Η Δέσποινα Βανδή συμμετείχε σε συλλεκτικό βινύλιο των Faithless (ως Despina Jandi!) στο τραγούδι “Wawahh” (ναι, είναι το “Υποφέρω Vs. Insomnia”!)


Είναι 2000. Είναι η εποχή που το Ιντερνέτ έχει μπει κάπως στις ζωές μας, χωρίς να υπάρχουν ακόμα τα social media τουλάχιστον στη μορφή που υπάρχουν σήμερα, ούτε φυσικά και το YouTube (που δημιουργήθηκε το 2005).

Είναι η εποχή που έχει επέλθει η μεγάλη αλλαγή σε ο,τι έχει να κάνει με τη μουσική και το downloading έχει μπεί στις ζωές μας μαζί με τις ψηφιακές μορφές των τραγουδιών, τα mp3 και είμαστε όλοι οι μουσικόφιλοι εκστασιασμένοι με τη νέα αυτή εποχή.

Μέχρι τότε, όταν θέλαμε κάποιο τραγούδι αγοράζαμε τον αντίστοιχο δίσκο, την κασέτα ή το cd και έτσι το κάναμε δικό μας. Υπήρχε φυσικά και το φαινόμενο να μας γράψει κάποιος φίλος σε κασέτα το τραγούδι / άλμπουμ που θέλαμε, ο οποίος το είχε ήδη αγοράσει (ή και βρει από κάποιον άλλο φίλο του) και κάπως έτσι οριζόταν η σχέση μας με τη μουσική και τα τραγούδια. Με το mp3 όλα άλλαξαν. Μπορούσες να έχεις άπειρα τραγούδια και άλμπουμ όχι σε δίσκο βινυλίου κασέτα ή cd αλλά αποθηκευμένα σε άλλα μέσα όπως οι δισκέτες στην αρχή, τα CDR, τα usb stick αργότερα, τα δίαφορα cloud μετά κλπ.

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, σαν ένα μαγικό τζίνι εμφανίστηκαν στη ζωή μας τα δίκτυα peer-to-peer (P2P)  που επέτρεπαν σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, να μοιράζονται αρχεία (κυρίως μουσικής) και αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό θα σου πω τρία ονόματα που θα καταλάβεις για τι μιλάμε: Napster, AudioGalaxy & Kazaa.

Τα πιο δημοφιλη δίκτυα P2P που μάς μάγεψαν στις αρχές του αιώνα

Μέσα από αυτά τα δίκτυα μπορούσες να αποκτήσεις άλμπουμ και τραγούδια σε ψηφιακή μορφή που κάποιος άλλος σε κάποια άλλη μεριά του πλανήτη τα είχε διαθέσει για «μοίρασμα» αλλά ταυτόχρονα και εσύ μπορούσες να διαθέσεις μουσικά αρχεία που ήθελες να μοιραστείς.

Ήταν σαν να είχε ανοίξει ένας μαγικός κόσμος μπροστά σου. Θυμάμαι όταν μου πρωτοείπαν για το Napster και το πώς λειτουργεί είχα μείνει ενεός. Το κατέβασα αμέσως και άρχισα να ψάχνω στα άπειρα τραγούδια που διέθεταν οι users του σε όλο τον κόσμο να βρω κομμάτια που δεν είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τα βρεις (είπαμε το YouTube δεν υπήρχε τότε!). Αυτό που με είχε ενθουσιάσει είναι ότι μπορούσα να βρω σπάνια remixes από αγαπημένα μου τραγούδια, που δεν θα μπορούσα να τα βρω πουθενά αλλού είτε γιατί δεν τα είχε κυκλοφορήσει καμία δισκογραφική στην Ελλάδα, είτε γιατί ήταν ερασιτεχνικά και δεν είχαν κυκλοφορήσει γενικά αλλά εμένα με μάγευαν γιατί είχαν γίνει με το μεράκι ενός ανθρώπου που κάθισε και τα έφτιαξε μόνος του και μπορούσα να τα ενσωματώσω στα music set που έφτιαχνα (και τα έγραφα σε κασέτες τότε) για τις παρέες μου και για τα πάρτι μας.

Εκείνη η χρονιά λοιπόν βρίσκει τη Δέσποινα Βανδή να έχει κυκλοφορήσει μία από τις μεγαλύτερες, όπως αποδείχτηκε στο χρόνο, επιτυχίες της το «Υποφέρω» σε μουσική και στίχους του Φοίβου (το τραγούδι είχε συμπεριληφθεί στο ομότιτλο cd single το οποίο έγινε 6 φορές πλατινένιο!).

Το cd single “Υποφέρω”

Το κομμάτι ακουγόταν παντού και πολλοί Djs της εποχής το μίξαραν στα club με το Insomnia των Faithless καθώς είχαν αρκετές ομοιότητες στον ήχο και η μίξη τους ήταν απολαυστική για τους θαμώνες των club.

Ήταν ζήτημα χρόνου να διαδοθεί μέσω των δικτύων P2P ένα ερασιτεχνικό remix του Υποφέρω ως mashup με το Insomnia. Θυμάμαι ότι όταν το εντόπισα στο Νapster τρελάθηκα καθώς ήταν πολύ καλοφτιαγμένο τεχνικά αλλά εκείνα τα χρόνια η ποιότητα του ήχου στα ερασιτεχνικά μουσικά αρχεία δεν ήταν εφάμιλλη των στούντιο παραγωγών και ακουγόταν λίγο πιο “φτωχό” από τις επίσημες παραγωγές.

Το κομμάτι αυτό έγινε από τα αγαπημένα μου και δεν έφυγε ποτέ από τα playlist μου καθώς η φωνή του Maxi Jazz των Faithless με τις γνωστές φράσεις “I can’t get no sleep” και “Insomnia” έδενε τόσο πολύ με τη φωνή της Δέσποινας!

Το 2005 ψάχνοντας στα ιντερνετικα δισκοπωλεία ανά τον κόσμο και τις νέες κυκλοφορίες πέφτω επάνω σε μια πολύ παράξενη κυκλοφορία από την Αγγλία! Πρόκειται για ένα 12” βινύλιο EP (Extended Play) των Faithless (!!) το οποίο περιέχει 4 remixes τους με τον τίτλο “The Remixes Vol. 1” στο οποίο υπάρχει ένα track το οποίο μου κάνει εντύπωση αμέσως!

Οι δύο όψεις του βινυλίου

Το κομμάτι λέγεται “Mawahh” και αναφέρεται ότι τραγουδούν οι Faithless Vs Despina Jandi!

Το extended play αυτό κυκλοφόρησε τότε σε όλα τα ιντερνετικά δισκοπωλεία και μάλιστα σε τσουχτερή τιμή θυμάμαι. Δεν πτοήθηκα και το αγόρασα αμέσως, από την περιέργεια να δώ περί τίνος πρόκειται, και στο ενδιάμεσο μέχρι να το λάβω προσπάθησα να εντοπίσω ένα ηχητικό απόσπασμα του, σε κάποιο από τα site που πουλούσαν το δίσκο και είχαν και ηχητικό δείγμα, ώστε να καταλάβω τι στο καλό είναι αυτό το κομμάτι το “MAWAHH” και αν Despina Jandi είναι η Δέσποινα Βανδή!

Τελικά τα κατάφερα και είδα ότι ήταν το “Υποφέρω” μαζί με το “Ιnsomnia”! Και έμοιαζε πολύ με αυτό το ερασιτεχνικό remix που είχα αγαπήσει τόσο κάποια χρόνια πριν.

Έλαβα το δίσκο και δεν πίστευα στα μάτια μου! Η Βανδή είχε μπει σε αυτή τη συλλογή των Faithless; Απίστευτο!

Και ναι! Το κομμάτι “Mawahh” ήταν λοιπόν αυτό το remix που ανέφερα παραπάνω ότι είχε «κυκλοφορήσει» στα P2P δίκτυα κάποια χρόνια πριν αλλά σε πολύ καλύτερη ποιότητα πια.

Η Δέσποινα Βανδή από το 2003 που κυκλοφόρησε το “Gia” σε όλο τον πλανήτη και σάρωσε στα charts, την εποχή εκείνη (2005) έχει κυκλοφορήσει ήδη το “Opa Opa” που επίσης γνώρισε επιτυχία στην Ευρώπη και το “Come  Along Now”, ενώ έχει εμφανιστεί μέχρι και στο διάσημο Top of the Pops! To “Gia” αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερε και κατέκτησε και τις Η.Π.Α. σκαρφαλώνοντας στις 31/1/2004 στο Νο 1 του “Hot Dance Radio Airplay” στο Billboard!

Η Δέσποινα Βανδή κατακτά το Billboard!

Το βινύλιο αυτό δεν κυκλοφόρησε από  την εταιρία των Faithless αλλά ήταν στην ουσία αυτό που λέμε “no label” με τον κωδικό FAITH 01 . To σπάνιο αυτό βινύλιο κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2005, μια μέρα πριν από τα γενέθλια της Δέσποινας Βανδή.

Το πώς έγινε αυτό και το remix αυτό έφτασε να συμπεριληφθεί στο βινύλιο “Faithless – The Remixes- Vol. 1”  δεν έγινε γνωστό αλλά ούτε και το γιατί η Δέσποινα αναγράφεται σαν DESPINA JANDI και το γιατί το κομμάτι λέγεται “Mawahh”.

Μπορεί το όνομα να έγινε από λάθος, μπορεί ωστόσο να έγινε και επίτηδες για να μην υπάρχουν προβλήματα με τη δισκογραφική της Δέσποινας τότε.

Αυτό που μπόρεσα να αποκρυπτογραφήσω όμως είναι ο τίτλος “Mawahh”!

Είναι τελικά από τη φράση που λέει η Δέσποινα στο τραγούδι “ΜΑ ΕΓΩΩΩΩΩ σ’αγαπώ σ’άγαπώ σ’άγαπώ…” και το “MAWAHH” είναι απλά αυτό το “ΜΑ ΕΓΩΩΩΩ» που έτσι το κατάλαβαν οι συντελεστές του βινυλίου.

Μετέφερα το κομμάτι αυτό από το βινύλιο μου, στο YouTube για πρώτη φορά και το μοιράζομαι! Και το ξαναχορεύω!

FAITHLESS Vs DESPINA JANDI (VANDI) – “MAWAHH”:

Καλή ακρόαση!

Ο υποφαινόμενος με το σπάνιο βινύλιο ανά χείρας!

Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!


A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Φιλιά!

kosdil

Categories: music, stories, UncategorizedTags: , , , , ,

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: