
Είναι 1985. Η Αρετή Κυπραίου, μια σπουδαία λαϊκή φωνή, επιστρέφει στην Columbia μετά από επτά χρόνια. Το 1977 είχε συμμετάσχει στο άλμπουμ “Τα κεριά τα σπαρματσέτα” μαζί με το Μάριο, ενώ το 1976 συμμετείχε στο άλμπουμ του Γιώργου Κατσαρού “Ερωτικοί Διάλογοι” μαζί με το Μάριο και τον Περικλή Περράκη.

Στα επτά αυτά χρόνια που μεσολάβησαν η Αρετή Κυπραίου “έχτισε” ένα μεγάλο όνομα στη νυχτερινή Αθήνα, όχι στα μαγαζιά της πρώτης γραμμής αλλά σε αυτά που ήταν εκτός δημοσιότητας όπως το “Ρεγγίνα” το “Μον Ρεπο” και άλλα τα οποία όμως έιχαν το δικό τους φανατικό κοινό και ανέδειξαν ονόματα όπως τον Σταμάτη Γονίδη, τον Κώστα Καρουσάκη, τη Χριστίνα Δελλή, τον Κώστα Μοναχό, τη Μαρία Ρούσσου, τη Σόφη Κωνσταντάκη, τη Στέλλα Χρυσικοπούλου και άλλους που αργότερα πέρασαν σε μαγαζιά πρώτης γραμμής και έτυχαν ευρείας αποδοχής από το ευρύ μουσικόφιλο κοινο. Στα μαγαζιά αυτά επικράτησε ένα ιδιαίτερο είδος λαϊκού τραγουδιού, η θεματολογία του οποίου έιχε να κάνει περισσότερο με το έντονο ερωτικό πάθος (αυτό που ονομάζουμε “καψούρα”), που απέκτησε διάφορα προσωνύμια (καψούρικο, σκυλάδικο κλπ).
Την περίοδο 1977-1985 εκτός από τις νυχτερινές εμφανίσεις, η Αρετή Κυπραίου, δισκογραφικά παρουσίασε μόνο το άλμπουμ «Αγριολούλουδα», σε μουσική και στίχους του Τάκη Μουσαφίρη, το οποίο κυκλοφόρησε από τη μικρή δισκογραφική εταιρία Venus Tzina η οποία επίσης είχε αρχίσει να ειδικεύεται στις κυκλοφορίες δίσκων που απευθύνονταν στους θιασώτες του “καψούρικου” τραγουδιού.

Το 1985 η Αρετή Κυπραίου επιστρέφει στην Columbia και ηχογραφεί στην ουσία τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με μια μεγάλη παραγωγή. Ο τίτλος του δίσκου ήταν “Πρώτη αγάπη” με σαφή αναφορά στην πρώτη δισκογραφική απόπειρα της Αρετής Κυπραίου.
Για το άλμπουμ αυτό επιστρατεύεται ο σπουδαίος μαέστρος Νέστωρας Δάνας στην ενορχήστρωση των τραγουδιών του άλμπουμ τα οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Ρεπάνης, η Βάσω Αλαγιάννη, ο Κώστας Σούκας, ο Βασίλης Σαλέας, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και η Κατερίνα Πανάγου.


Η μεγάλη έκπληξη όμως του δίσκου είναι η ενσωμάτωση στο άλμπουμ 4 επανεκτελεσεων / διασκευών που σφραγίστηκαν από την ιδιαίτερη ενορχήστρωση και την ερμηνεία της Αρετής Κυπραίου οι οποίες για πρώτη μορφή σε αυτή την ποιότητα ήχου μόλις ανέβηκαν στο κανάλι «Kosdil Channel – Dilzas Says and Shares» και παρουσιάζονται παρακάτω:
1) Η πρώτη επανεκτέλεση ήταν στο τραγούδι «Σε σφάλμα έπεσες καρδιά μου» το οποίο ήταν ένα κλασικό λαϊκό τραγούδι. Το “Σε σφάλμα έπεσες καρδιά μου” πρωτοηχογραφήθηκε από τον Κώστα Σκαφίδα, αργότερα από τον Γιώργο Ταλιούρη και την προηγούμενη χρονιά (1984) είχε συμπεριληφθεί στο άλμπουμ «Στο χωρίο στο πανηγύρι» που κυκλοφόρησε από τη Lyra με την επιμέλεια του Διονύση Σαββόπουλου ερμηνευμένο από τον Δημήτρη Κοντογιάννη. Το τραγούδι γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις αργότερα (Κατερίνα Στανίση, Σταύρος Ζουμπάς, Καίτη Γαρμπή, Πάνος Κιάμος κλπ) με πιο δημοφιλή την εκτέλεση του Μάκη Χριστοδουλόπουλου η οποία συμπεριλήφθηκε αρχικά στο άλμπουμ «Καίγεται ο μαχαλάς» που κυκλοφόρησε από τη Lyra 2 χρόνια μετά την εκτέλεση της Αρετής Κυπραίου.
2) Η δεύτερη επανεκτέλεση ήταν στο τραγούδι «Χαμένη πολιτεία» που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία ένα χρόνο πριν το 1984 από τον Γιώργο Μπουλουγουρά κυκλοφορώντας από την εταιρία Pan Vox και είχε καταφέρει να «περάσει» στην τηλεόραση και στα δύο κανάλια της εποχής (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια εταιρία που δεν ανήκε στις «μεγάλες» της εποχής με όχι τόσο μεγάλο μερίδιο στην αγορά). Το τραγούδι αυτό γνώρισε και αυτό μετά την επανεκτέλεση της Κυπραίου σημαντικές επανεκτελέσεις όπως του Δημήτρη Μητροπάνου το 1989, του Βασίλη Καρρά το 2002 και της Δούκισσας το 1999.
3) Η Τρίτη διασκευή είναι μια από τις δύο μεγάλες εκπλήξεις του άλμπουμ. Πρόκειται για το τραγούδι «Στάλα στάλα» που ξέρουμε και σαν «τριγωνάκι σκαληνό» το οποίο είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν (1984) από τον Νίκο Παπάζογλου στο άλμπουμ «Χαράτσι» από τη LYRA και είχε κάνει τεράστια επιτυχία. Πολλά μπράβο στο Νίκο Παπάζογλου τότε που έδωσε την άδεια να κυκλοφορήσει η Κυπραίου το τραγούδι του που ήδη έκανε τεράστια επιτυχία ακόμα με τη δική του εκτέλεση.
4) Και ερχόμαστε στη διασκευή έκπληξη. Πρόκειται για το τραγούδι «Ψέματα» το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1983 από τους ΦΑΤΜΕ σε μουσική και στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου. Το τραγούδι είχε γνωρίσει επιτυχία στα ραδιόφωνα και ήταν μια από τις επιτυχίες των Φατμέ, οι οποίοι όμως δεν είχαν ακόμα γνωρίσει τη μεγάλη επιτυχία που ήρθε με το επόμενο τους άλμπουμ το «Ρίσκο» καθώς οι rock συνθέσεις και ενορχηστρώσεις τους είχαν μπλοκάρει λίγο το rock κοινό λόγω της έντονης ερωτικής θεματολογίας των στίχων τους. Η ενορχήστρωση του «Ψέματα» ήταν στο ύφος και στο στυλ των ΦΑΤΜΕ (λίγο Rock, λίγο Psych με πινελιές από 70s ανακατεμένες με ήχους των 80s).
Δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα να διασκευαστεί το «Ψέματα» σε αυτό που άνετα θα λέγαμε «καψούρικο» τραγούδι . Η ιδέα όμως ήταν εκπληκτική. Η μελωδία του τραγουδιού βρήκε στο μπουζούκι μια άλλη διάσταση και η μεστή λαϊκή φωνή της Κυπραίου με το έντονο συναίσθημα απογείωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Το κλαρίνο του Σαλέα απλά συγκλονιστικό…
Το υπέροχο μπουζούκι που έντυσε το «Ψέματα» έπαιξε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, κιθάρες ο Χρήστος Ζέρβας και ο Νίκος Σακκάς, μπάσο ο Παναγιώτης Γεωργοτας και ο Γιώργος Γριτσόπουλος, ντραμς και κρουστά ο Γιώργος Μεταλληνός, κρουστά ο Βαγγέλης Μεθυμάκης, πιάνο ο Τάκης Κουτελιάς, ούτι και σάζι ο Θοδωρής Καμπουρίδης, νάι ο Σαράντης Σαλέας και κλαρίνο όπως αναφέρθηκε ο Βασίλης Σαλέας.
11 χρόνια μετά (1996) ο Χάρης Κατσιμίχας ηχογραφεί το «Ψέματα» για το δίσκο του Νίκου Πορτοκάλογλου «Άσωτος Υιός» και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Πολύς κόσμος ίσως αγνοεί την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού από τους ΦΑΤΜΕ και το Νίκο Πορτοκάλογλου και σίγουρα ακόμα περισσότερος αγνοεί την ύπαρξη της διασκευής της Αρετής Κυπραίου.
Το τραγούδι της Αρετής Κυπραίου μπήκε στο δίσκο “Πρώτη αγάπη” στη θέση Β1 (πρώτο τραγούδι στη δεύτερη πλευρά) που σημαίνει ότι η εταιρία είχε σκοπό να το προβάλει σε σχέση με τα υπόλοιπα ωστόσο το τραγούδι δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα καθώς δόθηκε προτεραιότητα στα καινούρια τραγούδια του άλμπουμ ενώ ακούστηκε αρκετά η επανεκτέλεση στο «Χαμένη πολιτεία» το οποίο ήταν οικείος ήχος για το κοινό της Κυπραίου σε σχέση με το «Ψέματα» το οποίο μάλλον έφερε σε αμηχανία τόσο αυτούς που είχαν αγαπήσει την εκτέλεση των ΦΑΤΜΕ και δεν μπορούσαν να το φανταστούν με μπουζούκι και κλαρίνο όσο και το κοινό της Κυπραίου που προτίμησε τελικά τη «Χαμένη πολιτεία» και το «Σε σφάλμα έπεσες καρδιά μου».
Το άλμπουμ αυτό δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε cd όταν στην ψηφιακή εποχή η EMI κυκλοφόρησε σε cd δίσκους από τον κατάλογό της. Το 2019 όμως η MINOS EMI αποφάσισε και κυκλοφόρησε ολόκληρο το άλμπουμ «Πρώτη αγάπη» στις ψηφιακές πλατφόρμες!
Η Αρετή Κυπραίου ηχογράφησε άλλα τρία άλμπουμ μέχρι το 1994:
Το «Ερωτοδικείο» στην Columbia το 1987 , το «Έρχομαι» στη WEA το 1993 και το «Προσεχώς μπορεί» στη Zodiac το 1994 χωρίς δυστυχώς να κάνει τη δισκογραφική επιτυχία που της άξιζε.

trivia: Το τραγούδι και στον δίσκο των Φατμέ και στον δίσκο της Κυπραίου αναγράφεται ως “ΨεΜΜατα” με δύο Μ αλλά δεν είναι λάθος καθώς τότε γραφόταν έτσι! 🙂
Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το
Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!
https://www.youtube.com/c/kosdil
https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial
Φιλιά!
kosdil
Leave a Reply