Το “Chariots of fire” του Vangelis Papathanassiou έχει κυκλοφορήσει επίσημα σαν τραγούδι στην Ελλάδα από τις Αφες Δήμα σε σπάνιο δίσκο της Intersound (μαζί με διασκευή των Village People!)


Τις αδερφές Δήμα τις πρωτοάκουσα παιδάκι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1980 όταν τραγούδησαν το «Αν Έρθεις» και πήραν το δεύτερο βραβείο μετά την τότε αγαπημένη μου Τζίνα Σπηλιωτοπούλου που κέρδισε με το «Της γιαγιάς τα παραμύθια» και πιο πάνω από το υπέροχο επίσης τρίτο βραβείο της Ελένης Δήμου με το συγκλονιστικό «Αν η καρδιά σου».

πηγή φωτογραφίας: https://www.musiccorner.gr/

Φανατικό παιδάκι με τους δίσκους αγόρασα το άλμπουμ των αδερφών Δήμα που είχε βγει από μια μικρή εταιρία την Intersound (από τις εταιρίες που χαρακτηρίστηκαν ως “οι εταιρίες της Ομόνοιας») και μου έκανε εντύπωση τότε γιατί είχα από παιδάκι την πετριά με τους δίσκους και τα labels και περίμενα ότι το βραβείο του φεστιβάλ θα κυκλοφορούσε από τη Minos, την Columbia τη Lyra ή και την Polygram.

Το εξώφυλλο και το εσώφυλλο του gatefold cover άλμπουμ των Αφων Δήμα στην Intersound

Το άλμπουμ του “Αν Έρθεις” είχε εξώφυλλο που άνοιγε (το λεγόμενο gatefold cover) και ήταν μια καλή παραγωγή. Είχε μέσα και μια disco διασκευή το «Γέλα Μαρία» το οποίο ακούστηκε αρκετά στο ραδιόφωνο τόσο στις εκπομπές της εταιρίας  («Η Intersound παρουσιάζει») όσο και σε άλλες εκπομπές των κρατικών τότε ραδιοφώνων. Το τραγούδι ήταν διασκευή της επιτυχίας “Santa Maria” των Neoton Familia.

Ο σύζυγος της μία εκ των δύο αδερφών Δήμα ήταν ο γνωστός συνθέτης Σπύρος Παπαβασιλείου, πολυγραφότατος τότε και με ενεργή παρουσία σε μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής δισκογραφίας, γεγονός που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για την κυκλοφορία του άλμπουμ των Αφων Δήμα από τη μικρή εταιρία της Ομόνοιας.

Το “Γέλα Μαρία” (Santa Maria) που έκανε επιτυχία το 1980

Αν προσέξει κανείς τους συντελεστές του άλμπουμ θα διακρίνει την αφρόκρεμα των μουσικών της εποχής : τον Νίκο Αντύπα των Socrates, χρόνια πριν μας χαρίσει τις υπέροχες συνθέσεις του με τη Χαρούλα και την Άλκηστη, τον Κώστα Γανωσέλη, τον Τίτο Καλλιρη -πατέρα του Θάνου-, τον Παντελή Δεσποτίδη, τον Κώστα Νικολόπουλο και άλλους σπουδαίους (βλ. φωτο) ενώ υπάρχει και 12μελής ορχήστρα βιολιών!

Οι συντελεστές του άλμπουμ που αποτελεί μυστήριο της Ελληνικής δισκογραφίας πώς μια τέτοια παραγωγή δεν κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία

Δυο χρονιά μετά το «Αν έρθεις», στις βιτρίνες των δισκοπωλείων φιγουράρει νέο άλμπουμ από τις Αφες Δήμα. Το άλμπουμ κυκλοφορεί πάλι από την Intersound όμως τίποτα επάνω στο εξώφυλλό του δεν προδίδει ότι κυκλοφορεί από αυτή την εταιρία καθώς η αισθητική του εξωφύλλου του μοιάζει με την αισθητική των κυκλοφοριών των μεγάλων εταιριών. Αν δεις στο οπισθόφυλλο οι φωτογραφίες έχουν γίνει από τον Κλεισθένη και η μακέτα από το Θάνο Σπυρόπουλο που συνεργαζόταν με τις μεγάλες εταιρίες της εποχής.

Και στο άλμπουμ αυτό, οι συντελεστές ήταν από τα σπουδαιότερα ονόματα μουσικών της Ελληνικής δισκογραφίας ενώ αποτελεί επίσης παράδοξο ότι μια τέτοια παραγωγή κυκλοφόρησε και πάλι από τη μικρή εταιρία Intersound.

Οι συντελεστές του άλμπουμ “Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ” που περιέχει τη σπάνια διασκευή του “Chariots of fire” με Ελληνικό στίχο και κυκλοφόρησε από την Intersound.

Το άλμπουμ αυτό παρουσίαζε μια  disco συνέχεια του προηγούμενου άλμπουμ (που έκανε επιτυχία το «Γέλα Μαρία») καθώς είχε εξασφαλίσει δύο σπουδαίες διασκευές το “Cant stop the music” των Village People και το “Hands up” των Ottawan.

Και τα δύο αυτά τραγούδια ανεβαίνουν για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια της κυκλοφορίας τους στο Κosdil (Dilzas Says and Shares) YouTube Channel!

Δείτε τα εδώ:

1) Η Ελληνική σπάνια διασκευή του “Can’t Stop the Music” των Village People στα Ελληνικά από τις Αφες Δήμα:

2) Η Ελληνική σπάνια διασκευή του “Hands up” των OTTAWAN στα Ελληνικά από τις Αφες Δήμα. Χρόνια αργότερα το διασκεύασε και η Καίτη Γαρμπή στον πρώτο της δίσκο “Πρόβα” αλλά με διαφορετικό στίχo:


Η μεγάλη έκπληξη όμως έρχεται από το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ το οποίο είναι το “Chariots of Fire”  του διάσημου Έλληνα Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου) που αποτελούσε το μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας για το οποίο ο Vangelis ένα χρόνο πριν είχε κερδίσει το Oscar Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης ταινίας.

Το μουσικό θέμα μετατράπηκε σε Ελληνικό τραγούδι σε στίχους της Σάσας  Μανέττα με τον τίτλο «Δεν ξέρω αν πρέπει» και είναι ίσως η πιο σπάνια εκτέλεση του θέματος του Vangelis καθώς λόγω του ότι κυκλοφόρησε από μικρή εταιρία, δεν βγήκε ποτέ σε cd ενώ αγνοείται και το τι γίνεται με τα δικαιώματα των κυκλοφοριών της Ιntesound. Η αλήθεια είναι ότι δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε  cd ώστε να σωθεί ψηφιακά, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε καμία συλλογή ανά τον κόσμο και οι θαυμαστές του Vangelis στην πλειοψηφία τους θα αγνοούν λόγω των συνθηκών της, την ύπαρξη αυτής της κυκλοφορίας καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει σε καμμία συλλογή που αφορά τον Vangelis ούτε έχει ανέβει ποτέ στο YouTube.

Για πρώτη φορά ανεβαίνει στο κανάλι Dilzas Says and Shares η εκτέλεση αυτή για όλους όσοι έχουν συνηθίσει να αγαπούν τα σπανιάκια που παρουσιάζω στο site και στα κανάλια μου.

Μια πολύ σπάνια στιγμή της παγκόσμιας δισκογραφίας έρχεται από την Ελλάδα και τη μικρή εταιρία Intersound που το κυκλοφόρησε

Απολαύστε το

3 ) Η Ελληνική σπάνια διασκευή του “Chariots of Fire” του Vangelis σε στίχους της Σάσας Μανέττα

Ο υποφαινόμενος με το συλλεκτικό άλμπουμ:

*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Μέχρι το επόμενο άρθρο, φιλιά!

kosdil

Categories: covers, music, stories, UncategorizedTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: