Ο Πέτρος Δραγουμάνος αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο Dilzas Says and Shares δύο τραγούδια του Νίκου Καρβέλα που τα έχει υπογράψει συνθετικά σαν Α. Μάυερς σε δίσκο των Αφων Τζαβάρα!


Μεγάλη μέρα και μεγάλο δώρο για το blog μου. Εχτές δέχθηκα ένα μήνυμα από τον αγαπημένο Πέτρο Δραγουμάνο τον άνθρωπο που όλοι όσοι αγαπάμε την Ελληνική μουσική αναγνωρίζουμε σε αυτόν την τεράστια προσφορά του στην καταγραφή της Ελληνικής δισκογραφίας (ετοιμάζω ήδη ένα σχετικό άρθρο για τα βιβλία του που αποτελούν κοσμήματα για τη βιβλιοθήκη μου) με μια αποκάλυψη. “Επειδή σου αρέσουν αυτά”.

Το blog μου με χαρά, τιμή και υπερηφάνεια δίνει το λόγο στον άνθρωπο που αρχειοθέτησε την Ελληνική δισκογραφία και παρουσιάζει το άρθρο, έτσι όπως μου το έστειλε. Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί!

Απολαύστε τo άρθρο του κ. Δραγουμάνου:

“Μάιος 2021 και ψάχνω να βρω ποιος είναι ο συνθέτης δύο τραγουδιών στο δίσκο του 1980, Για Σένα Μόνο Για Σένα των Γιώργου και Νίκου Τζαβάρα. Τα τραγούδια Η ζωή κυλάει και Τίποτα δεν μένει έχουν στιχουργό τον Δημήτρη Ιατρόπουλο και συνθέτη τον Α.Μάυερς όπως γράφει το οπισθόφυλλο του LP. Πρώτη φορά που συναντώ αυτό το όνομα στην ελληνική δισκογραφία.

Τα λάθη, οι εσκεμμένες ανακρίβειες και τα ψευδώνυμα είναι σύνηθες φαινόμενο στους ελληνικούς δίσκους πριν το 2000. Δεν υπήρχε το internet και η πρόσβαση στην σωστή πληροφορία ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Σε δίσκους μικρών εταιρειών, συχνά άλλαζαν τον τίτλο του τραγουδιού και τους δημιουργούς για να προσπεράσουν γραφειοκρατία ή να καρπωθούν κάποιο κέρδος, όχι απαραίτητα χρηματικό.

Βέβαια ο συγκεκριμένος δίσκος κυκλοφόρησε από την EMIAL (Columbia), κορυφαία εταιρεία της εποχής, οπότε υπέθεσα ότι το ψευδώνυμο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Σήμερα όμως υπάρχει το facebook και το messenger. Εστειλα μήνυμα στον Νίκο Τζαβάρα και ρώτησα αν θυμάται ποιος ήταν ο Α.Μάυερς.

Ηταν η Αννα Μάυερς, αγγλίδα χορεύτρια στον Διογένη και φίλη του Νίκου Καρβέλα. Τότε με τον Καρβέλα κάναμε πολύ παρέα.

Ο Καρβέλας συχνά χρησιμοποίησε ψευδώνυμα σε τραγούδια που έγραψε. Πριν προλάβω να ρωτήσω εκ νέου, χτυπά το τηλέφωνο και είναι ο Νίκος Τζαβάρας. Οπότε ρωτώ:

Είναι ο Καρβέλας ο συνθέτης των τραγουδιών;

Ναι αυτός είναι. Μου είπε τότε ότι, για δικούς του λόγους, δεν θα βάλει το όνομά του.

Με αυτό τον απλό τρόπο και την βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας, μου λύθηκε η απορία. Ο Α.Μάυερς ήταν η Αννα Μάυερς που έκρυβε τον Νίκο Καρβέλα. Μια ιστορία μυστηρίου της ελληνικής δισκογραφίας πριν 40 χρόνια!

Πέτρος Δραγουμάνος”

Τα δύο τραγούδια που αποκάλυψε ο Πέτρος Δραγουμάνος ότι έχουν γραφεί από τον Νίκο Καρβέλα:

  1. “Η ζωή κυλάει “

2. “Τίποτα δε μένει”

Ένα τεράστιο ευχαριστώ και από εδώ στον υπέροχο Πέτρο Δραγουμάνο για τη σπουδαία τιμή να δωρίσει αυτή την πληροφορία στο “Dilzas Says and Shares”!

Σαν υστερόγραφο:

Γνωρίζουμε χρόνια τις φήμες ότι ο Νίκος Καρβέλας έχει στο παρελθόν υπογράψει συνθέσεις με άλλο όνομα σε δίσκους της Άννας είτε σαν “Νίκος Λεονάρδος” είτε σαν “Απόστολος Διαβολίκης” (είτε ακόμα και σαν Anna Vishy για τη συμμετοχή της Άννας στη Eurovision 1982 καθώς το ΡΙΚ δεν επέτρεπε τότε τη συμμετοχή συνθέσεων μη Κύπριων δημιουργών οπότε αναγράφηκε σαν συνθέτρια η Κύπρια Anna Vishy (και οχι Vissi) είτε σαν “Λεονάρδος” στο δίσκο του Γιώργου Σαλαμπάση “Αν ερχόσουν” (το follow up άλμπουμ του best seller “Παράπονο” που περιείχε το “Σ’ αγαπάω μ΄ακούς;”).

Μετά την επικοινωνία με τον κ. Δραγουμάνο, ψάχνοντας λίγο παραπάνω ανακάλυψα ότι στον επόμενο δίσκο των Αφων Τζαβάρα “Που θα πάς” ο συνθέτης του χίτ του άλμπουμ “Δεν κόβεται στα τρία η αγάπη” είναι ο Νίκος Λεονάρδος!

To άρθρο του κ. Δραγουμάνου όπως το έλαβα με τεράστια χαρά:

Για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμα μπορούν να επισκέπτονται το site

http://www.musiconline.gr/

με πληροφορίες για όλες τις νέες Ελληνικές κυκλοφορίες ανά μήνα, για τις δισκογραφικές εταιρίες και με άρθρα που αφορούν την Ελληνική δισκογραφία.

Και βέβαια για όσους ενδιαφέρονται να έχουν και πρόσβαση στη σπουδαία βάση δεδομένων του Πέτρου Δραγουμάνου με τις πληροφορίες για όλες τις κυκλοφορίες των Ελληνικών δίσκων από το 1950 μέχρι και σήμερα αρκεί να επισκεφθούν το site

https://diskografia.musiconline.gr/

και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το θησαυρό ακολουθώντας τις οδηγίες.

————————————————————————————-

*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Μέχρι το επόμενο άρθρο, φιλιά!

kosdil

Categories: music, stories, UncategorizedTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: