Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος έχει ηχογραφήσει single στα PWL Studios (ναί, εκει που ηχογραφούσαν η Kylie Minogue, ο Rick Astley, o Jason Donovan την περίοδο των Stock Aitken Waterman) σε παραγωγή του Dave Ford!


Είναι 1990. Στην παγκόσμια POP μουσική βιομηχανία κυριαρχούν οι Stock Aitken Waterman των οποίων οι παραγωγές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των chart από το 1987 και μετά και έχουν αναδείξει τα νέα pop stars της εποχής, την Kylie Minogue, τον Jason Donovan, τον Rick Astley, τις Mel & Kim, τη Sinitta κ.α.

Οι Stock Aitken Waterman την εποχή που κυριαρχούσαν στα παγκόσμια charts (φωτογραφία από το https://talkaboutpopmusic.com/)

Η αλήθεια είναι ότι από το 1984 έδειξαν τη δύναμή τους όταν κυκλοφόρησαν το single της Divine “You Think You’re a Man” (έφτασε μέχρι το No. 16 στο UK Chart) και το “Whatever I Do” από την Hazell Dean (έφτασε μέχρι το No. 4 στο UK Chart) ενώ το 1985 έκαναν το πρώτο τους Νο 1 στην Αγγλία με το “You Spin Me Round (Like a Record)” των  Dead or Alive.

Το 1986 απογειώθηκαν με τη διασκευή του “Venus” με τις  Bananarama (No 1 στις ΗΠΑ και Νο 8 στην Αγγλία) και από το 1987 και μετά κατέκλυσαν την παγκόσμια POP μουσική βιομηχανία με τα hit τους που διαδέχονταν το ένα το άλλο με τα κορυφαία ονόματα της POP μουσικής να συνεργάζονται μαζί τους (Donna Summer, Samantha Fox, Sabrina, Debbie Harry, Laura Branigan, Cliff Richard κλπ).

Το εξώφυλλο του τριπλού άλμπουμ “GOLD” με 46 επιτυχίες των Stock Aitken Waterman από τη χρυσή εποχή τους και 8 video clip που κυκλοφόρησε επετειακά το 2005

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της τεράστιας επιτυχίας του Rick Astley με το “Never Gonna Give You Up” που άγγιξε την κορυφή του UK Chart το 1987 παραμένοντας για 5 εβδομάδες στην κορυφή, ενω την κορυφή άγγιξε σε αρκετές χώρες με σημαντικότερη επιτυχία το Νο 1 στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία!

Το εξώφυλλο του “Never Gonna Give you Up”

Η ιστορία του “Never Gonna Give you Up” στο UK CHART – 5 εβδομάδες στο Νο1!

Το 1990 λοιπόν και ενώ η ομάδα των Stock Aitken Waterman έχει δημιουργήσει τον περίφημο “ήχο PWL” από την ονομασία του στούντιο που ετοίμαζαν τις παραγωγές τους κάτω από την επίβλεψη των Phil Harding, Pete Hammond και Dave Ford, μια είδηση σκάει στα μουσικά περιοδικά της εποχής που λέει ότι ο αγαπημένος μουσικός παραγωγός Μιχάλης Τσαουσόπουλος ηχογραφεί στην Αγγλία ένα single με τον PWL ήχο!! Ναι, στα στούντιο που γράφει η Kylie, o Jason o Rick και τα άλλα τα παιδιά με αντίστοιχη παραγωγή! Δεν υπήρχε Ιντερνέτ, δεν υπήρχε Instagram, δεν υπήρχαν social media ώστε να ενημερωνόμαστε online. Εγώ θυμάμαι ότι άκουσα την είδηση στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού ένα από τα απογεύματα που περνάγαμε παρέα με την αγαπημένη μας εκπομπή “Club Sandwich” που μας ενημέρωνε για τα μουσικά νέα!

Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος στα 90s (η φωτό από το αγαπημένο site http://www.retromaniax.gr)

Επίσης όπως έχω γράψει και σε άλλο άρθρο, πολλές φορές τις νέες κυκλοφορίες τις μαθαίναμε επί τόπου με την επίσκεψη μας στα δισκοπωλεία! Τα Metropolis στην Αθήνα ήταν ο “ναός” συνάντησής μας όλων όσοι είχαμε το ψώνιο με τους δίσκους και αφού χαζεύαμε σε καθημερινή βάση τις νέες κυκλοφορίες, πιάναμε κουβέντα  με τους πωλητές να μάθουμε τι ετοιμάζουn οι εταιρίες να βγάλουν στην αγορά. Ο Νίκος Βουρλιώτης των Goin’ Through πριν δημιουργηθεί το γκρουπ δούλευε στο Metropolis και πάντα μας ενημέρωνε αν υπήρχε κάποιο νέο σχετικά με κυκλοφορία αγαπημένων μας τραγουδιστών.

Έτσι λοιπόν, μια μέρα τα ράφια του Metropolis στην Πανεπιστημίου, γεμίζουν από ένα νέο maxi single που είναι το “Action” του αγαπημένου μας Μιχάλη Τσαουσόπουλου (γνωστού ως 267)!

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του Maxi – Single “Action”

Στο  καλαίσθητο εξώφυλλο ο Μιχάλης εμφανίζεται ως POP star και στο οπισθόφυλλο βλέπουμε ότι το τραγούδι που υπάρχει σε δύο εκδόσεις έρχεται με το copyright της PWL! Ήταν αλήθεια λοιπόν!!

Διαβάζοντας τα credits βλέπουμε ότι το τραγούδι έχει όντως λοιπόν ηχογραφηθεί στο HIT FACTORY PWL στούντιο, με παραγωγό τον Dave Ford!!!

Διαβάζουμε επίσης ότι για την παραγωγή και την ηχογράφηση έδωσαν την άδεια οι ίδιοι οι Stock Aitken Waterman με τη μεσολάβηση του Μίλτου Καρατζά (διευθυντή της Ελληνικής BMG τότε) , ενώ στην ηχογράφηση συμμετείχε ο Paul Waterman ο γιος του Pete WaterTman.

Υπεύθυνος για την ολοκλήρωση αυτού του project ήταν ο κ. Μίλτoς Καρατζάς, διευθυντής της Ελληνικής BMG τότε, που κατάφερε και έπεισε τους Stock / Aitken / Waterman για την ηχογράφηση και την παραγωγή του single!

Ο κ. Μίλτος Καρατζάς (Managing Director στην εταιρία Walnut Entertainment σήμερα) είναι το πρόσωπο που έφερε σε επαφή τους SAW με την ιδέα του project “Action” ως διευθυντής του Ελληνικού παραρτήματοις της BMG (η φωτο από το twitter profile του Μίλτου Καρατζά)

Με τη Σοφία Αρβανίτη και το Μίλτο Καρατζά 3 χρόνια πριν

Το τραγούδι έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις του δίσκου διατέθηκαν για την οικονομική και ηθική ενίσχυση της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ.

Τα τραγούδια του maxi δεν έχουν ανέβει μέχρι σήμερα στην πλήρη τους μορφή από το βινύλιο και αναβαίνουν από σήμερα στο κανάλι Kosdil – Dilzas Says and Shares στις δύο εκδοχές του “Action”: (Οriginal Mix και Dance Mix).

Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος με αυτή την κυκλοφορία πέρασε στην ιστορία των ηχογραφήσεων του ήχου PWL που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή.

Δυστυχώς το single δε σημείωσε ικανοποιητικές πωλήσεις και το βίντεο κλιπ που προαναφέρεται στο εξώφυλλο του single από όσο θυμάμαι δεν βγήκε ποτέ.

Τα δύο τραγούδια του single εδώ:

267 (Mihalis Tsaousopoulos) – ACTION (Original Mix) :

267 (Mihalis Tsaousopoulos) – ACTION (Dance Mix) :

Με το βινύλιο ανά χείρας!

Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!


A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Φιλιά!

kosdil

English Version of the article is available here:

https://dilzas.net/2020/11/01/267actionenglish/

translated in English by TINA REFENES


Categories: music, UncategorizedTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: