το Θεοδωράκη, το Λοΐζο, τον Μικρούτσικο, τον Μπακαλάκο, τον Άλκη Αλκαίο, δεν πρόλαβε να συνεργαστεί με τον Χατζιδάκι που του είχε κάνει πρόταση αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω διαφορετικών εταιριών, αρνήθηκε να βγει στο εξωτερικό που του είχε προτείνει η εταιρία του βλέποντας τη δυναμική του και τραγούδησε τραγούδια που είναι πια διαχρονικά και περνάνε από γενιά σε γενιά (Χαιρετίσματα, Αγαπάω κ αδιαφορώ, Ελλάς, Δεν υπάρχω, Φοβάμαι, ο Μαύρος γάτος, Πριν το τέλος, Βικτώρια, Φοβάμαι, Σεμπάστιαν, Να κοιμηθούμε αγκαλιά, Ο στρατιώτης, Ο 3ος παγκόσμιος, Το μαχαίρι, Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί (ο Γουίλι) κλπ.

Αν ρωτήσεις τυχαία κόσμο για το πότε οριοθετούν την αρχή της καριέρας του Παπακωνσταντίνου, κάποιοι θα σου πουν από τα περίφημα «Αγροτικά», κάποιοι από τις συμμετοχές του στους δίσκους του Θεοδωράκη «Προδομένος λαός» και «Εχθρός λαός» κάποιοι από το «Φοβάμαι», κάποιοι από «Τα τραγούδια του δρόμου» του Λοΐζου κλπ.
Πολλοί λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η αρχή της δισκογραφικής καριέρας του έγινε κάποια χρόνια πριν από τις παραπάνω κυκλοφορίες, το 1972.
Η πρώτη του συμμετοχή σε δίσκο λοιπόν ήταν το 1972 στο «Eλληνική Γη», ένα τουριστικό ουσιαστικά δίσκο , που κυκλοφόρησε από μια μικρή εταιρία, την εταιρία Lindos. Η εταιρία αυτή δημιουργήθηκε to 1972 από ιδιοκτήτες δισκοπωλείων οι οποίοι δημιούργησαν την εταιρία για να εκδίδουν τουριστικούς δίσκους καθώς οι μεγάλες εταιρίες τους έδιναν τα τουριστικά βινύλια (που εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες και με υψηλές πωλήσεις) σε ακριβές τιμές αγοράς με μικρά περιθώρια κέρδους.

Η εταιρία αυτή κυκλοφόρησε ένα lp (το προαναφερθέν «Ελληνική Γη») και άλλα 25 δισκάκια 45 στροφών.
Στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Realfm 97,8 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι:
«Το 1972, ήμουν φαντάρος και πήρα μια άδεια και τραγούδησα τέσσερα τραγούδια του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη. Την εταιρεία τότε την έλεγαν Lindos, που ήταν μια σύμπραξη των δισκοπωλών. Για να μην τους εκμεταλλεύονται οι μεγάλες εταιρείες, είχαν κάνει μια δική τους εταιρεία, αλλά δεν άντεξαν»
Ο δίσκος αυτός θεωρείται πια συλλεκτικός και λίγα αντίτυπα του διαθέσιμα που μπορείς να βρεις αν θες να τον αποκτήσεις έρχονται από το εξωτερικό καθώς πολλά αντίτυπα του πωλήθηκαν στο εξωτερικό λόγω του τουριστικού χαρακτήρα του δίσκου.
Στον ίδιο δίσκο συναντάμε και τον πρωτοεμφανιζόμενο στη δισκογραφία λαϊκό τραγουδιστή Τάσο Μπουγά, που ακολούθησε μια άλλη καριέρα σε νυχτερινά μαγαζιά, δημιούργησε δυο δικά του σαν επιχειρηματίας (τα «Τούρμπο» και «Τούρμπο Νο 2» ενώ δεκαετίες αργότερα από το LP αυτό με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου έγινε γνωστός ως «πλανητάρχης» με το τραγούδι που κυκλοφόρησε μετά την ιστορία με τον Κλίντον.

Στο δίσκο αυτό λοιπόν, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγούδησε δύο επιτυχίες της εποχής το «Ο Σταμούλης ο λοχίας» και το «Ντιρλαντά».
Το τραγούδι «Ο Σταμούλης ο λοχίας» δυστυχώς δεν μπορεί να ανέβει στο YouTube καθώς έχει αποκλειστεί το ανέβασμά του λόγω δικαιωμάτων. Το ξετρυπώσαμε ωστόσο στο Vimeo σε μια χαμηλότερη ποιότητα ήχου όπου δεν υπήρχε προφανώς το ζήτημα των δικαιωμάτων. Ιδού:
Ο δίσκος αυτός έγινε με την επιμέλεια του μουσικού Βασίλη Αρχιτεκτονίδη.
Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης αποτελεί μια σημαντική και ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο της Ελληνικής δισκογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρώτο δισκάκι του Γιώργου Νταλάρα είχε την υπογραφή του το 1967 από μια επίσης μικρή εταιρία (ΑΥΛΟΣ) πριν ο Γιώργος Νταλάρας υπογράψει στη Minos και ξεκινήσει την καριέρα που ξεκίνησε (όπως και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου).

Παράλληλα με την κυκλοφορία του LP «Ελληνική Γη» η εταιρία κυκλοφόρησε και σε δύο δίσκους 45 στροφών τέσσερα τραγούδια από το άλμπουμ.
Σο πρώτο δισκάκι συναντούμε το «Ντιρλαντά» που τραγουδά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και το ορχηστρικό «Ελληνική Χώρα», μια σύνθεση του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, ενώ στο δεύτερο δισκάκι συμπεριλήφθηκαν δύο ορχηστρικά τραγούδια από το δίσκο, το «Σήκω χόρεψε συρτάκι» και το «Τα παιδιά του Πειραιά».
Τα δισκάκια αυτά μπήκαν στα juke box της εποχής και ακούστηκαν αρκετά. Στις παρακάτω φωτογραφίες τα δύο δισκάκια από το άλμπουμ «Ελληνική Γη».


Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ , ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου όντας ακόμα φαντάρος συνεχίζει και ηχογραφεί για την ίδια εταιρία τα πρώτα δικά του πια τραγούδια ως τραγουδιστής (σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη όλα) τα οποία ήταν λαϊκά (έντεχνα λαϊκά ίσως θα τα έλεγαν αργότερα κάποιοι).
Κυκλοφόρησε λοιπόν 4 “νέα” τραγούδια σε δύο δισκάκια 45 στροφών
Το πρώτο δισκάκι (Lindos LS 7) περιείχε τα τραγούδια: «Δυο φίλοι» και «Φίλοι καλοί μου και αδερφοί» και κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, μια με το κλασικό γαλάζιο της εταιρίας και μια με σκούρο μπλέ εξώφυλλο και label!

Το τραγούδι «Δύο φίλοι» (Στίχοι: Κώστας Ασημακόπουλος / Μουσική: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης):
Το τραγούδι «Φίλοι καλοί μου και αδερφοί» (Στίχοι: Κώστας Ασημακόπουλος / Μουσική: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης):
Το τραγούδι «Δύο φίλοι» συμπεριλήφθηκε παραδόξως πως, το 1993 στη συλλογή της Lyra: «Το πρώτο το τραγούδι- Τραγουδιστές» (Lyra 4607) (είχε η Lyra τον κατάλογο της Lindos;)

Το επόμενο δισκάκι (LINDOS LS 9) κυκλοφόρησε το 1972 και αυτό, και περιείχε τα τραγούδια «Σε είδα και αναστήθηκα» και «Χελιδονάκι» και κυκλοφόρησε και αυτό σε δύο εκδόσεις, μία με το κλασικό γαλάζιο της εταιρίας και μια με σκούρο μπλέ εξώφυλλο και label (όπως και το προηγούμενο single του Παπακωνσταντίνου στη Lindos. Η μουσική είναι του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και πάλι, οι στίχοι όμως ανήκουν στο Γιάννη Λογοθέτη (το γνωστό μας αργότερα ως ΛΟΓΟ).

Το τραγούδι «Σε είδα και αναστήθηκα»:
Το τραγούδι «Χελιδονάκι»:
Τα τραγούδια αυτά δεν έτυχαν ιδιαίτερης προβολής καθώς η εταιρία δεν είχε ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στα ραδιόφωνα κα στον Τύπο της εποχής και έτσι πολλοί λίγοι πια γνωρίζουν τα πρώτα λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Μετά από τις κυκλοφορίες αυτές και μετά το τέλος της θητείας του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έφυγε στη Γερμανία όπου τραγουδούσε μπουάτ και μετά το τέλος της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα συμμετέχοντας στους δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη «Προδομένος λαός», «Εχθρός λαός» και «Της εξορίας», στο δίσκο «Αγροτικά» του Θωμά Μπακαλάκου, στο δίσκο «Τα τραγούδια του δρόμου» του Μάνου Λοΐζου και το 1978 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος από τη Minos.

Ολόκληρο το άλμπουμ (εκτός από το «Ο Σταμούλης ο λοχίας» που όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν μπορεί να ανέβει στο YouTube λόγω δικαιωμάτων υπάρχει εδώ:
Στο 10.36 ακούμε την πολύ ωραία εκτέλεση του Τάσου Μπουγά στο «Μίλησε μου» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου 26 χρόνια πριν τον γνωρίσει πολύς κόσμος με το τραγούδι «Ο Πλανητάρχης».
Ο υπογράφων με τα συλλεκτικά πια δισκάκια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην εταιρία LINDOS:

—————————————————————————————–
*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.
Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!
https://www.youtube.com/c/kosdil
https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial
Μέχρι το επόμενο άρθρο, φιλιά!
kosdil
Leave a Reply