Όταν η Ελευθερία Ελευθερίου κέρδιζε τον Ελληνικό τελικό για τη Eurovision με το Aphrodisiac – Αδημοσίευτα Video και φωτογραφίες


2012. H Ελλάδα αποφασίζει να προχωρήσει στην επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision μέσω εθνικού τελικού.

Λόγω της οικονομικής κρίσης τα έξοδα για την παραγωγή των υποψήφιων τραγουδιών θα τα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου μια δισκογραφική εταιρία. Η Universal Music Greece ανέλαβε αυτό το concept και έτσι προέκυψαν τα 4 υποψήφια τραγούδια του Ελληνικού τελικού τα οποία ήταν:

To “Baby I’m Yours” με ερμηνεύτρια τη Dora, το  “Killer Bee” από τις Cassiopeia, το “No parking” από τους Velvet Fire και το “Aphrodisiac” με την Ελευθερία Ελευθερίου.

Oι 4 υποψηφιότητες: Dora, Cassiopeia, Velvet fire και η Ελευθερία Ελευθερίου (photo: https://ilkar.blogspot.com/)

Τα τραγούδια δόθηκαν από την εταιρία στα ραδιόφωνα χωρίς να ανακοινωθούν οι ερμηνευτές στις 28 Φεβρουαρίου του 2012 δημιουργώντας ένα μύθο σχετικά με το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά.

Στις 5 Μαρτίου η ΕΡΤ ανακοινώνει τους ερμηνευτές και ο Ogae Greece διοργανώνει μια βραδιά στο «Αθηναίων Πολιτεία» στην οποία εμφανίζονται οι τραγουδιστές των υποψηφίων τραγουδιών και παρουσιάζονται και τα βιντεοκλίπ τους για πρώτη φορά εκεί (και οι ίδιοι οι ερμηνευτές τα είδαν ολοκληρωμένα για πρώτη φορά εκεί).

Από τη βραδιά του Ogae Greece που παρουσιάστηκαν οι ερμηνευτές των τραγουδιών και τα video clip τους στο “Αθηναίων Πολιτεία”

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη ακρόαση των τραγουδιών είχα ξεχωρίσει το “Aphrodisiac”, ένα τραγούδι που το θεωρούσα ιδανικό για τη Eurovision. Ένα τραγούδι με αρχή, μέση τέλος, με μια μουσική γέφυρα με Ελληνικά στοιχεία που μπορεί να ξεσηκώσει το κοινό, με ένα ευρηματικό τίτλο και κυρίως με μια μουσική φράση (εκείνη με το “oh-oh o-o-oh”) που μένει στο αυτί του ακροατή / θεατή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια βραδιά που ακούμε τόσα τραγούδια το ένα μετά το άλλο και τα περισσότερα τα ξεχνάμε μόλις ακούσουμε τα επόμενα.

Την Ελευθερία Ελευθερίου την είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο X-factor το 2009 ενώ ήταν αρχικά υποψήφια και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision 2010 με το τραγούδι “Tables are turning” το οποίο δυστυχώς διέρρευσε στο διαδίκτυο πριν την επίσημη ανακοίνωση των υποψήφιων για την εκπροσώπηση τραγουδιών εκείνης της χρονιάς.

To “Tables are Turning” που αποκλείστηκε από την επιλογή για τη Eurovision 2010 επειδή διέρρευσε πριν την καθορισμένη ημερομηνία δημοσιοποίησης του

Μετά την ανακοίνωση των τεσσάρων τραγουδιών λοιπόν ξεκίνησε ένας πυρετός προετοιμασίας για λίγες ημέρες μέχρι τον Ελληνικό τελικό που έγινε στις 12 Μαρτίου στο εμπορικό κέντρο River West.

Μια ημέρα πριν τον Ελληνικό τελικό ο Ogae Greece διοργάνωσε μια βραδιά – πάρτυ για τα υποψήφια τραγούδια στο Messiah Club την οποία παρουσίασε η αγαπημένη μας Μπέσσυ Αργυράκη.

Η Μπέσσυ Αργυράκη παρουσίασε τους συμμετέχοντες στον Ελληνικό τελικό στο πάρτυ του Ogae Greece

Στο βίντεο που ακολουθεί και δημοσιεύεται για πρώτη φορά βλέπουμε τη Μπέσσυ να παρουσιάζει την Ελευθερία Ελευθερίου και το συνθέτη του τραγουδιού Dimitri Stassos ο οποίος μόλις είχε έρθει από τη Σουηδία για το διαγωνισμό (καθώς και τις υπόλοιπες συμμετοχές).

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε πάρτυ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες με την Ελευθερία να διασκεδάζει απολαμβάνοντας τα προγνωστικά που την έφερναν στην πρώτη θέση.

Aπό το πάρτυ του Ogae Greece στο Messiah Club
Aπό το πάρτυ του Ogae Greece στο Messiah Club

Την επόμενη ημέρα έγινε ο Ελληνικός τελικός στο River West με συμμετοχή κοινού που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ και την ERT World. Υποστήριζα την Ελευθερία και το “Aphrodisiac” και περίμενα με αγωνία την εμφάνισή της.

Λόγω του ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικά καμαρίνια, οι ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν ανέβουν στο stage οι καλλιτέχνες ήταν ανάμεσα στον κόσμο. Την εμφάνιση της Ελευθερίας επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Κατσαΐτη.

Την ώρα λοιπόν που η Ελευθερία έχει βρεθεί δίπλα στη σκηνή με την ομάδα της και ετοιμάζεται να ξεκινήσει το performance ενώ στην τηλεόραση προβάλλεται το προμο κλιπ πριν την εμφάνιση της και οι κάμερες της ΕΡΤ είναι κλειστές, είμαι δίπλα της και παρατηρώ τον τρόπο που απομονώνεται και ετοιμάζεται να ξεκινήσει το performance της μόλις ανοίξει το τηλεοπτικό δίκτυο. Τελειώνει το κλιπ που την παρουσίαζε στο τηλεοπτικό κοινό, ανοίγουν οι κάμερες της ΕΡΤ και γίνεται η σύνδεση με το χώρο του River West. Αρχίζουν οι πρώτες χαρακτηριστικές νότες του τραγουδιού και ακούγεται από τον κόσμο χειροκρότημα και ενθουσιασμός. Δυστυχώς αυτό δεν ακούγεται στο βίντεο της ζωντανής μετάδοσης καθώς ακούγεται μόνο ο ήχος από το playback του τραγουδιού.

Η Ελευθερίου μεταμορφώνεται σε τρία λεπτά σε μια σπουδαία performer και δεν αφήνει αμφιβολία ότι εκείνη είναι που πρέπει να πάρει το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Μαζί με την ομάδα που τη συνοδεύει χορεύει απόλυτα συντονισμένη μαζί τους και λάμπει ολόκληρη. Δε θες να σταματήσεις να τη βλέπεις.

Στη γέφυρα του τραγουδιού ξεσηκώνεται ο κόσμος που ήταν παρών εκεί, εγώ προσπαθώ να τραβήξω ένα σταθερό βίντεο ενώ χορεύω ταυτόχρονα και το τραγούδι τελειώνει με ένα τεράστιο ενθουσιασμό από το κοινό.

Στο βίντεο που ακολουθεί και αποφάσισα να μοιραστώ τώρα με τους φίλους της Eurovision και της Ελευθερίας, βλέπουμε το απόσπασμα της βραδιάς από την ώρα που παίζει στην τηλεόραση το φιλμάκι της Ελευθερίας και την παρουσιάζει στο τηλεοπτικό κοινό και εκείνη ετοιμάζεται λίγο πριν ανοίξει η κάμερα της ΕΡΤ, μέχρι το τέλος του performance της ενώ μεταφέρεται μέσα από αυτό στον θεατή και ο παλμός του κόσμου που το παρακολουθούσε καθώς εδώ υπάρχει ο ήχος από τον χώρο!

Η εμφάνιση της Ελευθερίας Ελευθερίου στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς

Χωρίς ιδιαίτερη αγωνία, καθώς η συμμετοχή της Ελευθερίας είχε ξεσηκώσει το κοινό ως το απόλυτο Eurovision τραγούδι, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και φυσικά η Ελευθερία παίρνει άνετα το εισιτήριο για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Baku. Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα και η Ελευθερία Ελευθερίου με τους χορευτές επιστρέφουν στη σκηνή για τη νικητήρια εμφάνιση! Και αυτό το βίντεο δημοσιεύεται έτσι για πρώτη φορά και ακούμε τον ήχο από τον χώρο και τον ενθουσιασμό του κοινού.

Η εμφάνιση της Ελευθερίας Ελευθερίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Στην παρακάτω photo gallery ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες που για πρώτη φορά δημοσιεύονται όπου η Ελευθερία και οι χορευτές της πόζαραν για τον Τύπο μπροστά από τη σκηνή, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο κόσμος δεν άφηνε την Ελευθερία να φύγει και στην έξοδο του River West η Ελευθερία συνέχιζε να φωτογραφίζεται με φαν της.

Από την επόμενη ημέρα ακολούθησε ένα προμο τουρ μέχρι τις ημέρες του διαγωνισμού της Eurovision στο οποίο αποτυπώθηκε μια σπουδαία στιγμή. Η Ελευθερία κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία εμφανίζεται μαζί με την  Şevval Sam και ερμηνεύουν το «Μια πίστα από φωσφόρο» του Θάνου Μικρούτσικου και της Λίνας Νικολακοπούλου στην Ελληνική και την Τούρκικη version σε μια υπέροχη συνύπαρξη.

Το “Aphrodisiac” πριν το διαγωνισμό εμφανιζόταν σε υψηλές θέσεις στις προβλέψεις για τον νικητή με αποκορύφωμα την ημέρα πριν την 1η πρόβα όπου το τραγούδι φιγουράριζε πρώτο στις προβλέψεις για την κατάταξη του πρώτου ημιτελικού!

Δες τα σχετικά άρθρα του Ogae Greece και του wiwibloggs:

OGAE POLL: 1η η Ελλάδα πριν από την πρώτη πρόβα του ημιτελικού!

Poll: Greece’s Eleftheria Eleftheriou Will Win the First Semi-Final

Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε πρόμο κιτ όπως συνηθίζεται για την προώθηση του τραγουδιού στους δημοσιογράφους, το οποίο ήταν εξαιρετικά καλόγουστο.

Η Ελευθερία στον ημιτελικό, έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση, γέμισε τη σκηνή, ήταν άψογη και όλη η ομάδα ήταν τόσο καλοκουρδισμένη επάνω στη σκηνή που τελειώνοντας την ερμηνεία ήμουν σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τερματίσει πολύ ψηλά.

Το τραγούδι πέρασε άνετα στον τελικό αλλά δυστυχώς όπως πολλές φορές συμβαίνει στα χρονικά της Eurovision το τραγούδι δυστυχώς δεν ψηφίστηκε τη βραδιά του τελικού όσο του άξιζε από το κοινό και τις επιτροπές (κυρίως) και τερμάτισε στη 17η θέση.

Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να γίνει μεγάλη επιτυχία στη Σουηδία όπου κατάφερε και μπήκε  στο επίσημο chart (όπως και η ΗΒΗ Αδάμου η οποία άγγιξε και την κορυφή του Σουηδικού chart και έκανε το “La La Love” δύο φορές πλατινένιο).

Το “Aphrοdisiac” σκαρφάλωσε επίσης στα chart αρκετών χωρών. Στην Ελλάδα έφτασε στο Νο 4, στο Βέλγιο στο Νο 24, στη Γερμανία στο Νο 77, στην Αυστρία στο Νο 56, στην Ιρλανδία στο Νο 89 κλπ.

Στην gallery που ακολουθεί φαίνονται μερικά από τα Chart των χωρών στα οποία έκανε είσοδο το “Aphrodisiac”.

Γερμανία

Αυστρία

Βέλγιο

Ιρλανδία

Ελλάδα

Η Ελευθερία αυτό τον καιρό βρίσκεται στις οθόνες μας καθημερινά μέσα από το Survivor και παρακολουθώντας το  twitter βλέπει κανείς πως πολλοί δεν την αποκαλούν Ελευθερία αλλά “Aphrodisiac” λόγω της συμμετοχής της στο διαγωνισμό το 2012!

Η Ελευθερία Ελευθερίου το 2021 συμμετέχει στο Survivor

Ο υποφαινόμενος με το συλλεκτικό Promo Kit της συμμετοχής της Ελλάδας στη Eurovision 2012:

Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα σχετικά με τις συμμετοχές Ελλάδας και Κύπρου στο διαγωνισμό της Eurovision! Stay tunned!

*Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο από πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Φιλιά!

kosdil

Categories: eurovision, music, storiesTags: , , , , , , , , , ,

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: