Η Γιάννα Κομνηνού είχε κυκλοφορήσει σε πρώτη εκτέλεση λίγο πριν τον Χρήστο Κυριαζή το “Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια” σε μια folk / psych / funk / progressive εκδοχή που θα λατρέψεις!


To 1993 ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά που ο Χρήστος Κυριαζής καθιερώθηκε στην Ελληνική δισκογραφία κυκλοφορώντας το άλμπουμ «Μού θυμίζεις τη μάνα μου» το οποίο ξεπέρασε το φράγμα των 125.000 πωλήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής δισκογραφίας από το αρχείο του Πέτρου Δραγουμάνου (https://diskografia.musiconline.gr/).

Το άλμπουμ αυτό έβγαλε 4 τεράστιες επιτυχίες, το «Μού θυμίζεις τη μάνα μου» , το «Επιμένω» το «Έχω κλάψει» και το «Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια», τραγούδια που μέχρι και σήμερα γνωρίζουν επιτυχία όπου ακουστούν καθώς έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό και έφεραν τον Χρήστο Κυριαζή ξαφνικά στην κορυφή τόσο των δισκογραφικών πωλήσεων όσο και στην κορυφή της νυχτερινής διασκέδασης.

Ο Χρήστος Κυριαζής δεν ήταν καινούριος όμως στο χώρο. Το 1975 κυκλοφόρησε το πρώτο του 7” single “Σκύβω και σε φιλώ / Έρωτας κεραυνοβόλος” ( ΕΜΙ 2J 006-70485)  και το 1976 το επίσης 7” single “Κάθε πρώτη του μηνός / Λαϊκό ρομάντζο” (Columbia 2J 006-70517).

Τα δυό 45άρια singles του Χρήστου Κυριαζή

Tο 1976 πρωτοεμφανίστηκε σε LP στο συλλεκτικό πια άλμπουμ «Γραφειοκρατία» του Χρήσου Λεττονού (Columbia EMIAL / 2J 062-70291),  το 1986 έκανε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του με το «Έλα μωράκι μου» (Άλμπουμ: «Όταν καθόμαστε σπίτι» LYRA 3442), ναι αυτό με το στρώμα που είναι καπιτονέ και το 1991 δύο χρόνια πριν τη μεταγραφή του στη Sony και την τεράστια επιτυχία του «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» μας έδωσε το υπέροχο «Βράδυ Σαββάτου» στη LYRA (4599) το οποίο επίσης δημιούργησε αίσθηση.

Το σπάνιο άλμπουμ”Γραφειοκρατία” του Χρήστου Λεττονού

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το τραγούδι «Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια» δεν το ερμήνευσε ο Κυριαζής σε πρώτη εκτέλεση ακριβώς καθώς το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν, μέσα στο 1992, από τη Γιάννα Κομνηνού και τους Αισθηματίες σε ένα άλμπουμ επίσης συλλεκτικό πια, το οποίο κυκλοφόρησε από την εταιρία «Ιπτάμενοι δίσκοι» σε παραγωγή του Θοδωρή Μανίκα.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του άλμπουμ “Γιάννα Κομνηνού & οι Αισθηματίες”

Η Γιάννα Κομνηνού είναι επίσης μια μεγάλη μορφή του Ελληνικού τραγουδιού που δυστυχώς δισκογραφικά δεν έχει μέχρι σήμερα γνωρίσει την επιτυχία που της αξίζει παρόλο που το πρώτο της άλμπουμ «Και σ αγαπώ» στην Columbia (14C 062-71218) γνώρισε επιτυχία και έβγαλε δυο hit singles, το ομότιτλο και το «Εγώ που τίποτα δεν έχω», ενώ η παρουσία της στα θρυλικά «Βοριαδάκια» του Μάριου Τόκα (Columbia 14C 062-71256) είναι εμβληματική.

Το πρώτο άλμπουμ της Γιάννας Κομνηνού στην EMIAL που την έχρισε pop – idol της εποχης

Θα επανέρθω όμως με ειδικό άρθρο για τη Γιάννα Κομνηνού στο άμεσο μέλλον 🙂 .

Το 1992 μετά από απουσία ετών η Γιάννα Κομνηνού παρουσίασε λοιπόν το δίσκο «Γιάννα Κομνηνού & οι Αισθηματίες», ένα δίσκο πολύ “μπροστά” για την εποχή του και πολύ μακριά από την ποπ εικόνα που είχε σχηματίσει το κοινό για εκείνη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μικρή δυνατότητα προβολής του άλμπουμ από τα ΜΜΕ καθώς κυκλοφόρησε από μικρή εταιρία, έκαναν το άλμπουμ αυτό να μην «φτάσει» δυστυχώς στο ευρύ κοινό παρόλο που είναι από τις σημαντικότερες παραγωγές της Ελληνικής δισκογραφίας με συμμέτοχες ονομάτων κολοσσών όπως του Νικ Γκραβενίτη ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε δίσκο τραγουδώντας Ελληνικά, του Σπύρου Λιόση, του Σαράντη Σαλέα του Νίκου Ζέρβα του Κώστα Σούκα κλπ.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το υπέροχο άλμπουμ υπάρχει ένα τραγούδι που λέγεται «Και να ρθεις με το μίνι –μπας» το οποίο είναι η πρώτη εκτέλεση ουσιαστικά του «Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια». Στους συντελεστές του τραγουδιού αναφέρονται ο Χρήστος Κυριαζής και ο Θοδωρής Μανίκας τόσο στη μουσική όσο και στο στίχο, ενώ στο άλμπουμ του Κυριαζή όπου έχουν αλλαχθεί οι στίχοι αναφέρεται ότι και η σύνθεση και οι στίχοι ανήκουν στον Κυριαζή.

Συνθέτες / Στιχουργοί στο άλμπουμ της Γιάννας Κομνηνού και των Αισθηματιών
Συνθέτης – στιχουργός στο άλμπουμ του Χρήστου Κυριαζή

Για πρώτη φορά λοιπόν στο YouTube, ανεβαίνει στο κανάλι Kosdil- Dilzas Says and Shares η μεγάλη αυτή αποκάλυψη, σήμερα 7/1/21 που γιορτάζει η αγαπημένη μας Γιάννα Κομνηνού για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Η εκτέλεση της Κομνηνού με τα φωνητικά του Μανίκα είναι masterpiece. Προσεγμένη παραγωγή και ήχος progressive folk / ethnic/ funk.

Τελικά τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια “ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ τα καλύτερα τα σπίτια” ή “ΛΕΝ ΠΩΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ τα καλύτερα τα σπίτια”;

Εγώ διαλέγω το δεύτερο!

Η γνωστή εκτέλεση του Χρήστου Κυριαζή:

Και η σπανια εκτέλεση της Γιάννας Κομνηνού και των Αισθηματιών:

Για το τέλος, θα κάνω μια αναφορά στους συντελεστές που συμμετείχαν στη δημιουργία του τραγουδιού της Γιάννας Κομνηνού και των Αισθηματιών:

Επαιξαν οι μουσικοί:

Σπύρος Λιώσης : Μπουζούκι

Πέτρος Σκούταρης: Ηλεκτρική Κιθάρα

Σωτήρης “Δανός” Γεωργάκης: Ηλεκτρική Κιθάρα

Αχιλλέας Περσίδης: 2 κλασσικές κιθάρες

Γιώργος Πεντζίκης: Yamaha DX-7

Ηλίας Τσαγκάρης: Μπάσο

Τάκης Κανέλλος: ντραμς, ποτήρι, ξυλάκια, καμπάσα, ντέφι

Τζίμης Τζιμόπουλος: Κόνγκας, μπόνγκος, τιμπάλες

Θοδωρής Μανίκας: Φωνή τσαρλατάνου, βάιμπρα σλαπ

Ενορχήστρωση – Παραγωγή: Θοδωρής Μανίκας

Ηχοληψία: Τάκης Αργυρίου – Studio 111

Remixing: Μπάμπης Μπίρης & Θοδωρής Μανίκας – Studio Sierra I

Καλή ακρόαση!

Με τον υπέροχο δίσκο ανά χείρας!

Παρακαλώ σε οποιαδήποτε αναδημοσίευση να αναφέρεται σαν πηγή το παρόν άρθρο

Κ. Δίλζας

*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Φιλιά!

kosdil

Categories: covers, music, storiesTags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: