
Πόσες φορές έχουμε ακούσει άλλους στίχους από τους κανονικούς στίχους των τραγουδιών και πόσες φορές δεν παραφράσαμε στίχους για να κάνουμε πλάκα με την παρεά μας; Σίγουρα πολλές!
Σε αυτό το άρθρο και σε άλλο που θα ακολουθήσει συγκεντρώθηκαν μερικά από τα πιο επιτυχημένα κατά τη γνώμη του υπογράφοντα και δεν έχουν συμπεριληφθεί αυτά που έχουμε συναντήσει σε πολλά παρόμοια άρθρα, όπως η οδός Γραφημόνως και η Ζωντανίνα.
Ας δούμε λοιπόν τα 20 τραγούδια του άρθρου. Κάθε ένα από αυτά υπάρχει και σαν ξεχωριστή εικόνα για να το ποστάρει όποιος θέλει μεμονωμένα και εύκολα.
Πάμε!
- Χάρις Αλεξίου: “Οι φίλοι μου χαράματα”
Ίσως τελικά το αντίδοτο στη μοναξιά να είναι κάτι πιο υλικό από αυτό που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται. Γύρο Γύρο! Ολοι! (και με κρεμμυδάκι!)

Τι θέλω εγώ με τόση αγάπη γύρω ή τι θέλω εγώ με τόση αγάπη; Γύρο! (εννοείται)
2. Άλκηστις Πρωτοψάλτη: “Το Χειροκρότημα”
Το τραγούδι κρύβει ένα μήνυμα της Άλκηστης στους συνεργάτες της σε κάποιο live τους καπάκι μετά από ξενύχτι.

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί ή κοιμάστε ακόμα ζωντανοί;
3. Βασίλης Καρράς: “Φαινόμενο”
Πίσω από το φαινομενικό ερωτικό ζήτημα του στίχου το τραγούδι υποκρύπτει το παράπονο του στιχουργού για την αδυναμία απόκτησης αυτοκινήτου που θα του προσδώσει ένα καλύτερο κοινωνικό στάτους. Επίσης είναι ένα μήνυμα στην εταιρία του για κάποια άυξηση μετά από τόσες πωλήσεις πια…

Φαινόμενο είμαι εγώ που ακόμα σε αντέχω ή φαινόμενο είμαι εγώ που ακόμα Seat έχω;
4. Δημήτρης Παναγόπουλος: “Αύρα”
Τα παράθυρα τρίζουν καλύτερα με λίγο τάκλιν, είναι ένα μεγάλο μυστικό που ο τραγουδοποιός το έκρυψε έντεχνα μιλώντας τάχα για κλειστά παράθυρα κλπ.
Τάκλιν, η μόνη λύση για τριζάτα παράθυρα να τα λέμε κι αυτά.

γιατί είμαι αέρας που περνά μέσα απ’της πόλης τα στενά και κάνει τα κλειστά παράθυρα να τρίζουν ή
γιατί είμαι αέρας που περνά μέσα απ’της πόλης τα στενά και κάνει και κάνει τάκλιν στα παράθυρα να τρίζουν;
5. Γιάννης Πλούταρχος: “Φυσάει πολύ”
Άμα τονίσεις την πρόκα στην παλάμη της καρδιάς όλα ξεπερνιούνται και ο βοριάς και η μοναξιά, όλοι το ξέρουμε αυτό. Ο στιχουργός όμως προτίμησε τελικά να απαρνηθεί τον ποιητικό οίστρο και το νόημα του στίχου και να τον κάνει κάπως πιο … splatter.

η μοναξιά με πνίγει πάει να με τρελάνει…
ματώνει σαν την πρόκα ή μα τόνισα την πρόκα;
6. Ελπίδα: “Στη ντισκοτέκ”
Εσείς τα πάτε καλά με τα πουλιά ΠΙΣΕΣΙ ή είστε τίποτα τριτοτέταρτοι;

Είναι που λείπεις εσύ ή ειναι πουλί ΠΙΣΕΣΙ;
7. Γιάννης Κότσιρας: “Πως μπορώ”
Όταν θέλεις να στείλεις το μήνυμα στην αγαπημένη σου Τίνα αλλά είσαι και παντρεμένος εφευρίσκεις τρόπους να περάσεις τα μηνύματα σου. Αχ Τινα Βρόγια αχ…

Πως μπορώ τι να βρώ για να σ’αλλάξω ή πως μπορώ ΤΙΝΑ ΒΡΟΓΙΑ να σ ‘αλλάξω;
8. Σάκης Ρουβάς: “Μην Αντιστέκεσαι”
Στην παρέλαση είχαμε το Μηνά. Το Μηνά που στεκόταν σαν αγγούρι όταν όλοι ξεκινούσαμε το βήμα. Έτσι βγαίνουν τα τραγούδια μάτια μου…

Μην αντιστέκεσαι κάνε ένα βήμα κι εσύ
ή Μηνά! τι στέκεσαι; κάνε ένα βήμα κι εσύ
(Παίζει και σε θηλυκή παραλλαγή: Μίνα, τι στέκεσαι;)
9. Γιάννης Καλατζής: “Η γοργόνα”
Στην εποχή της δικτατορίας οι στίχοι έπρεπε να είναι λίγο άκυροι και αποπροσανατολιστικοί, αλλά εδώ ο στιχουργός το παράκανε. Άσε που δεν είχαν γίνει ακόμα μόδα οι Νιντζα, οπότε ο στιχουργός άλλαξε την αρχική νιντζοέμπνευση και το έκανε για κάτι κορίτσια και μια γειτονίτσα και κάτι τέτοια ερωτικά..

Στην απάνω γειτονίτσα ή στην απάνω Γη των Νίντζα;
10. Γιάννης Πουλόπουλος: “Το άγαλμα”
Ενα είδος beef των 60s όπου οι bodybuilderάδες της εποχής κάνανε κάποιες κόντρες σε βάρη. Με το άγαλμα προχωράς ρε bro στο δρόμο εσυ;

Με το άγαλμα ως το δρόμο προχωρήσαμε ή με το άγαλμα ως το δρόμο προχωρείς; -Αμέ!
11. Γρηγόρης Μπιθικώτσης: “Ένα το χελιδόνι”
Άλλη μια περίπτωση παράνομης σχέσης και μηνύματος που περνά ο ποιητής για την αγαπημένη του Άννυ (την Ξιακριβή για την ακρίβεια).

Ενα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή η η ΑΝΝΥ ΞΙΑΚΡΙΒΗ; Αχ Αννυ.. αχ…
12. Καίτη Γαρμπή: “Του φεγγαριού αναπνοές”
Όταν ο στιχουργός είναι λαίμαργος αλλά μπορεί και να το κρύψει περίτεχνα στο στίχο του τελικά. Οταν είσαι λαίμαργος επίσης τις μπουκιές τις “πίνεις” γιατί είσαι και μερακλής (ιδίως τις κοτομπουκιές).

Πιές απο τα χέιλη μου που καις; η πιές απο τα χείλη μου μπουκιές;
13. Γιάννης Καλατζής: “Τζαμαϊκα”
Τρίτη περίπτωση κάλυψης παράνομης σχέσης. Όταν είσαι στιχουργός, γουστάρεις τη Σμενάκη από τη σχολή αλλά είσαι και παντρεμένος εφευρίσκεις το μεθυσμενάκι και καλα…

κι ύστερα το βραδάκι
μεθυσμενάκι στα καπηλειά η με τη ΣΜΕΝΑΚΗ στα καπηλειά;
14 Αλίκη Βουγιουκλάκη: “Σήκω χόρεψε συρτάκι”
Η Αλίκη είχε ανακαλύψει στην Ιαπωνία ένα κρυφό χορό το Samortaki αλλά είχε ορκιστεί στη μυστική κοινότητα των Samortaκαιων αφενός να τον διαφημίσει, αφετέρου μην τον αποκαλύψει στο ευρύ κοινό. Έτσι, αποφάσισε να τον συμπεριλάβει σε τραγούδι της μιλώντας για μορτάκια κλπ…

Χόρεψέ το σα μορτάκι να βουίξει η γειτονιά
ή χόρεψε το Samortaki να βουίξει η γειτονιά (χαμός θα γίνει)
15. Δέσποινα Βανδή: “Υπάρχει ζωή”
Η Βανδή αποφάσισε να αλλάξει το στίχο που γελάει η κοπέλα χάμω μη γίνει καμια σύγχυση με την Άντζυ Σαμίου που κι εκείνη τότε είχε κάποια σημειολογική αναφορά σε χάμω, χαμηλά (εκείπου καίγεται πολύ κλπ…).

Τώρα χαμογελάω ή τώρα χάμω γελάω;
16. Άννα Βίσση : “Το τρένο”
Ο στίχος ήταν επιθετικός. Η τύπισσα ξεφτιλίζει τον άλλο που την αγαπά και τρέχει στο τρένο και δεν την προλαβαίνει – θυμόμαστε όλοι τη σκηνή που αυτή είναι θεάρα μέσα στο βαγόνι και φεύγει για νέα ζωή- και του λέει “καλά ρε man, χαλάρωσε, για την καρδιά μου άργησες;”, υπονοώντας ότι δεν αξίζει να την αγαπά. Ο στίχος αλλάχθηκε σε πιο σεντιμένταλ τελικά μετά από προτροπή των manager.

Γιατί καρδιά μου άργησες ή για την καρδιά μου άργησες; (ρε κακομοίρη/α)
17. Καίτη Γαρμπή: “Ξυπόλητη χορεύω”
Προσοχή στην αξυπολησιά παιδιά. Εχει μικρόβια λέμε χάμω (ναι, χάμω, εκεί που γελά η Βανδή ντε – δες στο 15).

κι αν ξυπόλητη χορεύω ή κι αξυπόλητη χορεύω;
18. Γιώργος Μαζωνάκης: “Το Gucci φόρεμα”
Μια μεγάλη αποκάλυψη τώρα. Ο Μαζώ θα τραγούδαγε το τραγούδι του Τιτανικού με αυτό το στίχο για την τελευταία σκηνή εκεί που ο Λεό (ο Ντι Κάπριο) αγωνιά να επιπλεύσει και η άλλη τραβά τη σανίδα κλπ. Η συμφωνία δεν έκλεισε, ήταν και στα Ελληνικά το τραγούδι και μια ευκαιρία χάθηκε. Γιατί όμως να χαθεί και το τραγούδι; Εγινε το “πλέω” “πλέον” και το τραγούδι μεταμορφώθηκε σε ερωτικό και κυκλοφόρησε στο Ελλάντα. Και μετά ξύπνησα.

ελα που δεν μπορώ
πλέον να αντισταθώ ή πλεω να αντισταθώ;
19. Κάλαντα Χριστουγέννων
Κι άλλη περίπτωση κρυφής σχέσης. Οταν γράφεις στίχους και αγαπάς την Ουρανία Γάλοντε (της γνωστής οικογένειας) και δεν μπορείς να το αποκαλύψεις γιατί εισαι παντρεμένος, σκαρφίζεσαι διάφορα (θα με κάψει ο Θεος, είναι σίγουρο).

Οι ουρανοί αγάλλονται ή η Ουρανία Γάλοντε; (οι ουρανοί, οι ουρανοί!)
20. Διονύσης Σχοινάς : “Συγκοινωνούντα δοχεία”
Στο σχολείο είχα αγαπήσει τη Ρίτσα. Τη Ρίτσα που διόρθωσε το φυσικό λεγοντάς του ότι ξέχασε το κενό ανάμεσα στο “συγκοινωνούν” και στο “τα”. Ωχ! Ρίτσα; Εγινες στιχουργός τελικά;

μοιάζουμε να’μαστε εμείς σαν δυό συγκοινωνούντα δοχεία ή
μοιάζουμε να’μαστε εμείς σαν δυό. Συγκοινωνούν τα δοχεία! (τελικά!)”
ΤΕΛΟΣ Α’ ΜΕΡΟΥΣ
Απειλή: ερχεται και δεύτερο σύντομα!
————————————————————————————-
*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.
Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!
https://www.youtube.com/c/kosdil
https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial
Μέχρι το επόμενο άρθρο, φιλιά!
kosdil

Leave a Reply