Τέλος του 1990. Ξαφνικά η Αθήνα γεμίζει από γιγαντοαφίσες του Μιχάλη Ρακιντζή και της Σοφίας Αρβανίτη διαφημίζοντας τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στο «Κεντρί».

Το «Κεντρί» ήταν ένας νέος χώρος για την εποχή. Είχαν προηγηθεί εκεί οι sold out εμφανίσεις της Αλέξιας και του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου την προηγούμενη χρονιά και είναι ο χώρος που έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα της νυχτερινής Αθήνας.

Ήδη από το 1987 και μετά που κυκλοφόρησε το debut άλμπουμ της Αλέξιας με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο έχει αλλάξει και η ποπ μουσική σκηνή στην Ελλάδα. Οι τεράστιες για την εποχή πωλήσεις αυτού του ποπ άλμπουμ σηματοδότησαν και μια αλλαγή στην Ελληνική δισκογραφία καθώς όλες οι υπόλοιπες εταιρίες αναζήτησαν να δημιουργήσουν τη δική τους Αλέξια ( η οποία είχε γίνει τεράστιο pop idol ήδη από την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ).
Έτσι η Μinos ανέδειξε τη Μαντώ (και την Ευριδίκη λίγο αργότερα), η CBS την Πωλίνα ( η οποία είχε πλούσιο βιογραφικό στη νυχτερινή Αθήνα αλλά δεν είχε δισκογραφία μέχρι τότε) και την Καίτη Γαρμπή (σε ένα στυλ μεταξύ ποπ και λαϊκού) και η BMG τη Σοφία Αρβανίτη η οποία με το πρώτο της άλμπουμ ανέδειξε ένα χαρακτήρα ποπ+ροκ καθώς το άλμπουμ της μοιραζόταν συνθετικά μεταξύ του μαιτρ των ποπ χιτ Κώστα Χαριτοδιπλωμένου και του Αντώνη Τεκτονίδη ο οποίος έδωσε μια πιο ποπ/ροκ διάσταση στο κομμάτι των συνθέσεών του.


Το άλμπουμ της Σοφίας κύλησε συμπαθητικά, συστήνοντας στο κοινό μια νέα ελπιδοφόρα παρουσία αλλά δεν έκανε το «μπαμ» που ίσως η εταιρία περίμενε (όπως η Μαντώ και η Πωλίνα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, η Μαντώ με το “Αγκαλιτσες και φιλακια” και η Πωλίνα με τις γνωστές Σεϋχέλλες της). Από το άλμπουμ της Σοφίας ξεχώρισε το “Σοκολατί”, ενώ ακούστηκε αρκετά το “Και πιο καλά” το οποίο ήταν απάντηση στο “πάμε για τρέλλες στις Σεϋχέλλες”, το “Το ονομά μου έιναι Σοφία” και το “Ένα Μήλο” χωρίς δυστυχώς η εταιρία να προωθήσει ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ το “Παιχνίδι της Νύχτας” ένα καθαρόαιμο Italo Disco κομμάτι με την υπογραφή του μάστορα του είδους Κώστα Χαριτοδιπλωμένου.
Έτσι, το 1990 με μια έξυπνη κίνηση ΜΑΤ της εταιρίας της, η Σοφία ξεκινά την προετοιμασία του δεύτερου άλμπουμ της σε συνεργασία με τον κορυφαίο ποπ σταρ της εποχής με το άγγιγμα του Μίδα, το Μιχάλη Ρακιντζή.

Ο δίσκος ηχογραφείται σχεδόν μυστικά, χωρίς να υπάρχουν στον Τύπο οι γνώστες πληροφορίες που δίναν τα γραφεία Τύπου των εταιριών τότε και χωρίς να έχει δημοσιευτεί η παραμικρή είδηση για αυτό στα τότε μουσικά περιοδικά της εποχής.
Ώσπου ένα Σάββατο στην εκπομπή MEGA STAR, που ήταν στην ουσία η μουσική ενημέρωσή μας σχετικά με την Ελληνική δισκογραφία και ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την πιο Ποπ σκηνή, εμφανίζεται ένα βίντεο με τη Σοφία και το Μιχάλη από το στούντιο όπου μας δίνουν ένα δείγμα – όχι από το «μη μου μιλάς για καλοκαίρια» αλλά από το «Μόνη περπατώ» που στην ουσία μας συστήνει τον καινούριο ήχο της Αρβανίτη! Και τι ωραία μελωδία για να συστηθεί το νέο προφίλ της Σοφίας στο κοινό που τη γνώρισε από το “Σοκολατί”.
Λίγο καιρό μετά, σε γιορταστικό πρόγραμμα της Ρούλας Kορομηλά στην ΕΤ1 ανάμεσα σε διάφορους γνωστούς τραγουδιστές της εποχής που παρουσιάζουν τις δουλειές τους, εμφανίζονται η Σοφία και ο Μιχάλης και παρουσιάζουν το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια» ξεσηκώνοντας όλο το μουσικόφιλο κοινό που πρώτη φορά άκουγε το τραγούδι αυτό και έβλεπε τη νέα Αρβανίτη (νέος ήχος αλλά και νέο πιο hippy look σε σχέση με το look του πρώτου της άλμπουμ).
Η συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Το τραγούδι μέσα σε μια μέρα γίνεται viral τα δεδομένα της εποχής. Όλοι όσοι είχαμε γράψει την εκπομπή σε βίντεο δεν χορταίναμε να το ακούμε και τα δισκοπωλεία είχαν κουραστεί να δέχονται τηλεφωνήματα και επισκέψεις πελατών που ρωτούσαν «Πότε βγαίνει ο νέος δίσκος της Αρβανίτη»; (εγώ ήμουν ένας από αυτούς).
Ο δίσκος κυκλοφόρησε και δεν άργησε να σκαρφαλώσει στο Νο 1 του επίσημου τότε Chart του ΠΟΠ + ΡΟΚ αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δισκογραφίας.

Δημιουργήθηκαν αμέσως 5 video clip για τραγούδια του άλμπουμ (πρωτόγνωρο για την μέχρι τότε Ελληνική δισκογραφία) ενώ το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια» έγινε ο ύμνος του καλοκαιριού του 1990 (και όχι μόνο τελικά).
Επισφράγισμα όλης αυτής της επιτυχίας ήταν η sold out συναυλία στο Λυκαβηττό, στην οποία θυμάμαι εγώ και η παρέα μου όταν φτάσαμε δεν υπήρχε εισιτήριο ούτε για δείγμα (να θυμίσω ότι δεν υπήρχε ίντερνετ ηλεκτρονική προπώληση κλπ). Μείναμε με χιλιάδες κόσμο σκαρφαλωμένοι στα βράχια του Λυκαβηττού και ακούγαμε τη συναυλία από έξω. Δεν θα ξεχάσω τι έγινε όταν ο Μιχάλης παρουσίασε τη Σοφία και άρχισαν να παίζουν οι νότες από το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια». Αισθανόσουν πραγματικά το βουνό να σείεται κάτω από τα πόδια σου. Εμείς οι από έξω είχαμε στήσει τη δική μας συναυλία και χορεύαμε ακούγοντας μόνο τα διαδραματιζόμενα μέσα στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Έτσι, στο τέλος της χρονιάς, η Αθήνα γεμίζει από τις αφίσες του Μιχάλη και της Σοφίας για το «Κεντρί».




Μεγάλη χαρά είχαμε όλοι οι θαυμαστές τους και θυμάμαι τα σταθερά (τότε) τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά από τους φίλους: «Κανόνισε να κλείσεις τραπέζι»!
Πήγα πολλές φορές τότε στο Κεντρί. Και έφυγα ιδρωμένος χορεύοντας. Ένα πρόγραμμα χωρίς λαϊκά που κατάφερνε και συγκέντρωνε τον κόσμο της νυχτερινής Αθήνας.
Θυμάμαι μια από τις φορές που έχουμε πάει, να περιμένουμε σε μια τεράστια ούρα για να μπούμε μέσα και εκείνη την ώρα σκάει μύτη ένα cabrio και κατεβαίνει από μέσα η Σοφία και ο Μιχάλης υπέρλαμπροι και όλη η ουρά ακούστηκε να κάνει ένα παρατεταμένο «ωωωωωωωω».
Μπήκαν με αέρα σταρ μέσα στο μαγαζί κάνοντας μας να ανυπομονούμε να μπούμε και να δούμε το πρόγραμμα.

Ναι, ήταν ωραία εποχή τότε. Δεν υπήρχε το fb και το insta και η απομυθοποίηση των καλλιτεχνών. Δεν τους έβλεπες να ξυπνάνε αγουροξυπνημένοι και να κανουν stories, δεν τους έβλεπες να τηγανίζουν πατάτες στην κουζίνα τους, δεν τους έβλεπες να προσπαθούν να σου δείξουν ότι είναι ένας σαν κι εσένα (γιατί να το κάνουν και γιατί το κάνουν τώρα άραγε;).
Οι φωτογραφίες που βγαίναν στον Τύπο ήταν προσεγμένες και ελεγμένες από τα γραφεία Τύπου των εταιριών και υπήρχε ένας όμορφος μύθος γύρω από το όνομα του καθενός.
Και μετά που δεν είχαμε κινητά και selfie και κάμερες και βίντεο, πηγαίναμε στα καμαρίνια και παίρναμε αυτόγραφα!!
Το «Κεντρί» με τη Σοφία και το Μιχάλη σου πρόσφερε διασκέδαση Ευρωπαϊκού επίπεδου. Ωραία παραγωγή, ωραίες επιλογές τραγουδιών (πέρα από το ρεπερτόριο τους τραγουδούσαν disco, funky, pop & rock επιτυχίες της εποχής) και ένα show τελείως καινούριο για τα δεδομένα της τότε νυχτερινής Αθήνας.
Κριμα που δεν ηχογραφήθηκε ένα άλμπουμ από εκείνες της βραδιές.
Επίσης επίσημο οπτικό ακουστικό υλικό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εκτός από μια εμφάνιση της Σοφίας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Με στυλ και Φαντασία» όπου παρουσίασε το «I don’t need affection” στην εκδοχή από το «Κεντρί» με τα έξτρα ραπ φωνητικά από τους τραγουδιστές –χορευτές που τη συνόδευαν (είχε ταξιδέψει με το Μιχάλη στην Αγγλία τότε για να βρουν τους κατάλληλους τραγουδιστές χορευτές που θα τους πλαισίωναν).
Με μεγάλη χαρά και περηφάνια λοιπόν το Dilzas Says and Shares παρουσιάζει για πρώτη φορά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από εκείνες τις βραδιές, όπως σώθηκαν από την ίδια τη Σοφία σε βιντεοκασέτες γραμμένες από το επιτελείο της.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Σοφία για το ότι ξαναέζησα εκείνες τις στιγμές και κυρίως γιατί μπορούμε πια να τις μοιραστούμε όλοι όσοι λιώσαμε παπούτσια τότε στο χορό στις υπέροχες νύχτες από «Κεντρί».
Ας δούμε λοιπόν μερικά σπάνια στιγμιότυπα από τις νύχτες στο “Κεντρι”
- Σοφία Αρβανίτη – “Μη μού μιλάς για καλοκαίρια”
2. Μιχάλης Ρακιντζής – “Προκαλείς”
3. Σοφία Αρβανίτη – “Έτσι κι Αλλιώς”
4. Μιχάλης Ρακιντζής – “Bon Voyage”
5. Σοφία Αρβανίτη – “Πάντα Είσαι Εδώ”
6. Μιχάλης Ρακιντζής – “Πανικός”

Τέλος πρώτου μέρους (ναι θα έρθουν κι άλλα βίντεο μετά σε δεύτερο μέρος!)
Ευχαριστώ τη Σοφία Αρβανίτη για την παραχώρηση του σπάνιου αυτού υλικού το οποίο θα δώσει μεγάλη χαρά στους φίλους της Σοφίας και του Μιχάλη
@dilzas Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου ή μέρους του χωρίς τη συναίνεση του Κ. Δίλζα.
(επιτρέπεται όμως το sharing στα social media ολόκληρου του άρθρου χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο ή τα σχετικά sharing buttons στο τέλος του άρθρου 🙂 ).
Καλή διασκέδαση!
Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media – υπάρχουν τα σχετικά κουμπάκια για facebook και twitter παρακάτω ή απλά αντιγράψτε το url και επικολλήστε το
Επίσης αν σάς άρεσε το άρθρο κατεβείτε κάτω κάτω στη σελίδα όπως είστε (θα δείτε αυτό που φαίνετια στην παρακάτω φωτό) και βρείτε το γαλαζιοπράσινο κουμπί – πλαίσιο που γράφει “FOLLOW DILZAS SAYS AND SHARES” (στην παρακάτω φωτό με το τοξάκι 1) και πατήστε το να εγγραφείτε ή απλά βάλτε το email σας στο απο πάνω πλαίσιο (τοξάκι 2) ώστε να έρχονται απλά ειδοποιήσεις στο e-mail σας κάθε φορά που θα σκάει νέο αρθράκι!

A! Περάστε και μια βόλτα από τα καναλάκια μου στο YouTube για μια
εγγραφή για να ενημερώνεστε για τα νέα uploads!
https://www.youtube.com/c/kosdil
https://www.youtube.com/c/KonstantinosDilzasOfficial
Φιλιά!
kosdil
Leave a Reply