Η Χριστίνα Μαραγκόζη έχει τραγουδήσει το “Η αγάπη είναι ζάλη” σε δίσκο του 1986! (και το “Πάρε πασά μου” με το Σάκη Μπουλά!)


1986. Μια μουσική χρονιά στην Ελλάδα με πάρα πολλές και μεγάλες επιτυχίες.

Η Άννα Βίσση έχει πει το «Δώδεκα» από την προηγούμενη χρονιά αλλά εξακολουθεί και είναι χιτ και το 1986 (όπως και 34 χρόνια μετά!) και έχει βγάλει το άλμπουμ «Επόμενη κίνηση», ο Γιώργος Νταλάρας το «Με τελείωσες», τα παιδιά από την Πάτρα τις «Μπίρες», ο Στράτος Διονυσίου τον «Ταξιτζή», ο Δημήτρης Κοντολάζος το «Εγώ δεν ήμουν αλήτης», ο Γιάννης Πάριος το «Μάτια Μπλε»,

η Γλυκερία το «Ό,τι και να γίνει θυμήσου», η Αλέκα Κανελλίδου το «Μια περιπέτεια», η Πίτσα Παπαδοπούλου το «Θυσιάστηκα για σένα», ο Λουκιανός Κηλαηδόνης τον «Ύμνο των μαύρων σκυλιών», ο Γιάννης Μηλιώκας το «Κακοσάλεσι»,

η Σοφία Βόσσου το «Φιλαράκι», η Δήμητρα Γαλάνη το «Σ’ όποιον αρέσουμε», ο Λευτέρης Πανταζής τον «Παπαγάλο», ο Νίκος Καρβέλας το «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα», Ο Σάκης Μπουλάς το «Μπανάκι Μανάκι» ο Νίκος Παπάζογλου το «Πότε Βούδας πότε Κούδας», η Άντζελα Δημητρίου το «Δυό φωνές»,

η Πωλίνα την «Μπιρίμπα», ο Αντρέας Μικρούτσικος το «Χαμένο νησί», η Ελευθερία Αρβανιτάκη την «Ακτή», ο Γιάννης Γιοκαρίνης το «Δεν είμαστε καλά», ο Τζίμης Πανούσης το «Κάγκελα παντού», η Μελίνα Τανάγρη το «Όλα μπερδεύονται γλυκά»,

η Αφροδίτη Μάνου τη «Νύχτα», οι Φατμέ το «Καλοκαιράκι», ο Ζώρζ Πιλαλί το σπάνιο Live του, ο Αντύπας το «Απαγορεύεται να σ αγαπάω», η Ελένη Βιτάλη το «Κύριε Αστυφύλακα», ο Διονύσης Θεοδόσης το «Έτσι σ αγάπησα»,

η Λίτσα Διαμάντη το «Δεν παντρεύομαι», ο Κώστας Τουρνάς το «Αν ο έρωτας ζει», η Ρίτα Σακελαρίου το «Είναι γάτα», ο Αντώνης Καλογιάννης το «Χωρίς συνθήματα», ο Δημήτρης Μητροπάνος τους «Ξενύχτες», η Μαρινέλλα το «Είμαι η Μαίρη»

και βέβαια η χρονιά έχει να παρουσιάσει και δύο δίσκους σταθμούς για τους ερμηνευτές τους που γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Ο ένας είναι το «Η αγάπη είναι ζάλη»  της Χάρις Αλεξίου και ο άλλος είναι το «Κατά βάθος αλεπού» της Ελένης Δήμου, δύο δίσκοι που κατάφεραν να κάνουν ραδιοφωνικά singles σχεδόν όλα τα κομμάτια τους και να ακούγονται μέχρι σήμερα.

Κάθε Χριστούγεννα λοιπόν, οι εταιρίες συνήθιζαν να κυκλοφορούν τις επιτυχίες της χρονιάς σε ένα μονό ή διπλό (ή και κάποτε τριπλό) άλμπουμ και ας μην ξεχνάμε ότι ο δίσκος τότε είχε ιδιαίτερη αξία και ήταν μια ωραία ιδέα για δώρο (προσωπικά έμενα ως παιδάκι τότε, όσοι μου έφερναν δώρο που δεν ήταν δίσκος σε γιορτές γενέθλια επισκέψεις κλπ αυτόματα έμπαιναν σε black list στα παιδικά μου μάτια και δεν τους πολυσυμπαθούσα!).

Κάθε χρονιά κυκλοφορούσαν πάρα πολλοί δίσκοι και κάθε εταιρία είχε τα δικά της σουξέ που συμπεριλάμβανε στους συλλεκτικούς αυτούς δίσκους.

Συλλεκτικοί δίσκοι με τις επιτυχίςες της χρονιάς

Όταν όμως μια πολύ μεγάλη επιτυχία της χρονιάς δεν ανήκε στο ρεπερτόριο της εταιρίας τότε πολλές φορές η εταιρία ηχογραφούσε εκ νέου την επιτυχία αυτή με τραγουδιστές που ανήκουν στο ρεπερτόριό της, συνήθως τραγουδιστές που έχουν υπογράψει μεν στην εταιρία αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα τις προσωπικές τους δουλειές ώστε να έχουν γίνει γνωστοί στο ευρύ κοινό. Έτσι στο παρελθόν η Άννα Βίσση πριν ηχογραφήσει το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ έχει τραγουδήσει σε τέτοιο δίσκο το «Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε», η Δέσποινα Βανδή το «Φταίει ο έρωτας» κλπ.

Το 1986 λοιπόν στην Ελληνική CBS ο Αντώνης Βαρδής έχει αναλάβει χρέη παραγωγού αλλά έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα δικό του άλμπουμ το «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα» το οποίο έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία (το ομώνυμο τραγούδι και το «Δεν είχα δύναμη» είναι τραγούδια που παίζονται και σήμερα) και μας έχει συστήσει μεταξύ άλλων και την υπέροχη φωνή της νέας τραγουδίστριας Χριστίνας Μαραγκόζη που συμμετέχει στο άλμπουμ με τρία τραγούδια, ένα εκ των οποίων το «Σαν ψέμα» ξεχώρισε και ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα.

Πλησιάζουν λοιπόν τα Χριστούγεννα και η εταιρία ετοιμάζεται να βγάλει το συλλεκτικό της άλμπουμ με τις επιτυχίες του καταλόγου της. Εκείνη την εποχή ακόμα η  CBS δεν είχε μεγάλο μερίδιο της πίτας στην Ελληνική αγορά ωστόσο είχε καταφέρει να κάνει επιτυχία με το άλμπουμ «Κάτι συμβαίνει» της Άννας Βίσση με το «Δώδεκα» να ξεχωρίζει ενώ έχει μόλις κυκλοφορήσει το επόμενο άλμπουμ της Άννας, το «Η επόμενη κίνηση» που ήταν η πρώτη κυκλοφορία της εταιρίας τότε στο νέο format μουσικής, σε αυτό τον παράξενο για την εποχή δίσκο, το compact disc, το γνωστό μας πια cd που αντικατέστησε τον αναλογικό ήχο με τον ψηφιακό!

Το πρώτο Ελληνικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1986 σε CD η ελληνική CBS ήταν το “Η επόμενη κίνηση” της Άννας Βίσση

Για τη συλλογή με τις επιτυχίες της χρονιάς επιλέχθηκαν από τη CBS:

Η Άντζελα Δημητρίου (που έχει καταφέρει να κάνει την πρώτη της μεγάλη επιτυχία το «Ποια θυσία» ενώ έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Δυό φωνές»), ο Νίκος Καρβέλας (που σκίζει παντού με το «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα»), η Αρλέτα (που έχει επίσης ένα επιτυχημένο άλμπουμ το «Τσάι γιασεμιού»), ο Λευτέρης Πανταζής (που έχει κυκλοφορήσει το «Σε νοσταλγώ»), ο Άγγελος Διονυσίου (που συνεργάστηκε με τον Τάκη Μουσαφίρη και κυκλοφόρησε το «Χαράζει»), ο Ανδρέας Μικρούτσικος (που ακούγεται επίσης παντού με το άλμπουμ «Περνάω με κόκκινο» – το «Χαμένο νησί» είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς), ο Σάκης Μπουλάς που με το «Μπουλας Ελλάς» γνωρίζει επίσης μεγάλη επιτυχία και η νεοεισερχομένη στα δισκογραφικά δρώμενα Χριστίνα Μαραγκόζη με το single της «Σαν ψέμα» από το άλμπουμ του Αντώνη Βαρδή «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα».

Το 1986 όμως έχει χαρακτηριστεί από δύο τραγούδια που ανήκουν στο δυναμικό της Μίνως Μάτσας & Υιός και είναι το «Η αγάπη είναι ζάλη» και το «Πάρε πασά μου» που ο Αντώνης Βαρδής αποφασίζει να ηχογραφηθούν από καλλιτέχνες της CBS ώστε να ενσωματωθούν στο άλμπουμ  με τις επιτυχίες της χρονιάς.

Έτσι ηχογραφείται το «Η αγάπη είναι ζάλη» ξανά με τη φωνή της Χριστίνας Μαραγκόζη και το «Πάρε πασά μου» σε μια νέα ενδιαφέρουσα reggae version με τη Χριστίνα Μαραγκόζη και το Σάκη Μπουλά.

Ο δίσκος συμπληρώνεται με μερικές ακόμα νέες ηχογραφήσεις επιτυχιών της χρονιάς που δεν ανήκουν στο δυναμικό της εταιρίας και ηχογραφούνται από τραγουδιστές που ανήκουν στη CBS. Έτσι ο Άγγελος Διονυσίου ηχογραφεί την επιτυχία του Στράτου Διονυσίου «Ο Ταξιτζής» και ο Στάθης Αγγελόπουλος ηχογραφεί το «Με τελείωσες» και το «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης».

Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Οι επιτυχίες της χρονιάς» σε βινύλιο (CBS 450390-1) και σε κασέτα  (CBS 450390-4).

Το βινύλιο και η κασέτα του άλμπουμ “Οι επιτυχίες της χρονιάς”

Ο δίσκος αυτός δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε cd και έτσι οι ηχογραφήσεις αυτές παρέμειναν στην αναλογική εποχή του βινυλίου

Από σήμερα και μέσω της μεταφοράς τους από το σπάνιο βινύλιο στην ψηφιακή εποχή οι εγγραφές αυτές βλέπουν ξανά το φως της δημοσιότητας μέσω του ανεβάσματός τους στο YouTube.

Η Ερμηνεία της Χριστίνας Μαραγκόζη στο «Η αγάπη είναι ζάλη» με τη συμμετοχή του Αντώνη Βαρδή στα φωνητικά είναι συγκλονιστική και κακώς που μέχρι σήμερα αυτή η εγγραφή δεν έχει συμπεριληφθεί σε καμία άλλη έκδοση της εταιρίας.

Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της Χριστίνας Μαραγκόζη το οποίο την τοποθέτησε κατευθείαν στο πάνθεον των μεγάλων φωνών στην Ελλάδα, το “Σ’ ακολουθώ». Ο δίσκος κατάφερε να γίνει σύντομα πολύ αγαπητός από το μουσικόφιλο κοινό ενώ ανέδειξε μερικές από τις μεγαλύτερες διαχρονικές επιτυχίες της Χριστίνας Μαραγκόζη («Χάνομαι (κλείστε τις πόρτες)», «Θα προχωράμε μαζί», «Λένε η αγάπη», «Νύχτα μου γόησσα», «Ένα λικεράκι» κλπ.).

Ιδού λοιπόν οι δύο σπάνιες αυτές ηχογραφήσεις για πρώτη φορά στο διαδίκτυο:

«Η αγάπη είναι ζάλη» – Χριστίνα Μαραγκόζη (Αντώνης Βαρδής στα φωνητικά)

«Πάρε πασά μου» – Χριστίνα Μαραγκόζη και Σάκης Μπουλάς

Από το προσωπικό μου αρχείο, με όλη μου την αγάπη στη Χριστίνα Μαραγκόζη.

Καλή ακρόαση !

Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.

Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!


A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!

https://www.youtube.com/c/kosdil

https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial

Φιλιά!

kosdil

Categories: covers, music, UncategorizedTags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: