
Και όμως. Η τεράστια επιτυχία της Madonna “La Isla Bonita” δεν είχε προβλεφθεί σαν κορυφαίο single του άλμπουμ της “True Blue” το 1986, και το τραγούδι σε μια κίνηση ΜΑΤ κυκλοφόρησε σαν single πρώτα στην Ελλάδα από τη Σάντυ Πολίτη και την ομάδα του Ακη Γκολφίδη και του Κώστα Σάκκαρη αρκετούς μήνες πριν το κυκλοφορήσει παγκόσμια η Warner με τη Madonna!
Το ακούς κουφό; Είναι! Ας παμε να δούμε πώς έγινε!
Είναι 1986. Αρχές καλοκαιριού. Η Madonna έχει ήδη καθιερωθεί στην κορυφή των charts παγκοσμίως με το δεύτερο άλμπουμ της “Like a Virgin” το οποίο έχει βγάλει ήδη 5 hit singles (“Like a Virgin”, “Material Girl”, “Angel”, “Into the Groove” και “Dress You Up”). Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε αρχικά χωρίς το “Into the Groove” το οποίο κυκλοφόρησε αυτόνομα μετά την έκδοση του άλμπουμ σαν το soundtrack της ταινίας “Desperately Seeking Susan” και λόγω της επιτυχίας του συμπεριλήφθηκε σε δεύτερη έκδοση του “Like a Virgin”!
Μαθαίνουμε τότε λοιπόν από τα μέσα της εποχής, δηλαδή το MTV, το Μουσικόραμα και άλλες μουσικές εκπομπές από τα κρατικά κανάλια αλλά και τα μουσικά περιοδικά της εποχής (εγώ αγόραζα τότε και το Γερμανικό Bravo χωρίς να ξέρω Γερμανικά απλά για να βλέπω charts και νέες κυκλοφορίες), ότι η Madonna ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο single από το πολυαναμενόμενο επερχόμενο άλμπουμ της (είχε προηγηθεί το single “Live to Tell” τον Μάρτιο).
Το τραγούδι ήταν το “Papa don’t Preach”. Κυκλοφόρησε στις αρχές του Ιουνίου του 1986 σαν προπομπός ουσιαστικά του νέου άλμπουμ, σάρωσε στα charts και μέχρι το τέλος του μήνα ολόκληρο το νέο άλμπουμ με τον τίτλο “True Blue” και το υπέροχο εξώφυλλό του ήταν ήδη στα δισκοπωλεία.
Αγόρασα το δίσκο την ημέρα της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, καθώς τον είχα παραγγείλει στο δισκάδικο της γειτονιάς μου με το που ανακοίνωσε η WEA στην Ελλάδα την κυκλοφορία του κάποιες ημέρες πριν.
Θυμάμαι ότι όταν έβαλα το δίσκο να παίξει και έφτασα στη δεύτερη πλευρά και αρχίζει να παίζει το “La Isla Bonita” ενθουσιάστηκα! Τι απίστευτο τραγούδι ήταν αυτό και πόσο διαφορετικό από τον ήχο της Madonna. Ήμουν σίγουρος ότι αυτό θα ήταν το επόμενο single και ανυπομονούσα να κυκλοφορήσει για να βγουν και τα σχετικά remixes. Έκανε μπάμ στα αυτιά μου ότι είναι το τραγούδι που θα “rocks the boat”!
Φευ! Ο καιρός πέρναγε και για το τραγούδι αυτό δεν ακουγόταν τίποτα επίσημα από την εταιρία της Madonna. Αντιθέτως, έρχεται ο Σεπτέμβρης και βγαίνει τρίτο single από το άλμπουμ το “True Blue” ενώ ακούγεται ότι το τέταρτο single θα είναι το “Open your Heart”! (εε;;; καλά τι κάνουν εκεί στην εταιρία της σκεφτόμουν; αφήνουν αυτή την κομματάρα για το συμβατικό και προβλέψιμο “Open Your Heart”;).
Η αλήθεια είναι ότι τo “La Isla Bonita” ήταν ένα τραγούδι λίγο πιο μακριά από το Αμερικάνικο αλλά και το Βρετανικό κοινό (οι δύο μεγάλες αγορές) αλλά ήταν πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό Italo Disco ήχο με αποτέλεσμα το τραγούδι να έχει αρχίσει να ακούγεται ξαφνικά πάρα πολύ στην Ελλάδα (δεν το ανακάλυψα μόνο εγώ από το άλμπουμ τελικα 🙂 ), στην Ισπανία, στην Ιταλία και γενικά στη Μεσόγειο χωρίς όμως να εχει κυκλοφορήσει σαν official single και χωρίς να υπάρχει “εντολή” από την εταιρία για προώθησή του.

Το τραγούδι το καλοκαίρι του ’86 ακούγεται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα (κάτι που είχε συμβεί και πάλι την προηγούμενη χρονιά με το “Maria Magdalena” της Sandra, που ουσιαστικά έγινε hit πρώτα στην Ελλάδα το καλοκαίρι του ’85).
Σε αντίθεση με το “Maria Magdalena” όμως το οποίο είχε κυκλοφορήσει ήδη σαν single με extended version, υπήρχε έντονο πρόβλημα με την ενσωμάτωση του “La Isla Bonita” σε dj set στις Disco καθώς το τραγούδι δεν είχε κυκλοφορήσει σε remixes ώστε να μπορεί ο dj να το μιξάρει “μπρος και πίσω” με τα άλλα hit της εποχής και η album version, η οποία ήταν η μόνη διαθέσιμη, δεν είχε τα ανάλογα «κοψίματα» ή «γέφυρες» για να μπορεί να γίνει αυτό. (Για να γίνει μια σωστή μίξη δύο τραγουδιών θα πρέπει να έχουν και τα δύο ένα μεγάλο τμήμα χωρίς φωνητικά – ώστε να μπορέι ο dj να τα βάλει σε εκείνο το σημείο να παίζουν μαζί και να μεταβεί από το ένα στο άλλο ομαλά).
Τότε λοιπόν έρχεται ο Κώστας Σάκκαρης (της γνωστής Sakkaris Records) – ναι ο μπαμπάς της διεθνούς τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη! – και ο maitre του ήχου Άκης Γκολφίδης που έφερε τον Italo Disco ήχο στην Ελλάδα και αναλαμβάνουν και κάνουν την παραγωγή σε μια νέα έκδοση του “La Isla Bonita” με τη φωνάρα της Σάντυ Πολίτη το οποίο κυκλοφορεί ξαφνικά σε δύο «χορταστικές» εκδόσεις πια (7.28 λεπτών η μια και 6.42 η άλλη) σε maxi single ώστε να μπορεί το τραγούδι να μιξάρεται άνετα στις disco.
(Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι στο οπισθόφυλλο του single αναφέρονται σαν παραγωγοί οι Σάκκαρης – Γκολφίδης ενώ μέσα στο label του δίσκου αναφέρονται σαν παραγωγοί οι Γκολφίδης – Haselbeck (!) ).
Έτσι λοιπόν, πριν καν η εταιρία της Madonna προωθήσει το “La Isla Bonita”, το τραγούδι κυκλοφόρησε ΕΠΙΣΗΜΑ σαν single στην Ελλάδα με τη Sandy Politi από τη Sakkaris Records (SR 8.529) και αρκετούς μήνες αργότερα (Ανοιξη του ’87) η Warner αποφάσισε και το κυκλοφόρησε σαν πέμπτο single από το “True Blue” (μετά το “Open your Heart”).

Εκείνη την εποχή πριν την εποχή του διαδικτύου, όπου δεν υπήρχε το YouTube, το iTunes και γενικότερα η ιντερνετική διάδοση πληροφοριών μια δισκογραφική κυκλοφορία (εκτός από τις by default international κυκλοφορίες) περιοριζόταν στη χώρα της και ακουγόταν ουσιαστικά εκεί εκτός από περιπτώσεις που κάποια άλλη εταιρία σε άλλη χώρα έπαιρνε τα δικαιώματα και το κυκλοφορούσε και εκείνη ή ενσωμάτωνε το τραγούδι σε κάποια συλλογή.
Έτσι το βινύλιο της Sandy Politi ουσιαστικά αρχικά περιορίστηκε στην Ελληνική αγορά (φαντάζομαι ότι τα μηχανικά δικαιώματα της εποχής θα αφορούσαν την άδεια για κοπή συγκεκριμένου αριθμού βινυλίων). Η μεγάλη επιτυχία του ήταν ότι ακούγοντάς το τραγούδι στη μορφή αυτή αρκετοί τουρίστες εκείνο το καλοκαίρι στην Ελλάδα ζητούσαν απο τους Djs και τους το έγραφαν σε κασέτες και το έπαιρναν με αυτό τον τρόπο στη χώρα τους, ενώ αρκετοί αγόραζαν και το maxi single πριν φύγουν για τη χώρα τους.
Ποιά ήταν όμως αυτή η φωνάρα που ακούγαμε στην κυκλοφορία του “La Isla Bonita”;
Τη Σάντυ Πολίτη την έχουμε συναντήσει δισκογραφικά την ίδια χρονιά στο maxi single “Searching for your Love” σαν μέλος του γκρουπ “Three Five”, τραγούδι το οποίο ακούστηκε πάρα πολύ στις disco to 1986 καθώς είχε κοινά στοιχεία με το “Song for Denise” των “Piano Fantasia” που μεσουρανούσε από το 1985 παντού. Το τραγούδι είχε κάνει αίσθηση στις disco και ήταν αρκετά αγαπητό από τους Έλληνες Dj. Το τραγούδι υπέγραφαν οι – Terry Siganos και – Tony Haselbeck και φυσικά ήταν σε παραγωγή των Γκολφίδη – Σάκκαρη και πάλι.
Σε όλους όσοι λατρεύαμε την Italo Disco η φωνή της Σάντυ μας είχε εντυπωσιάσει με το ηχόχρωμά της από εκείνο το maxi single.
(Θα ακολουθήσει άρθρο στο οποίο θα υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις σχετικά με αυτό το κομμάτι καθώς και αυτό έκανε το γύρο του σε διάφορες χωρες του εξωτερικού!!! 🙂 )
Τότε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν υπήρχε η άμεση ενημέρωση για τις δισκογραφικές κυκλοφορίες και πηγαίναμε στα δισκάδικα και βλέπαμε τις νέες κυκλοφορίες εκεί. Η έκπληξή μου όταν είδα ξαφνικά στα ράφια του δισκοπωλείου το maxi single «La Isla Bonita» με τη Σάντυ Πολίτη ήταν τεράστια καθώς κυκλοφόρησε χωρίς να έχει προηγηθεί καποια ανακοίνωση / διαφήμιση σε μουσικά περιοδικά.
Είχα μείνει να χαζεύω το εξώφυλλο με τη γυμνόστηθη κοπέλα (εντάξει δεν ήταν τόσο καλόγουστο μεταξυ μας το εξώφυλλο) και να αναρωτιέμαι αν αυτή η κοπέλα είναι η Σάντυ Πολίτη καθώς ούτε στο “Searching for your love” υπήρχε φωτογραφία της!

Μετά γυρίζω το δίσκο και βλέπω στο οπισθόφυλλο ότι η εκτέλεση του τραγουδιού είναι 7.28 (σημαίνει ότι θα έχει πολλά «κοψίματα» για μίξεις) – τότε ασχολιόμουν πολύ με τις μίξεις στο σπίτι και έφτιαχνα προγράμματα σε κασέτες χωρίς υπολογιστές αλλά με το μικτάκι μου και δύο πικάπ, οπότε έπρεπε να έχεις μεράκι για να βάλεις δύο τραγούδια να παίξουν μαζί για 2 οκτάμπιτα ώστε να γίνει ωραία μίξη!

Βλέπω ότι υπάρχει και η Dub Version μέσα και τρελάθηκα (κάθε τραγούδι hit της εποχής που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να κυκλοφορήσει και σε Dub Version – καμμία σχέση με το σημερινό DAB). Αγόρασα αμέσως το maxi single πήγα σπίτι και έβαλα αμέσως το δίσκο στο πικάπ. Αγόρασα ξανά και ξανά αυτό το maxi single καθώς από το πολύ παίξιμο ο δίσκος χάλαγε.


Θέλω να σημειώσω εδώ όλους όσοι αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του δίσκου σαν συμμετέχοντες στην παραγωγή αυτή. Ήταν μια διαφορετική εποχή και οι άνθρωποι αυτοί έκαναν με πολύ μεράκι τις παραγωγές αυτές. Νομίζω ότι όλοι όσοι λατρέψαμε την Italo Disco μουσική το χρωστάμε στον Άκη Γκολφίδη, τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο, στον Κώστα Σάκκαρη που με την εταιρία του άνοιξε το δρόμο για να φτάσουν στα σπίτια μας εκείνη την εποχή οι Italo Disco παραγωγές του εξωτερικού αρχικά και έδωσε το βήμα και σε πολλούς Έλληνες αργότερα να μάς παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες, στον Τέρρυ Σιγανό, στον ALEX-C και σε αρκετούς ακόμα.

Το τραγούδι προκάλεσε σεισμό στις Disco της εποχής καθώς μπορούσε πια να ενσωματωθεί στα dj set με τις τόσο extended version του και έτσι το αγαπημένο όλων πια “La Isla Bonita” να μπορεί να χορεύεται στις Disco παρόλο που η Madonna και η εταιρία της δεν το είχαν ακόμα λανσάρει σαν single!
Το τραγούδι με τη φωνή της Σάντυ, το «τσίμπησε» η Ιταλική εταιρία “Many Records” ήδη μέσα στο 1986 και τo συμπεριέλαβε στη διάσημη συλλογή “The Flying Mix” που κυκλοφόρησε σε δίσκο και κασέτα. Η συλλογή αυτή ήταν μιξαρισμένη από τον Dan Venturi και η Σάντυ έχει μιξαριστεί με τον άλλο Ιταλό σταρ της εποχής τον Martinelli με το “O. Express” ενώ μαζί με τη Σάντυ Πολίτη συναντούμε τη Sabrina, τη Samantha Fox, τη Victor Lazlo, τους KOTO τους Bruce and Bongo κλπ.

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε και σε Ελληνικές συλλογές επιτυχιών. Στη συλλογή «Πάρτυ Μαζί σου» (όπου αναφέρεται σαν “Sandy” χωρίς το Politi ώστε να νομίζει κανείς ότι είναι κάποια ξένη διασκευή καθώς στο άλμπουμ υπήρχαν και τραγούδια από το διεθνή κατάλογο της εταιρίας), στη συλλογή “Samba Party” που ήταν όλη μιξαρισμένη από τον DJ Pierro Ravini (star της εποχής) και στη συλλογή «Winners» επίσης μιξαρισμένη από τον Pierro Ravini όπου ακούμε μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη με το Vampires των Radiorama.



Μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 1987, η Madonna κυκλοφόρησε το “La Isla Bonita” σαν single.

Πιστεύω πως οποιονδήποτε κι αν ρώταγες τότε ή ρωτήσεις σήμερα στη χώρα μας ποιο είναι το αγαπημένο του τραγούδι από το «True Blue” θα σου πει το “La Isla Bonita”.
Αξίζει να σημειωθέι ότι το 1993 κυκλοφόρησε μια συλλογή στη Σιγκαπούρη με τίτλο «The Ultimate European Dance Collection 3» στην οποία έχει συμπεριληφθεί το “La Isla Bonita” με τη Σάντυ Πολίτη!

Την ίδια τακτική με την κυκλοφορία του “La Isla Bonita” σαν single πριν την επίσημη κυκλοφορία της Madonna ακoλούθησαν και άλλες δύο χώρες, η Ιταλία που κυκλοφόρησε το “La Isla Bonita” με τη Lucia και η Ισπανία που το κυκλοφόρησε με τη Micaela.

Δεν έχω στοιχεία για το ποιο κορίτσι (Sandy, Lucia, Micaela) προηγήθηκε των άλλων δύο πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως στην παγκόσμια δισκογραφία το “La Isla Bonita” κυκλοφόρησε πρώτα σαν single από τη Sandy Politi και μετά από τη Madonna και αυτό είναι σπουδαίο.
Μέσα από το αρχείο που έχω διατηρήσει με τα Ελληνικά charts της εποχής που ανακοίνωνε το περιοδικό ΠΟΠ + ΡΟΚ με ένα σύστημα καταμέτρησης των πωλήσεων (πολύ πριν τα ifpi charts) βρήκα αυτό το chart χωρίς να μπορώ να πω με σιγουριά ποιό μήνα του ’86 αφορά όπου φαίνεται η είσοδος στα singles στο Νο 21 του maxi – sinlge “La Isla Bonita” της εταιρίας Sakkaris στο οποίο μάλλον από λάθος γράψανε το όνομα της Lucia. Το Maxi single της Lucia είχε κυκλοφορήσει και αυτό στην Ελλάδα κάποια στιγμή από την Industry Records οπότε εκτιμώ ότι αυτή η είσοδος στο Singles Chart αφορά το maxi single της Sandy Politi.

Extra photos:


Τα τραγούδια του Ελληνικού single!
Τα 2 τραγούδια του single “La Isla Bonita” της Sandy Politi ανεβασμένα για πρώτη φορά με ψηφιακή επεξεργασία από το βινύλιο (Studio Πολυφωνική) από σήμερα στο κανάλι “Kosdil Channel – Dilzas Says and Shares” είναι εδώ:
- LA ISLA BONITA (12″ Version)
2. LA ISLA BONITA – DUB VERSION
- ΘΑ ακολουθήσει και άλλο άρθρο σχετικά με άγνωστες στο ευρύ κοινό επιτυχίες της Σάντυ Πολίτη κατά τη διάρκεια της Italo Disco περιόδου της καριέρας της με υλικό που θα δεί το φως της δημοσιότητας πρώτη φορά εδώ στο site “Dilzas Says and shares”. Stay tuned!

Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το.
Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!
https://www.youtube.com/c/kosdil
https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial
Φιλιά!
kosdil
The English Version of this article is also available here:
https://dilzas.net/2020/10/22/bonitasandy/
translated in English by TINA REFENES

Μπράβο, φίλε σε ευχαριστούμε πολύ για την πληρέστατη ενημέρωση !!!
LikeLike
Ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς που αυτά που μοιράζομαι βρίσκουν ανταπόκριση!!
LikeLike
Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε για τις πληροφορίες που μοιράστηκες !!!!
LikeLike