Και όμως δεν! (22+2 τραγούδια που νομίζαμε πρώτες εκτελέσεις αλλά τελικά δεν ήταν)


Πολλές φορές έχουμε ακούσει ένα νέο τραγούδι και κάτι μας θυμίζει. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς μπορεί πραγματικά να έχει ξανακυκλοφορήσει, να το έχουμε ακούσει κάπου αλλά επειδή δεν έκανε επιτυχία και δεν το ξανακούσαμε δεν το έχουμε και με πολλές λεπτομέρειες στη μνήμη μας. Άλλες φορές δε μας θυμίζει απολύτως τίποτα καθώς η αντίστοιχη πρώτη εκτέλεση δεν ακούστηκε.

Είναι χαρακτηριστικό πολλών δημιουργών στην ιστορία της δισκογραφίας να δίνουν σε τραγουδιστές τραγούδια που έχουν ξαναδώσει σε συναδέλφους τους και δεν έκαναν επιτυχία. Πολλές φορές οι τραγουδιστές το γνωρίζουν αλλά όχι πάντα από μια έρευνα που έκανα και πολλοί φίλοι εντυπωσιάστηκαν όταν είδαν ότι το τραγούδι «τους» είχε ξανακυκλοφορησει!

Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει 22+2 περιπτώσεις τραγουδιών της Ελληνικής δισκογραφίας που έγιναν επιτυχίες, μικρές ή μεγάλες αλλά δεν ήταν τελικά οι πρώτες εκτελέσεις καθώς είχαν ξανακυκλοφορήσει χωρίς επιτυχία στο παρελθόν από άλλους τραγουδιστές.

Δεν θα αναφερθούμε σε επανεκτελέσεις επιτυχιών όπως το «Το μηδέν» για παράδειγμα των Θάνου Μικρούτσικου και Λάκη Λαζόπουλου που έκανε τεράστια επιτυχία ως πρώτη εκτέλεση με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και μετά κυκλοφόρησε και από τους Οnirama αλλά με τραγούδια που οι πρώτες εκτελέσεις δεν έγιναν ευρέως γνωστές

Πάμε λοιπόν να εκπλαγούμε από κάποιες πρώτες εκτελέσεις που μπορεί να μην τις ξέραμε!

  1. Χάρις Αλεξίου : «ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ»

Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος της Χαρούλας Αλεξίου «Η ζωή μου κύκλους κάνει» από τη MINOS σε παραγωγή του Αχιλλέα Θεοφίλου προσθέτοντας άλλο ένα δισκογραφικό εγχείρημα στο ενεργητικό της με πολλές επιτυχίες να ξεπηδούν από αυτό.  Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου ήταν το τραγούδι «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια» των Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη που μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Το τραγούδι ωστόσο δεν ήταν πρώτη εκτέλεση αλλά επανεκτέλεση καθώς τρία χρονιά πριν, το 1979, είχε κυκλοφορήσει στο δίσκο «Τα δήθεν» των Ξυδάκη – Ρασούλη, από τη LYRA, ερμηνευμένο από τους νέους τραγουδιστές Νίκο Παπάζογλου και Σοφία Διαμαντή σε παραγωγή των Ξυδάκη – Ρασούλη.

————————————————-

2. Λίτσα Γιαγκούση:  «ΚΕΡΝΑ ΦΑΡΜΑΚΙ»

Το 1993 ο Χρήστος Δάντης κυκλοφορεί το δίσκο του με τίτλο «Άλα» στον οποίο παρουσιάζει τη νεοεισερχόμενη στη δισκογραφία Λίτσα Γιαγκούση  (είχε προηγηθεί μια εμφάνισή της στο άλμπουμ «Party on the rocks» με τον Πασχάλη και την Αλέξια). Η Λίτσα Γιαγκούση ερμηνεύει το ντουέτο «Άλα» με το Χρήστο Δάντη και το τραγούδι «Κέρνα φαρμάκι» που ξεχωρίζει αμέσως και γίνεται χιτ.

Πόσοι όμως ξέρουμε ότι το «Κέρνα φαρμάκι» δεν ήταν ένα καινούριο τραγούδι του Γιάννη Καραλή, αλλά είχε ξανακυκλοφορήσει με τρεις (!!) άλλους καλλιτέχνες στη δισκογραφία πριν το κυκλοφορήσει η Λίτσα Γιαγκούση;

Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στην Άννα Φωτίου στο δίσκο «Μπλεχτήκανε τα θέματα» το 1986 σε παραγωγή του Αντώνη Βαρδή που κυκλοφόρησε από τη CBS.

Το 1987 το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο του Θανάση Κομνηνού “Ήρθε η ώρα» σε παραγωγή του Ηλία Μπενέτου.

Το 1989 το τραγούδι κυκλοφορεί στον δίσκο «Μια βραδιά στη Σαλονίκη Νο2» από τη Χριστίνα Αυγέρη σε παραγωγή των Χρήστου και Άκη Παπαδόπουλου από τη Σαλονικιώτικη εταιρία Vasipap

Το 1993 λοιπόν το τραγούδι αλλάζει ενορχήστρωση από τον Χρήστο Δάντη κυκλοφορεί στο δίσκο της Λίτσας Γιαγκούση, απογειώνεται, γίνεται χιτ και στο μυαλό μας είναι καταχωρημένο σαν τραγούδι της Λίτσας Γιαγκούση!

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε την ίδια χρονιά και στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Γιαγκούση που σημείωσε επιτυχία και για πρώτο άλμπουμ καλλιτέχνη ήταν σπουδαίο με ωραίες δημιουργίες του Γιάννη Καραλή και τεράστιες επιτυχίες με κορυφαίο χιτ το «Όταν μια γυναίκα». Το «έκλαψα πόνεσα» το «λέω μήπως, μήπως λέω» το «μη μου λες» και βέβαια το «Κέρνα φαρμάκι» αποτέλεσαν highlight του άλμπουμ

Bonus πληροφορία: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1999 (Σερβία και Μαυροβούνιο) από τη Jana με τίτλο «Željna» στο άλμπουμ της με τίτλο “Prolaznica” (Grand Production)

————————————————-

3. Άντζελα Δημητρίου: «ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ»

Αυτό είναι πια κάπως γνωστό. Η μεγάλη επιτυχία της Άντζελας Δημήτριου των Γιώργου Γεωργόπουλου και Μάνου Κουφιανάκη κυκλοφόρησε το 1988 από τη CBS σε παραγωγή του Μάνου Κουφιανάκη και εκτόξευσε την Άντζελα στην κορυφή.

Δεν ήταν όμως ένα καινούριο τραγούδι. Είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, το 1987,  από τη Ρένα Βιολάντη (μητέρα της Μαρίας Ιακώβου) στο δίσκο της «Στα καλντερίμια του έρωτα» από την Pan-Vox, επίσης σε παραγωγή του Μάνου Κουφιανάκη!

Bonus: Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε επανεκτελέσεις μετά την Άντζελα από αρκετούς μεταξύ των οποίων και ο τέως νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στο άλμπουμ του 1994 με τίτλο «Ελλάδα μου για σένα τραγουδάω» από την εταιρία Vasipap.

————————————————-

4. Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «ΕΙΜΑΙ ΑΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ»

Το 1963 κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο 45 στροφών το τραγούδι «Είμαι αητός χωρίς φτερά» του Μάνου Χατζιδάκι και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου χαρίζοντας του μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Αναφέρεται ότι η Παπαγιαννοπούλου έριξε τους στίχους κάτω από την πόρτα του Χατζιδάκι σε μια περίοδο αλλαγής των μουσικών τάσεων στην Ελλάδα.

Το τραγούδι αυτό όμως δεν ήταν πρώτη εκτέλεση. Είχε ακουστεί το 1961 στην ταινία «Αγάπη και Θύελλα» του Σωκράτη Καψάσκη από το νεαρό Διαμαντή Πανάρετο και δισκογραφήθηκε την ίδια χρονιά σε δισκάκι 45 στροφών από το label «Δίσκοι για νέους» στον οποίο υπήρχε σαν flip side μια εκπληκτική λαϊκή εκτέλεση του «Κυρ – Αντώνη».

————————————————-

5. Χρήστος Δάντης : «ΠΑΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ»

To 1991 ο Χρήστος Δάντης κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο «Αμάν», σε παραγωγή του Βαγγέλη Γιαννόπουλου.  Ο δίσκος έβγαλε αρκετά hit singles και ένα από αυτά που έγινε μεγάλη επιτυχία ήταν το «Πάει η αγάπη μου» του Γιάννη Καραλή.

Πολλοί γνωρίζουν ότι το είχε πρωτοερμηνεύσει η Τάνια Τσανακλίδου το 1977 στο άλμπουμ της «Τσάρλυ Τσάπλιν» που βγήκε μετά τη Eurovision 1977 από την EMIAL σε παραγωγή του Γιώργου Πετσίλα

Ούτε όμως η εκτέλεση της Τσανακλίδου ήταν η πρώτη. Το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν στον παρθενικό δίσκο της πιτσιρίκας Άλκηστης Πρωτοψάλτη «Απλά τραγούδια» από την EMIAL επίσης σε παραγωγή το Νίκου Κιάμου

————————————————-

6. Άννα Βίσση: «Ο,τι μου ζητήσεις»

Το 1996 η Άννα Βίσση συμπεριλαμβάνει στο άλμπουμ της «Κλίμα τροπικό» το τραγούδι «Ο,τι μου ζητήσεις» του Νίκου Καρβέλα που είχε και την επιμέλεια της παραγωγής του δίσκου.

Το τραγούδι αυτό είχε κυκλοφορήσει στο παρθενικό Ελληνικό άλμπουμ του Νίκου Καρβέλα «Δεν παντρεύομαι» σε παραγωγή του Νίκου Καραγιάννη το 1985 ερμηνευμένο από τον ίδιο.

Η εκτέλεση όμως της Άννας δεν ήταν η δεύτερη αλλά η τρίτη εκτέλεση καθώς ο Καρβέλας το είχε δώσει στη Χαρούλα Ντάνου το 1987 στο άλμπουμ της «Δικαιολογημένα» που κυκλοφόρησε από τη Minos σε παραγωγή του Ηλία Μπενέτου.

Bonus: Το τραγούδι το κυκλοφόρησε και το 2001 από τη σταρ της Σερβίας Jelena Karleusa με τίτλο «Balada za Zorana» στο άλμπουμ της JK από τη Best Records

————————————————-

7. Ελένη Δήμου: «ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ»

Η Ελένη Δήμου το 1984 στο δεύτερο άλμπουμ της «Α & Β Προβολή» συμπεριλαμβάνει το «Ποιος μας σφυρίζει κάθε βράδυ» του Γιάννη Σπανού και του Αλέξη Αλεξόπουλου σε παραγωγή του Γιώργου Μακράκη.

Το τραγούδι αυτό είχε κυκλοφορήσει το 1964 στη Γαλλία στα γαλλικά με τον τίτλο «Le ciel est une plage» σε στίχους Jean Naty τραγουδισμένο από τον Marcel Rothel στην EMI / La Voix De Son Maître (His master’s voice)και επίσης απo τη Γιοβάννα επίσης στη Γαλλία από την Polydor καθώς και από τους Γάλλους τραγουδιστές, Jean-Pierre Savelli (1969) και Michèle Arnaud (1965).

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με Ελληνικό στίχο και με τον τίτλο «Ποιος μας σφυρίζει» από τη Νέλλη Μάνου σε 2 δισκάκια 45 στροφών (Lyra το 1964 και και ROL το 1968) και συμπεριλήφθηκε αργότερα σε δίσκους αφιερώματα στο νέο κύμα και στο Γιάννη Σπανό και ποτέ σε προσωπικό άλμπουμ της Μάνου.

Επίσης κυκλοφόρησε στο δίσκο του Γιάννη Σπανού με τίτλο « Ο Γιάννης Σπανός διευθύνει Γιάννη Σπανό» που κυκλοφόρησε το 1968 από την RCA Victor σε ορχηστρική μορφή.

————————————————-

8. Οι απέναντι (Μελίνα Ασλανίδου) : « ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙΣ»

Αυτό είναι πια αρκετά γνωστό. Η Μελίνα Ασλανίδου και το συγκρότημα που συμμετείχε «Οι απέναντι» κυκλοφόρησαν ένα  extended play EP (η mini lp) με 5 τραγούδια το 2001 από τη Lyra σε παραγωγή του Γιώργου Κυβέλου. Μια ιστορική συγκυρία για την καριέρα της Ασλανίδου ( η ταύτιση του τραγουδιού «Τι σου κανα και πίνεις» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου που περιλαμβάνεται στο δίσκο αυτό αποτέλεσε το soundtrack της αποχώρησης της Ρέας από το πρώτοreality show εγκλεισμού στην Ελλάδα το Big Brother) έκανε την Ασλανίδου γνωστή σε μια νύχτα και το κομμάτι τεράστιο χιτ.

Το τραγούδι αυτό είχε όμως κυκλοφορήσει το 1967 από την Πολύ Πάνου και τον Μάριο σε ένα δισκάκι 45 στροφών από την εταιρία της Πόλυς Πάνου τη ΒΕΝΤΕΤΤΑ και ήταν το τραγούδι  από το soundtrack της ταινίας «Όλγα αγάπη μου» χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία στην εποχή του.

Μετά την κυκλοφορία των Απέναντι η εκτέλεση της Πάνου κυκλοφόρησε σε συλλογές αλλά και σε cd single (!) από τη Lyra 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του με αφορμή την τεράστια επιτυχία των Απέναντι.

————————————————-

9. Σοφία Αρβανίτη : «ΕΣΕΝΑ Η ΤΙΠΟΤΑ»

Το 1995 στη στροφή της προς το λαϊκό τραγούδι η Σοφία Αρβανίτη κυκλοφόρησε ένα πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ με τον τίτλο «Η αγάπη τα πάντα νικάει» (έχει και ντουέτο με την Πίτσα Παπαδοπούλου) σε παραγωγή του Γαβρίλη Παντζή. Ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ είναι το «Εσένα ή τίποτα» σε μουσική του Αλέκου Χρυσοβέργη και στίχους της Ειρήνης Χρυσοβέργη.

Το τραγούδι αυτό όμως δεν ήταν καινούριο. Είχε κυκλοφορήσει το 1990 από την MBI σε παραγωγή του Μιχάλη Νικολούδη στο ομότιτλο άλμπουμ της Σού Κύρκου. Η εταιρία πίστευε πολύ το τραγούδι και για αυτό έδωσε και τον ίδιο τίτλο στο άλμπουμ, ήταν το πρώτο single του δίσκου και έγινε και ένα εντυπωσιακό video clip από τον Γιώργο Σοφούλη τότε!

————————————————-

10.Μπέσσυ Αργυράκη : «ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΟΝΗ»

Το 1984 η Μπέσσυ Αργυράκη κυκλοφορεί το άλμπουμ «Σήμερα και πάντα» σε παραγωγή του Φίλλιπου Παπαθεοδώρου στην PolyGram. Στο άλμπουμ υπάρχει το τραγούδι «Στο παράθυρο μόνη» του Σπύρου Βλασσόπουλου και της Σώτιας Τσώτου με jazz-pop ύφος που οι φαν της Μπέσσυς το έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα στο πέρασμα των χρόνων.

Το τραγούδι αυτό όμως είναι περίπου δεύτερη εκτέλεση καθώς είχε κυκλοφορήσει και το 1981 από τη Μαριέττα στην EMIAL στο άλμπουμ της «Ήρθα λοιπόν» σε παραγωγή του Νίκου Κιάμου αλλά με μουσική του Δημήτρη Σταμπουλή! Ιδού!

————————————————-

11. Παντελής Θαλασσινός: ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ»

Ο Παντελής Θαλασσινός κυκλοφόρησε το 1999 το άλμπουμ του «Απ’ Την Τήλο Ως Τη Θράκη (Δια Ζώσης)»  σε παραγωγή του Κώστα Κωτούλα από την MBI  στο οποίο υπάρχει το τραγούδι «Στο κάστρο το παλιό» σε μουσική και στίχους δικούς του,. Το τραγούδι ακούγεται ακόμα και σήμερα στην εκτέλεση αυτή σε σταθμούς στο ραδιόφωνο που ασχολούνται με αυτό το είδος της μουσικής.

Οι παλιότεροι γνωρίζουμε ότι το τραγούδι αυτό είχε κυκλοφορήσει ήδη το 1992 στο δίσκο «Γυάλινος Δρομέας» του Πέτρου Γαϊτάνου (ένα εξαιρετικό δίσκο) από την Polydor, σε παραγωγή του Γιώργου Μακράκη. Το τραγούδι είχε κάνει επιτυχία απλά μετά την αλλαγή μουσικής πορείας του Πέτρου Γαϊτάνου και την επανακυκλοφορία του με τον Θαλασσινό «πέρασε» τελικά στο νεότερο κοινό σαν τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού στην ερμηνεία. Η πρώτη υπέροχη ερμηνεία του τραγουδιού εδώ:

————————————————-

12. Μαρία Δημητριάδη: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ»

Το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος «Για την Ελένη» από την εταιρία ΣΕΙΡΙΟΣ του Μάνου Χατζιδάκι με τη Μαρία Δημητριάδη σε παραγωγή της Βίκυς Γαλάτου. Εκεί ανάμεσα σε πολλά διαμαντάκια υπάρχει και το ομότιτλο «Για την Ελένη»:

Το τραγούδι αυτό είχε κυκλοφορήσει το 1983 από την Αλεξάνδρα στο δίσκο «Η Αλεξάνδρα τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι – Βασίλη Τσιτσάνη» σε παραγωγή του Γιώργου Μακράκη από τη Lyra με τον τίτλο «Ελένη»:

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού όμως ανήκει στον Στέλιο Μαρκετάκη που το κυκλοφόρησε το 1978 από την εταιρία ΝΟΤΟS σε παραγωγή του Γιώργου Μακράκη:

————————————————-

13. Λίτσα Γιαγκούση: «ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ»

Στο πρώτο άλμπουμ της Λίτσας Γιαγκούση με τίτλο «Λέω μήπως, μήπως λέω» που αναφέρθηκε και παραπάνω για την άγνωστη διασκευή του «Κέρνα φαρμάκι» υπήρχε και το τραγούδι «Είχες και τι δεν είχες» του Γιάννη Καραλή και του Γιώργου Κανελλόπουλου:

Το τραγούδι αυτό είναι και αυτό επανεκτέλεση καθώς η πρώτη του κυκλοφορία ήταν το 1976 από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο δίσκο της «Απλά τραγούδια» που αναφέρεται και παραπάνω (με αφορμή το «Πάει η αγάπη μου» που το διασκεύασε  ο Χρήστος Δάντης).

————————————————-

14. Χριστίνα Μαραγκόζη: «ΒΑΖΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»

Το  1992 η Χριστίνα Μαραγκόζη φεύγει από τη Sony και υπογράφει στη νεοσύστατη και ανεξάρτητη εταιρία Symphony του Φίλιππου Παπαθεοδώρου κυκλοφορώντας ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας της το «Με τρελαίνουν οι νύχτες με πανσέληνο» λογικά σε παραγωγή του Αντώνη Βαρδή (δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο η πληροφορία) στον οποίο υπάρχει το τραγούδι «Βάζω στοίχημα» του Χρήστου Γιαννόπουλου.

Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και στο πρώτο άλμπουμ της Σοφίας Εμφιετζή (που είχε αποχωρήσει από την Αθηναϊκή κομπανία) με τίτλο «Την επόμενη ημέρα» σε παραγωγή του Παναγιώτη Κοντοσταυλάκη από την «Ακτή». Οι γνώμες διχάζονται για την πρώτη κυκλοφορία ωστόσο η ίδια η Χριστίνα Μαραγκόζη δηλώνει ότι η πρώτη εκτέλεση ανήκει στη Σοφία Εμφιετζή.

————————————————-

15. Μιχάλης Χατζηγιάννης : «ΤΟ ΠΑΡΤΥ»

Το 2002 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφορεί το άλμπουμ «Κρυφό φιλί» από τη Mercury / Universal σε παραγωγή δική του, στο οποίο άλμπουμ υπάρχει το τραγούδι «Το πάρτυ» σε μουσική του Kiki Lesendric και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου σαν τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ. Και όμως το τραγούδι αυτό έγινε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται και από τα διαχρονικά χιτ του Χατζηγιάννη.

Το «Παρτυ» όμως είχε κυκλοφορήσει το 1996 στο δίσκο του Μανώλη Μητσιά με τίτλο «Στο δρόμο με τα χάλκινα» σε παραγωγή των Κώστα Καλημέρη, Λίνας Νικολακοπούλου, Misko Petrovic Plavi και Kiki Lesendric από την Mercury / Polygram.

————————————————-

16. Μπέττυ και Μιράντα Δήμα: «ΚΙ όμως Μ’ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ»

Το 1981 η Μπέττυ και η Μιράντα Δήμα μετά το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το «Αν Έρθεις» κυκλοφόρησαν το ομότιτλο άλμπουμ τους από την εταιρία Intersound σε παραγωγή του Σπύρου Κασκάνη. Στο δίσκο υπήρχε το τραγούδι «Κι όμως μ’ άγαπούσες» των Μιχάλη Καρρά και Κώστα Νίτσου το  οποίο ακούστηκε αρκετά στα ραδιόφωνα τότε.

Το τραγούδι αυτό είχε κυκλοφορήσει και αυτό στον πρώτο δίσκο της Μαριέττας που αναφέρθηκε και παραπάνω (με αφορμή το τραγούδι «Στο παράθυρο μόνη» της Μπέσσυς Αργυράκη).

————————————————-

17. Γιώργος Νταλάρας: «ΤΟ ΚΑΡΑΝΤΙ»

ΤΟ 1991 Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει το τραγούδι «Το καραντί» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου βασισμένο στο ποίημα του Νίκου Καββαδία «Το καραντί  στο δίσκο «Γραμμές των οριζόντων» από τη Minos σε παραγωγή του Αχιλλέα Θεοφίλου και το τραγούδι ξεχωρίζει από το δίσκο και γίνεται γνωστό σαν μια ακόμα επιτυχία του Γιώργου Νταλάρα.

Το τραγούδι όμως είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τον Κώστα Θωμαΐδη το 1986 σε μικρό δίσκο 45 στροφών με ξώφυλλο και τίτλο «Ο Κώστας Θωμαΐδης Σε Δυο Τραγούδια Του Θάνου Μικρούτσικου¨»  σε παραγωγή του Αχιλλέα Θεοφίλου.

————————————————-

18. Σταμάτης Γονίδης : «ΜΑ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ»

Το 2006 ο Σταμάτης Γονίδης στο άλμπουμ του με τίτλο «Στιγμές που μου πήρες» από τη Virus Music συμπεριέλαβε το τραγούδι «Μα ποτέ μην ξεχάσεις» των Κώστα Νικολόπουλο και Βασίλη Μαστροκώστα.

Το τραγούδι αυτό είχε πρωτοκυκλοφορήσει και αυτό στο άλμπουμ της Άννας Φωτίου με τίτλο «Μπλεχτήκανε τα θέματα» που κυκλοφόρησε από τη CBS σε παραγωγή του Αντώνη Βαρδή!

————————————————-

19. Χριστίνα Δελλή / Νότης Σφακιανάκης : «ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΛΙΜΜΕΝΟ»

Το 1989 η Χριστίνα Δελλή συμπεριλαμβάνει στο άλμπουμ της «Πάρε με μωρό μου» που κυκλοφόρησε από τη Spot Music σε παραγωγή του Μίλτου Λαζογιώργου το τραγούδι «Ένα απόγευμα θλιμμένο». Στο δίσκο της Χριστίνας Δελλή φωνητικά κάνει ο πρωτοεμφανιζόμενος Νότης Σφακιανάκης μαζί  με τη Λία Βίσση. Το τραγούδι ήταν στα singles του άλμπουμ, έγινε video clip και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής.

Το τραγούδι όμως είχε πρωτοκυκλοφορήσει δύο χρόνια πριν το 1987 από το Ζαφείρη Μελά στο άλμπουμ του «Περιμένοντας» που κυκλοφόρησε από τη Σαλονικιώτικη εταιρία Vasipap. Η αλήθεια είναι ότι οι δίσκοι της Vasipap κυκλοφορούσαν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ήταν δυσεύρετοι στην Αθήνα καθώς οι τραγουδιστές – σταρ της εταιρίας (Βασίλης Καρράς, Ζαφείρης Μελάς, Μαριάνθη Κεφάλα, Σταύρος Φωτιάδης, Μαίρη Βάσσου κλπ) ήταν ακόμη άγνωστοι στην Αθήνα, πασίγνωστοι ωστόσο στη Θεσσαλονίκη.

Το 1999 o Νότης Σφακιανάκης (που έκανε τα φωνητικά στην εκτέλεση της Χριστίνας Δελλή) κυκλοφορεί το τραγούδι στο άλμπουμ του «XXX Ενθύμιον» και το κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί το γνωρίζουν σαν «τραγούδι του Νότη»

————————————————-

20. Ρίτα Σακελλαρίου : «ΕΣΥ Ο,ΤΙ ΠΕΙΣ»

Το 1984 η Ρίτα Σακελλαρίου κυκλοφορεί το άλμπουμ της «Γόρδιος δεσμός» από την Polydor σε παραγωγή του Νίκου Καραγιάννη στον οποίο συμπεριλαμβάνει το τραγούδι «Εσύ ο,τι πεις» των Ηλία Τρυφωνίδη και Θόδωρου Άγγελου.

Το τραγούδι αυτό δεν ήταν καινούριο. Είχε κυκλοφορήσει το 1982 από τον άγνωστο στο ευρύ κοινό τότε Μάκη Χριστοδουλόπουλο από την εταιρία Intersound στο άλμπουμ του «Παραμονή της μοναξιάς»  σε παραγωγή του Σπύρου Κασκάνη και είχε κάνει μεγάλη επιτυχία στα μαγαζιά που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και είχαν τους δικούς τους σταρ ένας εκ των οποίων ήταν ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος (πριν περάσει στην πρώτη γραμμή με τη μεταγραφή του στη Lyra και τη βοήθεια του Διονύση Σαββόπουλου).

(Ο Χριστοδουλόπουλος το επανακυκλοφόρησε το 1984 μετά την επιτυχία της Ρίτας στο δίσκο του «Όλα αρχίζουν τώρα» από τη Lyra σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου κάνοντας το επιτυχία με τη φωνή του και στο ευρύ κοινό).

————————————————-

21. Άννα Βίσση : «ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ»

Το 2000 η Άννα Βίσση κυκλοφορεί την πολυπλατινένια «Κραυγή» από την Columbia / Sony σε παραγωγή του Νίκου Καρβέλα. Στο διπλό αυτό άλμπουμ υπάρχει και το τραγούδι «Μη μου λες» του Νίκου Τερζή και του Τάσου Βουγιατζή

Το τραγούδι αυτό όμως το είχε κυκλοφορήσει ο Νίκος Τερζής σε cd single το 1997 από τη Minos σε παραγωγή του Βαγγέλη Γιαννόπουλου και μάλιστα σε δύο εκτελέσεις. Το τραγούδι δεν υπήρχε στο YouTube και υπάρχει από σήμερα στο  Dilzas Says and Shares και στις δυο εκτελέσεις του single

Η κανονική εκτέλεση:

Η Long Mix version του τραγουδιού που υπήρχε στο cd single:

————————————————-

22. Νίκος Παπάζογλου: «ΣΤΗ ΡΩΓΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Το 1986 ο Νίκος Παπάζογλου κυκλοφόρησε από τη Lyra το άλμπουμ «Μέσω νεφών» από τη Lyra σε παραγωγή δική του στον οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και το τραγούδι «Στη ρωγμή του χρόνου» των Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη το οποίο έγινε ένα από τα διαχρονικά τραγούδια του Παπάζογλου.

Το τραγούδι όμως είναι επανεκτέλεση καθώς είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια πριν από το δημιουργό του Μανώλη Ρασούλη στο προσωπικό του άλμπουμ «Ο Ρασούλης Τραγουδάει Ρασούλη – Ναι Στο Ναι Και Ναι Στο Όχι» που κυκλοφόρησε το 1984 από την EMIAL

————————————————-

Bonus 1: Kylie Minogue “On A night like this” και Anna Vissi “On a night like this” (και Pandora “On a night like this”)

Κλείνω το άρθρο με το τραγούδι “On a night like this” που έγινε τεράστια επιτυχία με την Kylie Minogue ενώ το είχε ηχογραφήσει και η Αννα Βίσση!

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το τραγούδι αυτό είχε ηχογραφηθεί πριν την Kylie από τη δική μας Άννα για το πρώτο international album της “Everything I am” σε παραγωγή του Brian Rawling και είχε παρουσιαστεί επίσημα πριν την κυκλοφορία του σε παγκόσμιο επίπεδο στα καλλιστεία Miss Universe το 2000 προετοιμάζοντας το έδαφος για την κυκλοφορία του σαν single από το επερχόμενο άλμπουμ της διεθνούς πια Άννας!

Με συνοπτικές διαδικασίες μετά την παρουσίαση αυτή, το τραγούδι κυκλοφόρησε ξαφνικά από την Kylie Minogue πριν την επίσημη κυκλοφορία της Άννας, προκαλώντας τότε τον θυμό των φανς της Άννας απέναντι στην Kylie. Η ίδια  η Άννα δήλωσε τότε στην τηλεόραση ότι αυτά συμβαίνουν στη δισκογραφία και προέτρεψε το φαν κλαμπ της μετά από σχετικό χαμό που είχε γίνει στο τότε φόρουμ του site της Kylie να είναι πιο ευγενικοί στα σχόλια του (είχα και εγώ ποστάρει στο φόρουμ της Kylie τότε θυμάμαι κάτι γαλλικά…)  

Η Άννα το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ της και το κυκλοφόρησε σαν flip side στο δεύτερο single του άλμπουμ το “Still in love with you”. Η παραγωγή του τραγουδιού ήταν του Walter Turbitt

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι τελικά ούτε η εκτέλεση της Άννας ήταν η πρώτη καθώς το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει και πριν την Άννα από τη Σουηδή Pandora!

Το κομμάτι με την Pandora δεν είχε την επιτυχία που περίμεναν οι συντελεστές και αποφάσισαν να το επανακυκλοφορήσουν.  H Άννα Βίσση πήρε τα δικαιώματα και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ που ετοίμαζε, το παρουσίασε τοn Μάιο του 2000 live στα καλλιστεία miss universe και το κομμάτι τελικά με όλα αυτά κυκλοφόρησε από την Kylie το Σεπτέμβρη του 2000 και από την Άννα τον Οκτώβρη του 2000 στο άλμπουμ «Everything I am» (είχε προηγηθεί σαν πρώτο single το καλοκαίρι του 2000 το ομότιτλο «Everything I am»

Extra πληροφορία: Η Kylie αναφέρεται στο wikipedia ότι χρησιμοποίησε την εκτέλεση της Pandora έτοιμη και πάνω εκεί έβαλε τη φωνή της ενώ η Άννα μας έκανε παραγωγή από την αρχή στο τραγούδι!

————————————————-

Βonus 2: Κωνσταντίνος Δίλζας: «ΑΝ ΕΡΘΕΙΣ»

Εδώ θα ευλογήσω λίγο τα γένια μου και  θα ευχηθώ σε ένα παρόμοιο άρθρο μετά από χρόνια να φιγουράρει και η δική μου διασκευή που έκανα με μεγάλη περηφάνια φέτος στο τραγούδι «Αν έρθεις» των Σπύρου Παπαβασιλείου και Νίκου Βρεττού που είχα την τιμή να το κυκλοφορήσω σαν πρώτο single από το επερχόμενο άλμπουμ μου που ετοιμάζω στην Polyphoniki Records.

Το τραγούδι αποτελεί διασκευή του τραγουδιού που ερμήνευσαν οι αγαπημένες μου Μπέττυ και Μιράντα Δήμα το 1980 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασαν το Β βραβείο και τόσα χρόνια δε λείπει ποτέ από τα ακούσματά μου…

—————————————————————————————–

*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Μέχρι το επόμενο άρθρο, φιλιά!

kosdil

Categories: covers, music, stories, UncategorizedTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: