21+1 περιπτώσεις τραγουδιστών που στην αρχή της καριερας τους διασκεύαζαν χιτ της εποχής σε συλλεκτικούς δισκους (θα δεις και τη Δέσποινα Βανδή ως Μαρία Ροδίτη στην πρώτη της δισκογραφική δουλειά!)


Το σημερινό άρθρο για την Ελληνική δισκογραφία ασχολείται με το παράξενο φαινόμενο των διασκευών των “επιτυχιών της χρονιάς” που πολλοί τραγουδιστές στην αρχή της καριέρας τους ηχογραφούσαν για να πάρουν το βάπτισμα του πυρός στη δισκογραφία και για λόγους που θα εξηγηθούν στο άρθρο.

Βλέποντας τις δεκαετίες πριν το 2000 όλα μοιάζουν τόσο διαφορετικά στο χώρο της δισκογραφίας.

Πόσο διαφορετικά ήταν όλα πριν την εποχή του διαδικτύου.

Οι τραγουδιστές για να γίνουν γνωστοί σε ένα πιο ευρύ κοινό έπρεπε να υπογράψουν σε δισκογραφική εταιρία και να κυκλοφορήσουν τραγούδια σε δίσκους.

Και φυσικά αυτό για να επιτύχει έπρεπε να γίνει σε μεγάλη δισκογραφική εταιρία για να υπάρχει και η δυνατότητα προβολής στα ραδιόφωνα αλλά και διανομής των δίσκων και των κασετών του στα δισκάδικα της Χώρας. Φυσικά υπήρχαν και οι μικρές εταιρίες που μπορούσες να κυκλοφορήσεις το δίσκο σου σε πιο περιορισμένης εμβέλειας δίκτυο διανομής.

Ας σταθούμε στην πρώτη κατηγορία των μεγάλων εταιριών. Οι παραγωγοί – κυνηγοί ταλέντων ανακάλυπταν ταλέντα που συνήθως είχαν γράψει κάποια χιλιόμετρα σε πίστες και τους ενσωμάτωναν στο δυναμικό των εταιριών που εκπροσωπούσαν υπογράφοντας τους κάποιο συμβόλαιο.

Σε πολλές περιπτώσεις τα συμβόλαια έμεναν στο συρτάρι και μέχρι να κυκλοφορήσει ο καλλιτέχνης δικό του δίσκο (ή ακόμα και αν μετά τις προσωπικές του κυκλοφορίες αν δεν είχε γνωρίσει επιτυχία) η εταιρία τον χρησιμοποιούσε για να ηχογραφήσει σε δεύτερη εκτέλεση επιτυχίες της εποχής.

Γιατί γίνονταν αυτό όμως;

Ας σκεφτούμε λίγο και τις εποχές. Η μουσική δεν ήταν δωρεάν. Για να ακούσεις ένα τραγούδι έπρεπε να παιχτεί στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση ή να έχεις αγοράσει το δίσκο την κασέτα ή να έχεις αντιγράψει σε άδεια κασέτα τα τραγούδια που θες για να μπορείς να τα ακούς όποτε θες.

Δεν υπήρχε αυτή η υπερπροσφορά των τραγουδιών. Στα οικογενειακά ταξίδια με το αυτοκίνητο μια κασέτα με τα 20 πχ τραγούδια που μπορεί να περιείχε ακούγονταν ξανά και ξανά (“βάλτην απ την άλλη, τελείωσε” ήταν μια συνηθισμένη φράση για όποιον κάθονταν στη θέση του συνοδηγού και είχε το ρόλο του Dj της εποχής γυρνώντας τις κασέτες από την άλλη όταν τελείωναν για να ξανακούσουμε το δίσκο της Χαρούλας, του Νταλάρα, της Βίσση…) και δεν υπήρχε αυτή η σημερινή βιασύνη να ακούσουμε λίγα δευτερόλεπτα από ένα τραγούδι στο Spotify ή στο YouTube και να πάμε σε επόμενο τραγούδι.

Τότε ο δίσκος ήταν δώρο. Ήταν ακριβό προϊόν. Πήγαινες επίσκεψη σε γιορτή και αγόραζες δίσκο για δώρο.

Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, περιόδους που οι δίσκοι πουλούσαν πολύ καθώς όπως είπαμε ήταν είδος δώρου) ο εταιρίες κυκλοφορούσαν τους συλλεκτικούς δίσκους που περιείχαν τις επιτυχίες της χρονιάς, της εποχής και έτσι μπορούσε να έχει σε ένα δίσκο μαζεμένα όλα τα χιτ της εποχής της χρονιάς κλπ αντί να έχεις αγοράσει τους δίσκους όλων των καλλιτεχνών. Οι δίσκοι αυτοί γίνονταν ανάρπαστοι.

Οι δίσκοι αυτοί περιείχαν τις επιτυχίες των τραγουδιστών της κάθε εταιρίας.

Τι γινόταν όμως αν ένα σούπερ χιτ της εποχής δεν είχε κυκλοφορήσει από την εταιρία Χ αλλά από την εταιρία Ψ και η εταιρία Χ ήθελε να κυκλοφορήσει τις «Επιτυχίες της χρονιάς» στις οποίες όμως το τραγούδι της εταιρίας Ψ ήταν το απόλυτο χιτ και δεν το είχε στον κατάλογο της η Χ;

Στην περίπτωση αυτή έβαζε η εταιρία Χ στο στούντιο κάποιο από τα πουλέν της που αναφέρω παραπάνω (τραγουδιστές που μόλις έχουν υπογράψει και δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει δίσκο ή τραγουδιστές που έχουν κυκλοφορήσει δίσκους αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα το μπαμ) και ηχογραφούσε το τραγούδι αυτό για λογαριασμό της παίρνοντας την αντίστοιχη άδεια από τους δημιουργούς (φαντάζομαι!).

Έτσι λοιπόν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές του σήμερα και πολλές φίρμες στην αρχή της καριέρας τους συμμετείχαν σε τέτοιους συλλεκτικούς δίσκους κάνοντας cover σε επιτυχίες άλλων διάσημων συνάδελφων τους που τις περισσότερες φορές ήταν παράγωγες πολύ χαμηλότερου budget από τις κανονικές που αντέγραφαν.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις!

Πάμε λοιπόν! Βάλτε ποπ κορν σε ένα μπολάκι και απολαυστε το άρθρο και τα τραγούδια

Let the Journey begin!

1. Δέσποινα Βανδή ως Μαρία Ροδίτη – «Φταίει ο έρωτας»

Στο τέλος του 1993 η Άντζελα Δημητρίου κυκλοφορεί έναν από τους πιο επιτυχημένους δίσκους της χρονιάς το «Φταίει ο έρωτας – Κλείσε φώτα κλείσε μάτια» από τον οποίο το τραγούδι «Φταίει ο έρωτας» γίνεται τεράστιο χιτ.

Η Minos το Πάσχα του 1994 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα σουξέ τώρα» με τα χιτ του καταλόγου της που έχει μέσα επιτυχίες από Πάριο, Κανελλίδου, Μαντώ, Πασχαλη, Νότη κλπ…

Δεν είχε όμως ένα από τα μεγαλύτερα χιτ της χρονιάς το «Φταίει ο έρωτας» που είχε κυκλοφορήσει από τη Sony. Τι έκανε λοιπόν; 

Επιστράτευσε το πουλέν της, το νέο απόκτημά της από τη Θεσσαλονίκη τη Δέσποινα Μαλέα αλλάζοντας τη το όνομα σε Μαρία Ροδίτη, έκανε μια low budget παραγωγή στο «Φταίει ο έρωτας» και το έδωσε στη Δέσποινα που το ηχογράφησε και έτσι μπήκε στο δίσκο ώστε όσοι  τον αγοράσουν να μπορούν να απολαμβάνουν και την επιτυχία της Άντζελας, έχοντας πληρώσει για το δίσκο με τις «επιτυχίες της χρονιάς»!

Το τραγούδι κυκλοφόρησε επίσης το 1996 και σε μια συλλογή που δόθηκε από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στους αναγνώστες της με το τίτλο «90ς Λαϊκά».

Ο πρώτος δίσκος της Δέσποινας Μαλέα κυκλοφόρησε το 1994 με το όνομα Δέσποινα Βανδή (και όχι Μαρία Ροδίτη) (“Γέλα μου”) και με επιτυχία αναδεικνύοντας την κατευθείαν στους τραγουδιστές πρώτης γραμμής.

Το “Φταίει ο έρωτας” με τη Δέσποινα Βανδή (ως Μαρία Ροδίτη στο δίσκο τότε) όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Τα σουξέ τώρα” εδω:

σσ: η απειρία στη φωνή σε αυτή την πρώτη ηχογράφηση της είναι κάτι παραπάνω από συμπαθητική (φαντάζεσαι το άγχος της; πρώτη ηχογράφηση και να πει το χιτ της χρονιάς).

2. Άννα Βίσση – «Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ’αγόρι μου»

Το 1974 η Ελλάδα συμμετέχει στη Eurovision για πρώτη φορά με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι «Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ’αγόρι μου» δημιουργώντας ένα σχετικό ντόρο καθώς ήταν η πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στο θεσμό.

Το τραγούδι ακούστηκε στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες καθώς κυκλοφόρησε στη Γιουγκοσλαβία, στην Ολλανδία και την Πορτογαλία σε δισκάκι 45 στροφών) και ήταν αναμφισβήτητα μία από τις επιτυχίες της χρονιάς.

Η Minos το 1974 αποφασίζει να κυκλοφορήσει ένα συλλεκτικό δίσκο με επιτυχίες της χρονιάς που όμως θα είχε και τουριστικό σκοπό μέσω του sub label της, Μargopohone. Ο δίσκος έχει τίτλο “Welcome to Greece No 5”.

Ανάμεσα στις  επιτυχίες της εποχής η εταιρία επιστρατεύει το πουλέν της Άννα Βίσση που μόλις έχει υπογράψει στην εταιρία και της δίνει το «Κρασί, θάλασσα και τα αγόρι μου» να το ηχογραφήσει για τον εν λόγω δίσκο, 6 χρόνια πριν η Άννα εκπροσωπήσει η ίδια για πρώτη της φορά την Ελλάδα στη Eurovision (θα ακολουθήσουν άλλες δύο το 1982 και το 1996), καθώς η εκτέλεση με τη Μαρινέλλα ανήκε στην  εταιρία Phonogram (και στο label της, τη Philips).

Στον ίδιο δίσκο η Άννα τραγουδά και το «Εγώ είμαι εγώ» της Βίκυς Μοσχολιού και το «Λέσα Γιαλέσσα» της Μαρινέλλας επίσης.

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση κυκλοφόρησε το 1977 («Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή») ενώ από το 1974 τραγουδά δικά της τραγούδια σε σπουδαίους δίσκους συνθέτων με νέα τραγούδια (Θεοδωράκης, Τερζής, Χατζηνάσιος, Καρβέλας, Κουγιουμτζής) και σε δισκάκια 45 στροφών, όλα από τη Minos.

Το τραγούδι “Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’αγόρι μου” από την νέα τραγουδίστρια τότε Άννα Βίσση, όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Welcome to Greece No 5”, εδω:

3. Καίτη Γαρμπή – «Και ζαλίστηκα»

(Το συγκεκριμένο τραγούδι στο παρόν άρθρο αντιμετωπίζεται σαν διασκευή στο τραγούδι της Γλυκερίας που το έκανε επιτυχία – Εδώ υπάρχει μια πιο βαθιά ιστορία με αυτό το τραγούδι αλλά θα το αντιμετωπίσουμε σε αυτό το άρθρο σαν επιτυχία της Γλυκερίας από το 1987 που κυκλοφόρησε από τη LYRA και θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο με το τραγούδι αυτό).

Το 1988 η CBS κυκλοφορεί το συλλεκτικό δίσκο «Το αεροπλανάκι των επιτυχιών» με επιτυχίες του καταλόγου της από την Άννα Βίσση, το Νίκο Καρβέλα, την Πωλίνα, το Σάκη Μπουλά, τον Αντρέα Μικρούτσικο και τη Σοφία Βόσσου και συμπεριλαμβάνει το τραγούδι «Και ζαλίστηκα» που ήταν επιτυχία της χρονιάς από τη Γλυκερία που ανήκε στη LYRA, με το νέο απόκτημά της την Καίτη Γαρμπή.

Το τραγούδι “Και ζαλίστηκα” από τη νέα τραγουδίστρια τότε Καίτη Γαρμπή, όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Το αεροπλανάκι των επιτυχιών”, στο παρακάτω λινκ για πρώτη φορά σε υψηλής ποιότητας ήχο από το βινύλιο, στο κανάλι “Dilzas Says and Shares”

Στο ίδιο δίσκο η Καίτη Γαρμπή τραγουδά και το «Κάτι γίνεται» επιτυχία της Μαργαρίτας Ζορμπαλά της χρονιάς, που είχε κυκλοφορήσει και αυτό από τη Lyra το 1987.

Το τραγούδι “Κάτι γίνεται” όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Το αεροπλανάκι των επιτυχιών” από την Καίτη Γαρμπή για πρώτη φορά σε ποιότητα HQ από το βινύλιο, στο κανάλι “Dilzas Says and Shares”, εδω:

Η πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 1989 («Πρόβα») ενώ προηγήθηκε η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού «Στο Σαν τροπε» που κυκλοφόρησε στο δίσκο «10 δεκάρια».

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι η Καίτη Γαρμπή ηχογράφησε και το χιτ της Μαντώς «Αγκαλίτσες και φιλάκια» με τον επίσης νέο τραγουδιστή της εταιρίας τον Χρήστο Δάντη για τον συλλεκτικό δίσκο «Ναι σε όλα» το 1989 έχοντας κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο της άλμπουμ με δικά της τραγούδια στον οποίο συμπεριλήφθηκε μαζί με το «Χρωστάμε» από το πρώτο της άλμπουμ ενώ έκανε cover και το «Κάνε κάτι» της Γλυκερίας το 1990 στο δίσκο «Τα 40 πρώτα» έχοντας κυκλοφορήσει ήδη το δεύτερο δίσκο της “Γυαλιά καρφιά” λίγο πριν την εκτόξευσή της στην κορυφή με τον Φοίβο.

Το “Αγκαλίτσες και φιλάκια” με την Καίτη Γαρμπή και τον Χρήστο Δάντη εδώ:

4. Γιάννης Πλούταρχος (ως Γιάννης Κακοσαίος) – «Μη μου ζητάς»

Το 1994 ο Γιώργος Μαζωνάκης κυκλοφορεί την τεράστια επιτυχία του «Μη μου ζητάς». Η Minos τα Χριστούγεννα του  1995 κυκλοφορεί τη συλλογή “Μinos 96” με τις επιτυχίες των καλλιτεχνών της (Πάριος, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλο, Βανδή –πια είχε γίνει όνομα-, Σφακιανάκη, Μαργαρίτη Καρρά κλπ αλλά δεν έχει στον κατάλογο της την τεράστια επιτυχία «Μη μου ζητάς» που έχει κυκλοφορήσει από την PolyGram στο label της Polydor.

Επιστρατεύθηκε λοιπόν ο νεοεισερχόμενος στην εταιρία Γιάννης Κακοσαίος (ο γνωστός μας Γιάννης Πλούταρχος μετά), δημιουργήθηκε άρον άρον μια εκτέλεση του τραγουδιού και έτσι ο δίσκος περιείχε πια και την επιτυχία της αντίπαλης εταιρίας.

Ο Γιάννης Πλούταρχος συμμετείχε το 1996 και σε άλλους δυο δίσκους της Μinos (“Μinos 97» που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 1996 με το τραγούδι «Μου λείπεις» του Γιώργου Μαζωνάκη πάλι, «Πρώτα απ’όλα» του 1996 με το τραγούδι του Στέλιου Ρόκκου «Στο’χα πει» αλλά και με το «Γιατί με τυραννάς» του Δημήτρη Κόκοτα.). 

Το 1998 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος «Μονό εσύ».

Η πρώτη του εμφάνιση ως Γιάννης Κακοσαίος στη δισκογραφία με το “Μη μου ζητάς” του Τιώργου Μαζωνάκη εδώ:

5. Τζίνα Σπηλιωτοπούλου «Κίτρινο Γαλάζιο»

Το 1979 η Άννα Βίσση έχοντας αποδεσμευτεί από τη Μinos υπογράφει στην EMIAL και κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Κίτρινο Γαλάζιο» και ξεκινά την πρώτη ποπ περίοδο της καριέρας της.

Το άλμπουμ αυτό περιείχε το διαχρονικό «Αυτός που περιμένω» και σηματοδότησε την άνοδο της Άννας στο Ελληνικό star system καθώς αποτίναξε τον έντεχνο χαρακτήρα που της είχε χτίσει η Minos και έγινε η νέα ποπ σταρ με αλλαγές εκτός από τις μουσικές επιλογές και στο ντύσιμο.

Το 1980 η PolyGram κυκλοφορεί τον διπλό δίσκο «30 μεγάλες επιτυχίες» στον οποίο αποτυπώνονται οι επιτυχίες της χρονιάς. Η Άννα έχει κάνει επιτυχία με το δίσκο της αλλά είναι σε άλλη εταιρία. Η Polygram επιστρατεύει τη Τζίνα Σπηλιωτοπούλου η οποία το 1977 έχει κερδίσει το 2ο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μαζί με τον Αντώνη Πολίτη τραγουδώντας το «Εσύ» και κάνοντας επιτυχία και της δίνει το «Κίτρινο Γαλάζιο» να το ερμηνεύσει στο συλλεκτικό αυτό δίσκο.

Η Σπηλιωτοπούλου έχει ήδη τραγουδήσει διασκευές σε δίσκους («Χωρίς δεκάρα» , «ο καημός» και «καλημέρα Ήλιε» στο τουριστικό άλμπουμ με τίτλο «Greece I love you”, Αλεξίου «Έλα πάρε με» στον επίσης τουριστικό δίσκο “Rodos by night” Και Λίτσα Διαμάντη «Είσαι μια συνήθεια» στον επίσης τουριστικό δίσκο “Greece Now”).

 Ένα χρόνο αργότερα η Τζίνα Σπηλιωτοπούλου κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο με τίτλο το όνομα της έχοντας κερδίσει και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1981 με το τραγούδι «Της γιαγιάς τα παραμύθια» Στον ίδιο δίσκο η Σπηλιωτοπούλου ερμηνεύει και το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» μαζί με τoν Χριστόφορο Ζησούλη και το «Τέρμα τα παράπονα» μεγάλη επιτυχία της χρονιάς από τη Λίτσα Διαμάντη. Τα τραγούδια αυτά συμπεριλήφθηκαν και στον τουριστικό δίσκο «Greece – 14 Songs Of Today».

Η Σπηλιωτοπούλου συνέχισε να χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε εταιρίες που ανήκε παρόλο που κυκλοφορούσε δίσκους (που δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία δυστυχώς παρόλο που αρκετοί ήταν ιδιαίτερα προσεγμένοι) για να διασκευάζει τραγούδια που δεν είχαν στο ενεργητικό τους και να τα κυκλοφορεί με τη φωνή της σε συλλογικούς δίσκους. Έτσι συναντάμε σε δίσκους τη Σπηλιωτοπούλου να διασκευάζει Γλυκερία («Έρωτας είναι η αιτία» και «Αυτή τη νύχτα», Στανίση «Μαγικές στιγμές», Κωνσταντίνα «Στον επόμενο τόνο», Κούκα «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο», Άννα Βίσση «Ψεύτικα».

Το “Κίτρινο Γαλάζιο” από τη Τζίνα Σπηλιωτοπούλου όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “30 μεγάλες επιτυχίες” εδω:

6. Αντύπας: “Με λένε Γιώργο»

Το 1974 ο Μανώλης Μητσιάς κυκλοφορεί την επιτυχία «Με λένε Γιώργο» και το τραγούδι ακούγεται παντού. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την EMIAL και κατά τα γνωστά όταν η Μinos μέσω του sub label της τη Margophone κυκλοφόρησε το άλμπουμ  «Welcome to Greece No 5” συμπεριέλαβε το τραγούδι «Με λένε Γιώργο» ερμηνευμένο από τον νέο άγνωστο τραγουδιστή που είχε υπογράψει σε αυτή, τον άγνωστο τότε Αντύπα. Ο Αντύπας έκανε για την ίδια εταιρία και διασκευή στο «Νικολή Νικολή» του Δημήτρη Μητροπάνου (επιτυχία της εποχής επίσης) στο άλμπουμ “Original Top 14 – Corfu”.

Ο Αντύπας κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο τελικά το 1982 (“Απελπισμένα σ’ αγαπώ“) από τη μικρή εταιρία δίσκων Intersound μετά το Β’ Βραβείο που κατέκτησε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1982 με το τραγούδι “Και φύσαγε θεέ μου ‘ένας βοριάς” για να επιστρέψει στη Minos το 1985 και να εκτιναχθεί στην κορυφή των λαϊκών τραγουδιστών της χώρας.

Το τραγούδι “Με λένε Γιώργο” ερμηνευμένο από τον Αντύπα, όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Welcome to Greece No 5” εδώ:

7. Θανάσης Κομνηνός: «Να’χαν οι καρδιές αμπάρες»

Το 1987 ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος έχοντας κάνει με τη βοήθεια του Διονύση Σαββόπουλου μεταγραφή από τις μικρές εταιρίες της Ομόνοιας στη Lyra από το 1984, κυκλοφορεί το άλμπουμ «Ραγισμένα μάτια» στο οποίο περιλαμβάνεται το τραγούδι «Να’χαν οι καρδιές αμπάρες» που ήταν επιτυχία της χρονιάς.

Η Minos κυκλοφορεί το άλμπουμ «Τα σουξέ της εποχής Νο2» με τα ονόματα του καταλόγου της και τις επιτυχίες τους τότε (Πάριος, Διαμάντη, Αλεξίου, Βόσσου, Βάνου, Διαμάντη κλπ) και συμπεριλαμβάνει το τραγούδι του Χριστοδουλόπουλου με τον Θανάση Κομνηνό.

Η περίπτωση του Κομνηνού θυμίζει την περίπτωση της Σπηλιωτοπούλου καθώς έχει ήδη κυκλοφορήσει στη Μinos προσωπικούς δίσκους χωρίς όμως να έχει κάνει το μπαμ οπότε η εταιρία τον χρησιμοποιεί για τα covers των τραγουδιών χιτ που δεν ανήκουν στο δυναμικό της αλλά θέλει να τα συμπεριλάβει στους συλλεκτικούς εορταστικούς δίσκους που κυκλοφορεί.

Ο Κομνηνός συνεχίζει για χρόνια να συμμετέχει στους δίσκους της minos παράλληλα με τις προσωπικές του κυκλοφορίες και έτσι έχει επανεκτελέσει Λευτέρη Πανταζή «Ο παπαγάλος», Δημήτρη Κοντολάζο «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης», Φίλιππο Νικολάου «Στο άδειο μου πακέτο», Μανώλη Αγγελόπουλο «Την βαρέθηκε η ψυχή μου» , Γιώργο Καμπουρίδη «Μείνε κοντά μου», Παιδιά από την Πάτρα «Οι μπύρες» κλπ.

Η εκτέλεση του Θανάση Κομνηνού στο “Να’χαν οι καρδιές αμπάρες” που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Τα σουξέ της εποχής Νο 2”, εδώ:

8. Αγνή «Βυζάκια έξω λοιπόν»

Το 1987 η Μελίνα Τανάγρη κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ της «Βυζάκια έξω λοιπόν» με το ομότιτλο τραγούδι να γίνεται επιτυχία. Η CBS κυκλοφορεί την ίδια χρονιά το άλμπουμ «Το αεροπλανάκι των επιτυχιών» και συμπεριλαμβάνει το τραγούδι αυτό με την Αγνή.

Η Αγνή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Έχοντας ξεκινήσει από τη δεκαετία του 70 μαζί με τους ποπ σταρ της εποχής ακολούθησε μια πιο διακριτική καριέρα και ενώ κυκλοφορούσε και εκείνη προσωπικούς δίσκους ήταν πάντα για τις εταιρίες μια καλή επιλογή για τις διασκευές που συμπεριλάμβαναν στους συλλεκτικούς εορταστικούς δίσκους τους. Έχει ερμηνεύσει χαρακτηριστικά και το «Πυρετός του έρωτα» στον εορταστικό συλλεκτικό δίσκο της Minos “Γρανίτα από σουξέ” το 1990.

Η ερμηνεία ης Αγνής στο “Βυζάκια έξω λοιπόν” που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Το αεροπλανάκι των επιτυχιών” εδω:

9.    Χριστίνα Μαραγκόζη και Σάκης Μπουλάς «Πάρε πασά μου»

Το 1986 η Ελένη Δήμου κυκλοφορεί το άλμπουμ «Κατά βάθος αλεπού» που την εκτοξεύει στη λίστα των ευπόλητων τραγουδιστριών και της χαρίζει ένα μπουκέτο επιτυχιών με κορυφαίο το «Πάρε πασά μου» που ακούγεται παντού.

Η CBS κυκλοφορεί το άλμπουμ «Οι επιτυχίες της χρονιάς» και συμπεριλαμβάνει το αδιαμφισβήτητο χιτ ερμηνευμένο από τα δύο νέα αποκτήματα της το Σάκη Μπουλά που την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ «Μπουλάς Ελλάς» και τη Χριστίνα Μαραγκόζη που ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ «Σ’ ακολουθώ».

Στον ίδιο συλλεκτικό δίσκο η Χριστίνα Μαραγκόζη ερμήνευσε κα το «Η αγάπη είναι ζάλη» της Χαρούλας Αλεξίου που ήταν από τις επιτυχίες της χρονιάς. Η παραγωγή των τραγουδιών ξεχωρίζει από τις διασκευές που συναντάμε σε άλλους δίσκους καθώς έχουν γίνει από τον Αντώνη Βαρδή!

Υπάρχει και ειδικό άρθρο στο blog μου εδώ για αυτή την κυκλοφορία:

Η ερμηνεία της Χριστίνας Μαραγκόζη και του Σάκη Μπουλά στο “Πάρε πασά μου” όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Οι επιτυχίες της χρονιάς” εδω:

10. Άντζελα Δημητρίου – «Μη μιλάς»

Το 1986 η Πίτσα Παπαδοπούλου κυκλοφορεί το άλμπουμ «Άνευ όρων» στον οποίο υπάρχει η επιτυχία «Μη μιλάς» που είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς.

Το 1987 η CBS κυκλοφορεί το δίσκο «Τα 15 σουξέ – οι επιτυχίες του σήμερα» στον οποίο υπάρχουν οι επιτυχίες της χρονιάς με τους καλλιτέχνες της εταιρίας που έχουν κάνει επιτυχία και ανάμεσα σε αυτά συναντάμε και το «μη μιλάς» που έχει κυκλοφορήσει από τη EMIAL ερμηνευμένο από την Άντζελα Δημητρίου η οποία είναι ήδη όνομα και έχει κάνει ήδη τεράστια επιτυχία το 1985 με το «ποια θυσία» αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τον επόμενο δίσκο της «δυο φωνές» με αποτέλεσμα η εταιρία να μην συμπεριλάβει τραγούδι δικό της  στο δίσκο. 

Στον ίδιο δίσκο ερμηνεύει σε δεύτερη εκτέλεση άλλες δύο  μεγάλες επιτυχίες της εποχής το «Ότι και να γίνει θυμήσου» της Γλυκερίας και το «Είμαι ερωτευμένη» της Λίτσας Διαμάντη.

Η ερμηνεία της Άντζελας Δημητρίου στο “Μη μιλάς” που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “Τα 15 σουξέ” εδώ:

Στο δίσκο «Ναι σε όλα» του 1990 η Δημητρίου συμμετέχει με το «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» που την έφερε και πάλι στην πρώτη γραμμή αλλά και το «Πάμε πακέτο» της Λίτσας Διαμάντη!

11. Λευτέρης Πανταζής «Ανεπανάληπτος»

Το 1986 ο Τόλης Βοσκόπουλος σε μια νέα καριέρα που κάνει στην PolyGram κυκλοφορεί το «Ανεπανάληπτος» που είναι τεράστια επιτυχία.

Η CBS στο δίσκο «Τα 15 σουξέ – οι επιτυχίες του σήμερα» βάζει το Λευτέρη Πανταζή που έχει ήδη τα δικά του χιτ και στο δίσκο συμμετέχει έτσι κι αλλιώς με το δικό του χιτ «Από δω η γυναίκα μου» να ερμηνεύσει το «Ανεπανάληπτος» και κάνει το ίδιο και το 1988 στο δίσκο «Λαϊκή ώρα» όπου ερμηνεύει για τις ανάγκες του δίσκου των επιτυχιών την επόμενη μεγάλη επιτυχία του Βοσκόπουλου «Ατέλειωτο ταξίδι» εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι υπήρχε πάντα η φήμη ότι ο Πανταζής προσπαθούσε να πατήσει στη φωνή του Βοσκόπουλου.

Στο δίσκο «Ναι σε όλα» του 1989 ο Πανταζής ερμηνεύει και το «Μας υποχρέωσες» του Στράτου Διονυσίου που είχε κυκλοφορήσει από τη Minos με τεράστια επιτυχία την ίδια χρονιά  στο άλμπουμ του «Νομίζεις».

Η ερμηνεία του Λευτέρη Πανταζή στο τραγούδι “Ανεπανάληπτος” όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Τα 15 σουξέ – οι επιτυχίες του σήμερα”, εδώ:

12.  Κώστας Μακεδόνας (ως Κώστας Πάκας) «Νύχτωσε νύχτα»

Το 1987 ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας μετά την τεράστια επιτυχία του άλμπουμ τους «Ζεστά ποτά» κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις» στον οποίο υπάρχει η επιτυχία «Νύχτωσε νύχτα». Στον ίδιο δίσκο τραγουδά και το «Εξαρτάται» Της Χαρούλας Αλεξίου επίσης μεγάλη επιτυχία της χρονιάς.

Το 1988 η CBS στο δίσκο «Το αεροπλανάκι των επιτυχιών» ενσωματώνει το τραγούδι «Νύχτωσε νύχτα» από τον νεοεισερχόμενο στην εταιρία Κώστα Πάκα αφού οι Κατσιμιχαίοι ανήκαν στην EMI. Ό Κώστας Πάκας κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1989 (“Μόνο μια φορά”) αλλάζοντας το όνομά του σε Κώστας Μακεδόνας ακολουθώντας μια μεγάλη καριέρα στην Ελληνική μουσική σκηνή.

Η ερμηνεία του Κώστα Πάκα (Μακεδόνας) στο “Νύχτωσε νύχτα” όπως κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Το αεροπλανάκι των επιτυχιών”, εδώ:

13. Νάντια Καραγιάννη «Και ο,τι πω»

Η Γλυκερία το 1992 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Η  χώρα των θαυμάτων» από τον οποίο ξεχωρίζουν αρκετά τραγούδια και γίνονται επιτυχίες ανάμεσα τους το «Μέχρι να βρούμε ουρανό» και το «Και ότι πω». Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη WEA.

Το 1993 η Minos κυκλοφορεί το άλμπουμ «Minos 94» στο οποίο θέλει να συμπεριλάβει την επιτυχία του 1993 της Γλυκερίας «Και ο,τι πω» και το δίνει στη Νάντια Καραγιάννη της οποίας η φωνή μοιάζει με της Γλυκερίας. Το ίδιο συμβαίνει ένα χρόνο μετά το 1994 στο άλμπουμ «Τα σουξέ τώρα» στον οποίο η Καραγιάννη τραγουδά το «Μέχρι να βρούμε ουρανό».

Η Νάντια Καραγιάννη ξεκίνησε δισκογραφικά με το συλλογικό δίσκο των Νικολόπουλου και Ρασούλη «Όλοι δικοί μας είμαστε» με το τραγούδι «Τι θες απ τη ζωή μου νεαρέ” (εγώ είμαι  μια γυναίκα κυριλέ) ενώ ο πρώτος της δίσκος «Θυμήσου εμένα» που κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1994 με ένα εξώφυλλο που μπέρδευε από μακριά καθώς έμοιαζε πολύ και εμφανισιακά στο στυλ της Γλυκερίας!!

Η ερμηνεία της Νάντιας Καραγιάννη στο “Και ο,τι πω” όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Minos 94”, εδώ:

14.  Χρήστος Δάντης «Κατερίνα Κατερινάκι» (Πασχάλης)

Το 1987 ο Πασχάλης κυκλοφορεί το επιτυχημένο άλμπουμ του «9 τρόποι αγάπης» από την PolyGram από τον οποίο ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίζει είναι το «Κατερίνα Κατερινάκι».

Την ίδια χρονιά η Μinos κυκλοφορεί τον τριπλό  δίσκο «Πάρτα όλα» στον οποίο υπάρχουν οι επιτυχίες της χρονιάς αλλά επειδή το «Κατερίνα Κατερινάκι» που ήταν επιτυχία της χρονιάς και κυκλοφορούσε από την PolyGram έδωσε το τραγούδι στον άγνωστο τότε δισκογραφικά Χρήστο Δάντη που είχε κυκλοφορήσει δύο maxi singles Στον ίδιο δίσκο ο Δάντης τραγουδά και το «Παραδώσου λοιπόν» από τον ίδιο δίσκο του Πασχάλη που ήταν και αυτό τεράστιο χιτ της χρονιάς.

Επίσης το 1989 στο δίσκο «Ναι σε όλα» Ο Δάντης τραγουδά πάλι τραγούδι επιτυχία του Πασχάλη το «Μη με μαρτυρήσεις» από τα δίσκο του «Στιγμές» που βγήκε επίσης από την Polygram το 1989.

Το πρώτο άλμπουμ του Χρήστου Δάντη κυκλοφόρησε τελικά το 1990 από τη CBS (“Δακτυλικά αποτυπώματα“).

Η ερμηνεία του Χρήστου Δάντη στο τραγούδι “Κατερίνα Κατερινάκι” όπως κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Πάρτα όλα”, εδώ:

15. Στέλλα Κονιτοπούλου «Λέει Λέει» (Λίτσα Διαμάντη)

Το 1990 η Λίτσα Διαμάντη κυκλοφορεί το «Λέει λέει» από τη Minos στο ομότιτλο άλμπουμ της και κάνει επιτυχία. Το 1991 η Sony το συμπεριλαμβάνει στον συλλογικό εορταστικό δίσκο της «Ο τροχός των επιτυχιών 91» ερμηνευμένο από την (έκπληξη) Στέλλα Κονιτοπούλου η οποία έχει μετεγγραφεί στην εταιρία από το 1990 κυκλοφορώντας δίσκους με νησιώτικα τραγούδια αλλά η εταιρία δοκίμαζε την αλλαγή του ρεπερτορίου της σε σύγχρονα τραγούδια κάτι που έγινε το 1994 με τη μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ της «Ένα με τη θάλασσα» και το smash hit «Τα σφάλματα σου πέλαγα» αλλά και το ντουέτο με τον Πασχάλη Τερζή «Οινοπνευματάκι μου» το 1997 στο άλμπουμ της «Διαβατήριο».

Στον ίδιο εορταστικό δίσκο η εταιρία είχε τη φαεινή ιδέα να πει ντουέτο με τον Στάθη Αγγελόπουλο το τραγούδι του Αντύπα «Μ’αγαπάς; Πιο δυνατά!» μια ηχογράφηση που φανταζόμαστε θα θέλει να ξεχάσει!

Η ερμηνεία της Στέλλας Κονιτοπούλου στο “Λέει λέει” της Λίτσας Διαμάντη όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Ο τροχός των επιτυχιών”, εδώ:

16. Γιούλη Τσίρου «Σώσε με» (Ρίτα Σακελλαρίου)

Η Ρίτα Σακελλαρίου το 1986 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Αρέσω» με τεράστιες επιτυχίες το «Είναι γάτα» το «Αρέσω» και φυσικά το «Σώσε με» το οποίο θέλει να συμπεριλάβει η Minos το 19876 στο άλμπουμ με τις επιτυχίες της χρονιάς “Επιτυχίες ’86” αλλά επειδή έχει κυκλοφορήσει από την PolyGram επιστρατεύει τη νεοεισερχόμενη στη δισκογραφία Γιούλη Τσίρου που ανήκε στο δυναμικό της και το κυκλοφορεί στο άλμπουμ «Επιτυχίες 86» με τη φωνή της.

Η  Γιούλη Τσίρου κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ το 1988 «Κάθε βράδυ τραγουδάω»  με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.

Η ερμηνεία της Γιούλης Τσίρου στο “Σώσε με” όπως κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Επιτυχίες ’86”, εδώ:

17. Ελένη Δήμου  «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» (Άλκηστη Πρωτοψάλτη)

Το 1985 η Άλκηστη Πρωτοψάλτη κυκλοφορεί το άλμπουμ «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» από την PolyGram που σηματοδότησε μια τεράστια αλλαγή στην καριέρα της. Ένα από τα τραγούδια του δίσκου που έγινε τεράστια επιτυχία ήταν το ομότιτλο “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ”.

Το 1986 η Minos στον κλασικό δίσκο με τις επιτυχίες της χρονιάς και τίτλο «Τα σουξέ της εποχής» δίνει το τραγούδι στην Ελένη Δήμου και το συμπεριλαμβάνει στο δίσκο μαζί με τις δικές της επιτυχίες «Πάρε πασά μου» και «Ετοιμάζω ταξίδι». Μια συλλεκτική ερμηνεία που πολύ θα θέλαμε να είχε και συνέχεια με μια συνεργασία της Δήμου με τον Κραουνάκη δισκογραφικά!

Η ερμηνεία της Ελένης Δήμου στο “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ” όπως κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Τα σουξέ της εποχής”, εδώ:

18. Κώστας Σμοκοβίτης «τι να πούμε τι» (Μανώλης Μητσιάς)

Το 1973 ο Μανώλης Μητσιάς κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ από την EMIAL . Το πρώτο 45αρι από το δίσκο ήταν το «τι να πούμε τι» που έγινε μεγάλη επιτυχία. Η Μinos κυκλοφόρησε το 1973 το συλλεκτικό δίσκο “Οι επιτυχίες της εποχής μας Νο 1” και συμπεριέλαβε το τραγούδι ερμηνευμένο από το νέο απόκτημα της εταιρίας το νέο τραγουδιστή Κώστα Σμοκοβίτη.

Ο Κώστας Σμοκοβίτης ηχογράφησε δικά του τραγούδια το 1973 και συμμετείχε σε δίσκους μεγάλων συνθετών που κυκλοφόρησαν από τη minos χωρίς να έχει προσωπικό δίσκο μέχρι το 1980 που έφυγε από τη minos υπέγραψε στη μικρή εταιρία General Gramophone και κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Τριαντάφυλλο κι αγκάθι».

Η ερμηνεία του Κώστα Σμοκοβίτη στο “τί να πούμε, τί” όπως κυκλοφόρησε στο δίσκο “Οι επιτυχίες της εποχής μας Νο 1”, εδώ:

19. Δημήτρης Μητροπάνος – «Κυρά Γιώργαινα» (Γιάννης Καλατζής)

Το 1970 ο Γιάννης Καλατζής κυκλοφορεί το άλμπουμ «Κυρά Γιώργαινα» από το  οποίο ξεχωρίζει το ομότιτλο τραγούδι και γίνεται επιτυχία.

Το 1973 η Philips Phonogram το εντάσσει στο τουριστικό άλμπουμ Greece / Songs Of Today με τη φωνή του νεαρού  τραγουδιστή της  εταιρίας Δημήτρη Μητροπάνου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με δύο διαφορετικά εξώφυλλα.

Η ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου στο “Κυρά Γιώργαινα” όπως κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Greece -songs of today”, εδώ:

20. Παντελής Θαλασσινός & Γιάννης Νικολάου – “Ρίτα Ριτάκι’ & “Το καλοκαιράκι”

Το 1985 ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας γράφουν τη δική τους ιστορία στο χώρο της δισκογραφίας με το άλμπουμ “Ζεστά ποτά” από την ΕΜΙΑL και το τραγούδι “Ρίτα Ριτάκι” γίνεται μια από τις τεράστιες επιτυχίες της χρονιάς.

Ένα χρόνο αργότερα οι Φατμέ κυκλοφορούν ένα άλλο τεράστιο χιτ το “Καλοκαιράκι” στο δίσκο τους “Βγαίνουμε από το τούνελ” από την ΕΜΙΑL επίσης.

Το 1987 η Minos κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο “Παρτυ μαζί σου“. Στο δίσκο αυτό εμπλέκονται ωραία τραγούδια της χρονιάς με τραγούδια παλιότερα σε χορευτικά μέρη μιξαρισμένα δημιουργώντας συνθήκες για πάρτυ.

Εκεί οι άγνωστοι τότε Παντελής Θαλασσινός και Γιάννης Νικολάου συμμετέχουν τραγουδώντας το “Ρίτα Ριτάκι” και το “Καλοκαιράκι”.

Την ίδια χρονιά η Minos κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ “Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε” δημιουργώντας δισκογραφικά το γκρουπ “Λαθρεπιβάτες” με την επιτυχημένη πορεία που θα έχει στα επόμενα χρόνια.

Τα τραγούδια “Ρίτα Ριτάκι” και “Καλοκαιράκι” όπως κυκλοφόρησαν στο δίσκο “Πάρτη μαζί σου” από το Γιάννη Νικολάου και τον Παντελή Θαλασσινό, εδώ:

21. Γιώργος Δημητριάδης «Χαιρετίσματα»

Το 1987 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κυκλοφορεί το άλμπουμ “Χαιρετίσματα” από τον οποίο το ομότιτλο τραγούδι γίνεται τεράστια επιτυχία. Ο Παπακωνσταντίνου ανήκει στη MINOS και όταν η CBS αποφασίζει να κυκλοφορήσει το δίσκο “Το αεροπλανάκι των επιτυχιών” επιστρατεύει το νέο της ταλέντο τον Γιώργο Δημητριάδη να το τραγουδήσει στο δίσκο.

Ο Γιώργος Δημητριάδης έχει κυκλοφορήσει το 1987 τον πρώτο του δίσκο “Φύσα το καλάμι σου” χωρίς ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία.

10 χρόνια μετά, το 1997, δημιουργεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας το “Σαν να μην πέρασε μια μέρα” και γίνεται γνωστός παντού.

Το τραγούδι “Χαιρετίσματα” όπως ηχογραφήθηκε από το Γιώργο Δημητριάδη και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Το αεροπλανάκι των επιτυχιών” μόλις ανέβηκε στο YouTube για πρώτη φορά, από τη συλλογή μου και με επεξεργασία HQ στο κανάλι Dilzas Says and Shares. Το λινκ εδώ:

22 Bonus κατηγορία – Οι παρέες

Στο τέλος της  δεκαετίας του 80 δημιουργήθηκαν πολλοί δίσκοι low budget με τη λογική της «παρέας» στους οποίους συμμετείχαν νέες μεταγραφές των εταιριών και τραγουδούσαν πολλές επιτυχίες της εποχής σε medley.

Το φαινόμενο της «παρέας» έχει εμφανιστεί και στην αρχή της δεκαετίας του 80 με «παρέες» να τραγουδούν κλασικά Ελληνικά τραγούδια (Σαν την παρέα της PolyGram (Στασινοπούλου, Μπινιάρης, Σαμσιάρης και Ανδρεοπούλου), την παρέα της Lyra (Άλκηστη Πρωτοψάλτη* – Δημήτρης Ψαριανός – Νένα Βενετσάνου – Γιάννης Κούτρας) , της Pan Vox (Λυδία Σοφού – Γιάννης Σιδερίδης – Ντορίτα Στέρη – Τάκης Παναγιώτου)) κλπ.

Στο τέλος της δεκαετίας του 80 και στη δεκαετία του 90 λοιπόν πολλοί μετέπειτα γνωστοί τραγουδιστές ξεκίνησαν τη δισκογραφική τους καριέρα από τέτοιους δίσκους.

Αναφέρονται μερικά παραδείγματα:

1986: “Τα Δικά Μας 20 Τραγούδια Που Αγαπάμε με την παρέα” (Polydor / Polygram)

Εδώ η παρέα είναι: ο γνωστός Γιώργος Πολυχρονιάδης, οι καινούριες τραγουδίστριες  Κατερίνα Αδαμαντίδου και  Σοφία Αρβανίτη και ο  Στέλιος Γουλιέλμος που είχε συμμετάσχει στη Eurovision 1979 με την Ελπίδα και ακολούθησε μια καριέρα κάνοντας κυρίως φωνητικά σε δίσκους.

ένα σπάνιο βίντεο με δείγμα του δίσκου όπως το παρουσίαζαν live στο ΔΙΟΓΕΝΗ την ίδια χρονιά ο Πολυχρονιάδης, η Αρβανίτη και η Αδαμαντίδου από το προσωπικό αρχείο μου:

1987: «42 Σφηνάκια για ροκάδες και μπαμπάδες με την παρέα» (Polystar / PolyGram)

Η ίδια παρέα του προηγούμενου άλμπουμ συνεχίζει και σε αυτή την κυκλοφορία  (Γιώργος Πολυχρονιάδης, Κατερίνα Αδαμαντίδου, Σοφία Αρβανίτη και ο  Στέλιος Γουλιέλμος).

Ο δίσκος “42 σφηνάκια για μπαμπάδες και ροκάδες με την παρέα” έχει ανέβει ολόκληρος στο ΥouTube:

1988: «38 ροκάκια για μπαμπάδες και ροκάδες με την παρέα» (Polystar / PolyGram)

Η προηγούμενη παρέα λίγο αλλαγμένη κυκλοφορεί το 1988 τον επόμενο δίσκο της «παρέας» που πια είναι οι: Γιώργος Πολυχρονιάδης, Στέλιος Γουλιέλμος, Κατερίνα Αδαμαντίδου και η νέα τραγουδίστρια Λίτσα Γιαγκούση που έχει πάρει τη θέση της Σοφίας Αρβανίτη η οποία ήδη ηχογραφεί το πρώτο της άλμπουμ «Το όνομά μου είναι Σοφία» που κυκλοφορεί την ίδια χρονιά.

Ο δίσκος “38 ροκάκια για μπαμπάδες και ροκάδες με την παρέα” έχει ανέβει στο YouTube και βρίσκεται εδώ:

1988: «Τρελή φάση» (EMI)

Το 1988 μετά την επιτυχία των προηγούμενων άλμπουμ της PolyGram μπαίνει στ παιχνίδι και η EMI παίρνοντας την παρέα και αντικαθιστώντας τον βασικό Γιώργο Πολυχρονιάδη από τον επίσης παλαίμαχο Χρήστο Γιαννόπουλο διατηρώντας την Κατερίνα Αδαμαντίδου τη Λίτσα Γιαγκούση και το Στέλιο Γουλιέλμο.

Η πρώτη πλευρά του δίσκου ολόκληρη, εδώ:

1988: «45 Διαμάντια (Τα Τραγούδια Που Αγαπάμε Με Την Παρέα)»

Η Polygram το 1988 έχοντας χάσει την «παρέα» που είχε που μετακόμισε στην ΕΜΙ δημιουργεί μια νέα παρέα και κυκλοφορεί το άλμπουμ αυτό. Η νέα παρέα αποτελείται από τους : Τάκη Αντωνιάδη (στο ρόλο του βασικού που υπάρχει στις παρέες, βλ. Πολυχρονιάδης, Γιαννόπουλος παραπάνω) και τα νέα πουλέν της εταιρίας τη Δάφνη, την Ελένη Καρουσάκη, το Γιώργο Λιανό (όχι τον γνωστό αλλά έναν με το ίδιο όνομα που είχε μια σύντομη καριέρα στη δισκογραφία) και τη Λίτσα Γιαγκούση (που συμμετείχε και στο άλμπουμ της EMI!) .

Ο δίσκος κυκλοφόρησε ξανά το 1989 με το τίτλο «Τα λαϊκά της παρέας» και διαφορετικό εξώφυλλο ενώ το 1990 κυκλοφόρησε σε τουριστική έκδοση για το εξωτερικό με τον τίτλο «Greece My Love – 45 Hits Of Today».

Ένα δείγμα από το δίσκο αυτό ανέβηκε μαζί με άλλα στο κανάλι Dilzas Says and Shares, το “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ” με τη Δάφνη, εδώ το λινκ:

1989: “Χιτάκια Ελληνάκια” (MINOS)

To 1989 μπαίνει στο χώρο των δίσκων παρέας και η MINOS η οποία επιστρατεύει το νέο απόκτημά της που έχει ήδη απήχηση στη νεολαία, τη Μαντώ με τον Δάκη, το Γιώργο Πολυχρονιάδη και τον επίσης νέο καλλιτέχνη της εποχής το Σπύρο Σπυράκο. Αίσθηση είχε προκαλέσει η dance εκδοχή του “Δεν πιστεύω” του Μιχάλη Ρακιντζή από τη Μαντώ.

Δείγμα από το άλμπουμ “Χιτάκια Ελληνάκια No 1” , με την εξαιρετικη αρχή του -τη dance εκδοχή του “Δεν πιστεύω” με τη Μαντώ εδώ:

1990: “Χιτάκια Ελληνάκια Νο 2”

Την επόμενη χρονιά και αφού η προηγούμενη συλλογή πήγε καλά από πλευράς πωλήσεων η MINOS κυκλοφορεί το sequel το “Χιτάκια Ελληνάκια Νο 2” με την παρέα να αποτελείται από τη Μαντώ, το Δάκη και τον Πολυχρονιάδη όπως και στο προηγούμενο άλμπουμ, με τη συμμετοχή του νέου πουλέν της εταιρίας την νέα τραγουδίστρια Ευριδίκη αλλά και τον επίσης νέο Ντίμη Κόκοτα (τον μετέπειτα γνωστό Δημήτρη Κόκοτα), την Ειρήνη Αγγέλου και το γκρουπ “Τα παιδιά του Οδυσσέα“.

Το άλμπουμ “Χιτάκια Ελληνάκια No 2” έχει ανέβει ολόκληρο στο YouTube:

1993: «Πάμε για σφηνάκια» – 40 νέα τραγούδια με την παρέα (PolyGram)

Ο δίσκος κυκλοφορεί ξανά από την PolyGram επιστρατεύοντας τον παλαίμαχο πια Στέλιο Γουλιέλμο μαζί με τη νέα ανερχόμενη ποπ σταρ Βικτώρια Χαλκίτη και το νέο αίμα της εταιρίας την Ελίνα Κωνσταντοπούλου που σαν Ελπίδα Κωνσταντοπούλου έχει ήδη συμμετάσχει σε δίσκους κάνοντας φωνητικά ενώ σαν Ελίνα Κωνσταντοπούλου συμμετείχε ένα χρόνο πριν στο δίσκο «1500 φιλάκια fresh hits” με το Θάνο Καλλίρη την Καίτη Γαρμπή και τον Νίκο Ακαρέπη.

Το άλμπουμ “Πάμε για σφηνάκια – 40 νέες καυτές επιτυχίες με την παρέα” έχει ανέβει ολόκληρο στο YouTube:

Έχουν κυκλοφορήσει και διάφορες άλλες συλλογές όπως η συλλογή «Στο ρυθμό του flash» χωρία να αναφέρονται οι συμμετέχοντες καθώς δεν κυκλοφόρησε επίσημα από label έτσι αναφέρονται μόνο το αρχικά τους ως “χορωδία του Flash” από τα οποία (και από τις φωνές) καταλαβαίνουμε τη Λ.Β (Λία Βίσση) την Κ.Α (Κατερίνα Αδαμαντίδου) κλπ.

—————————————————————————————–

*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Μέχρι το επόμενο άρθρο, φιλιά!

kosdil

Categories: covers, music, stories, UncategorizedTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: